Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Sobere regeling leerlingenvervoer
                                                                     
school-bus-linus-and-lucy-peanuts-6273388-1280-960Gemeentelijke bezuinigingen op het leerlingenvervoer zijn lastig te boeken. Een sobere gemeentelijke regeling wekt vaak weerstand in de lokale politiek, waarna de regeling in de praktijk toch weer ruimer wordt. ‘Wat wel tot besparing leidt is in sommige gevallen een betere spreiding van het speciaal onderwijs, dat wordt nu onderzocht,’ zegt de VNG.

 

Beroep
In Almelo is er een ‘hardheidsclausule’. Die houdt in dat ouders tegen het oordeel van een deskundigencommissie in beroep kunnen gaan. Een negatief oordeel is dus ‘geen keihard nee’, zei wethouder Andela onlangs op de lokale omroep. De wethouder hoopte met die toezegging het protest tegen de soberdere regeling voor leerlingenvervoer te beperken.

Star
Helmond had eerder besloten om de zes-kilometergrens in te voeren, de wettelijke maximumgrens waarboven de gemeente voor leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs moet zorgen. Van de 194 getroffen gezinnen schreven er 110 ouders een protestbrief. In Maart kwam Helmond op die ‘starre grens’ terug. Voortaan wordt bij aanvragen vanaf twee kilometer niet meer naar afstand, maar naar de thuissituatie gekeken.

Bestuursakkoord
Almelo en Helmond zijn enkele voorbeelden waar aanvankelijk ingeboekte bezuinigingen op het gemeentevervoer uiteindelijk niet worden gehaald. Er zijn ook gemeenten, zoals Oosterhout, die wel vasthouden aan de geplande bezuiniging. Maar de VNG ziet dat gemeenten in het algemeen weinig invloed hebben op de kosten van het leerlingenvervoer. ‘Niet voor niets is er in het bestuursakkoord een onderzoek aangekondigd,’ zegt een woordvoerder.

Spreiding
Gemeententen hebben nu ‘weinig invloed op de spreiding van het speciaal onderwijs’, terwijl door die spreiding wel de kosten worden bepaald die gemeenten moeten maken. Vandaar dat Rijk en gemeenten een onderzoek starten naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer.  Hoe het onderzoek eruit ziet, en welke oplossingsrichting de VNG in gedachte heeft is nog onbekend. ‘Het Bestuursakkoord moet eerst nog getekend worden, dan komt het onderzoek, en dan wordt er wat duidelijker,’ zegt een woordvoerder.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply