Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Lokale lasten nu ook van schouders zzp’er

 Armlastige ZZP-er hoeft geen hondenbelasting meer te betalen.

 

B82401800Z_1_201103_158571k

 

door Jarco de Swart

AMSTERDAM –  Kleine zelfstandigen die moeilijk kunnen rondkomen, krijgen de mogelijkheid om bij hun lokale overheid aan te kloppen voor kwijtschelding van hun lokale lasten. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) onlangs bekend.
Kleine ondernemers, die soms grote moeite hebben om de eindjes aan elkaar te komen, vissen tot nu toe achter het net als het gaat om kwijtschelding van lokale lasten. Vaak verdienen ze niet meer of zelfs minder dan het sociaal minimum, maar is het voor hen onmogelijk om een beroep te doen op de mogelijkheden die lokale overheden wel mogen aanbieden aan niet-ondernemers met een minimum inkomen. Niet dat die overheden het niet wilden aanbieden, de wet stond het simpelweg niet toe.
 
Daarom wijzigt Weekers  de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990. Kleine zelfstandigen met een gering inkomen en zonder vermogen krijgen voortaan dezelfde kwijtscheldingsmogelijkheden als niet-ondernemers.

Voorbeelden van lokale lasten zijn de afvalstoffenheffing en de rioolheffing voor de woning, de hondenbelasting en het eigenarendeel van de onroerendezaakbelasting voor de woning. Voor de waterschappen gaat het onder meer om de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.

Weekers: “Ik vind het belangrijk er op deze manier voor te zorgen dat kleine zelfstandigen die met hun bedrijf of de uitoefening van hun beroep net genoeg inkomen genereren, buiten de bijstand blijven.” De discussie over armoede onder ondernemers loopt al jaren. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vond in 2009 al dat arme ondernemers ook voor kwijtschelding in aanmerking moesten komen.

Onduidelijk is hoeveel ondernemers in aanmerking gaan komen voor de kwijtscheldingsregeling. Volgens MKB-Nederland zijn er ruim 700.000 kleine ondernemers actief. In een onderzoek van EIM dat een andere definitie hanteert voor zzp’ers en waardoor Nederland er tussen de 350.000 en 400.000 kent, geeft 14% van hen aan niet in staat te zijn om te voorzien in hun levensonderhoud. Nog eens 29% zegt moeite te hebben om rond te komen. Linde Gonggrijp (FNV Zelfstandigen) is tevreden met de wijziging. “Dit is positief en een stap voorwaarts. Hiermee komt er een eerlijke gelijke behandeling tussen ondernemers en niet-ondernemers.”

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Lokale lasten nu ook van schouders zzp’er”

 1. Wim Vreeswijk schreef:

  Uitstekend idee om hier bekendheid aan te geven. Er zit immers gigantisch veel stille armoede onder kleine ondernemers, zzp-ers of éénpitters daar hebben veel mensen geen idee van. Een ZZP-er kan het zich vaak niet veroorloven om simpelweg 1x per jaar op vakantie te gaan. In tegenstelling tot werknemers ontvangen zij immers geen 8% vakantietoeslag, worden tijdens hun vakantiedagen niet doorbetaald, is er geen omzet tijdens hun vakantie en als ze terugkomen kunnen ze hun zaak weer gelijk proberen door te starten. Ik het het altijd ondervonden als een enorme rechtsongelijkheid dat ondernemers die vaak onder het minimum zaten niet dezelfde rechten hadden als niet-ondernemers. Tot voor kort hoorde je ondernemers hier niet zoveel over want ze zijn zeer op hun vrijheid gesteld en meestal niet georganiseerd via vakbonden e.d. en bedrijfsschappen zijn vaak papieren organisaties waar je wèl wettelijk verplicht lid van moet zijn doch die zich alleen administratief en bevoogdend met je bezig houden doch feitelijk niet veel meer doen dan een blad en wat cursussen uitgeven. Kamerlid Aptroot (VVD) stoort zich al jaren aan de enorme passiviteit van bijvoorbeeld het Bedrijfsschap voor schilders en stucadoors. Inmiddels zou er een kamermeerderheid zijn die dit Bedrijfsschap een aantal verplichtingen gaat opleggen tegenover hun, vaak relatief zeer hoge leges. Ik heb het dan nog niet over het feit van de, vaak oneerlijke, concurrentie door de vele Poolse klussers die enorm veel werk weg kapen van de Nederlandse éénpitters in de bouw. Dat is ook niet zo moeilijk want Polen hebben hun (fiscale) domicilie immers niet in Nederland, dragen doorgaans dus niets af aan Nederland en kunnen dan ook vèr onder het normale uurtarief lopen bij te klussen.

 2. Wim Vreeswijk schreef:

  Bij ons in Utrecht, waar ik al 61 jaar, minus 2 jaar in Almere, woon, wordt ook hondenbelasting geheven. Dat wil zeggen, ik heb nog nooit een controleur mogen betrappen op een contrôle…..Ik ben overigens tegen iedere hondenbelasting omdat zij een, ongesubsidieerde, beveiliging vormen tegen inbrekers. Het verschijnsel woninginbraak is overigens een groeiend probleem en de gemeente Almelo zou landelijk een uitstekend voorbeeld kunnen geven tegen criminaliteit door de hondenbelasting met onmiddellijke ingang af te schaffen !

 3. Wim Vreeswijk schreef:

  Geruime tijd geleden zijn voor veel zelfstandige beroepen de diploma-eisen, zoals het Middenstandsdiploma, komen te vervallen. Niet alleen hebben ze zich hiermee enorm afhankelijk gemaakt van een al of niet-serieuze boekhouder. Ook hebben ze er zelf veel te weinig idee van wat er allemaal voor komt kijken. Waar je je tegen moet verzekeren, hoeveel moet je opzij leggen voor de BTW en de inkomstenbelasting. Wat je vrijstellingen zijn. Welke extra aftrekposten je hebt als zelfstandige zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek, arbeidsbeloning voor de meewerkende partner, doorwerkbonus voor 62-plussers, meewerkaftrek etcetera, etcetera. Het is daarom van belang dat je als ondernemer niet alles aan je boekhouder overlaat en zelf ook bijtijds in de gaten krijgt of er überhaupt wel vraag is naar je onderneming en of hij wel rendabel te krijgen is. Wellicht kun je dan bijtijds de bakens verzetten en hoef je de samenleving niet op te laten draaien voor je onbetaalde rekening via een verzoek om kwijtschelding.

 4. Sam schreef:

  Het mag even gezegd worden, jullie site is prachtig!!!

Leave a Reply