Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Algemene beschouwingen Partij Vrij Almelo Voorjaarsnota op 21-06-2011
 
Algemene beschouwingen Partij Vrij Almelo Voorjaarsnota op 21-06-2011
 
                                                                                                                 
Voorzitter, Geacht college

Als u mijn paginagewijze 1e reactie van 4 kantjes op de 156 pagina’s van de voorjaarsnota leest zal elke goede lezer begrijpen dat de gemeente Almelo de afgelopen 5 jaar er een dusdanige mallemolen van gemaakt heeft dat ze zich eigenlijk geen enkele luxe meer kan veroorloven. Het College en feitelijk ook de Gemeenteraad, moeten zich wel degelijk achter de oren gaan krabben over deze samenvatting van 57 op- en aanmerkingen welke grotendeels als zeer negatief gelezen kunnen worden. Deze gemeente stevent, als we niet snel het boetekleed gaan aantrekken, met een sneltreinvaart af op een artikel 12 status of curatelestelling. En dan hebben we ècht helemaal niets meer te vertellen over onze eigen stad en mogen we de komende jaren, als bestuur, voor spek en bonen blijven toekijken hoe de gelden geïnd en uitgedeeld worden. Wilt U dat? Dan moet U vooral zo doorgaan !

De grootste fouten zal ik hierbij benoemen. De overige, minder opvallende, blunders kunt U vinden op mijn bijlage. Want er is mij helaas te weinig spreektijd gegund !

Pagina 8: Wordt door het externe INBO geadviseerd om qua woningbouw te blijven focussen op het veel te dure segment in Waterrijk en Leemslagen.Volstrekt onjuist want de mensen mèt geld verkiezen het ‘rijkere’ westen of het veel goedkopere, nabijgelegen Duitsland waar
de hypotheekrente voor Nederlandse forenzen immers ook aftrekbaar is !

Pagina 17:  Invoering toerismebelasting. Moet je ons inziens uit taktische overwegingen niet doen. Ten eerste is Almelo, met alle respekt, vergeleken met andere gemeenten qua toerisme bij lange ná niet zo interessant voor toeristen. Bovendien de relatief weinige toeristen zijn geen uitkeringstrekkers en leveren de gemeente alleen maar geld op dus die moet je koesteren, lijkt ons.

Pagina 37: Het tarief bewonersparkeervergunning gaat in 2012, buitenproportioneel met 110,5% omhoog. Deze extreme verhoging is naar onze mening niet te verkopen bij de kiezers. Bovendien zijn de betaalde parkeerplaatsen selectief dus rechtsongelijk !

Pagina 60: Voorstel om te stoppen met ophalen van kerstbomen is te rigoreus in verband met risico’s van illegale en massale kerstboomverbranding waardoor de veiligheid voor burgers in het gedrang komt!

Pagina 62: Ook het voorstel om de OZB te verhogen voor huiseigenaren getuigt van platte inkomenspolitiek. Allereerst zijn alle huurders vrijgesteld en de huiseigenaren ondervinden reeds grote schade van de voortdurende waardedalingen en steeds meer eigenaren zien hun virtuele overwaarde dan ook als sneeuw in de Almelose zon verdwijnen !

Pagina 72; Heeft de raad in 2011, ondermeer dankzij de beloftebreuk van de VVD tijdens de verkiezingen, tòch ingestemd met de bouw van een splinternieuw gemeentehuis, terwijl willens en wetens een grondige renovatie veel goedkoper zou zijn geweest en geen kapitaalvernietiging door sloop van het oude stadhuis had veroorzaakt !

Pagina 93: Geadviseerd wordt om in de toekomst meer in het dure OG segment te realiseren en helemaal geen sociale woningbouw te realiseren. Beide opties zijn zeer onverstandig. Met het dure segment gaat men eerder in de Randstad wonen. Het nabijgelegen Duitsland is bovendien veel goedkoper dan Almelo. Sociale woningbouw betekent nog meer zwakkeren in de Almelose samenleving waardoor de sociale voorzieningen nog meer zullen verschralen. Er is wel behoefte aan (sociale) koopwoningen voor starters, vergrijzende ouderen en aanleunwoningen.

Pagina 102: Terwijl het migratiesaldo al vanaf 2004 negatief is, dus mensen kennelijk bewust vertrokken uit Almelo, gaat men onverminderd door met een veel te hoge woningbouwproduktie !

Pagina 105: “Saburbaan” wonen. Bedoelt men hiermee aan de rand van de stad wonen?

Pagina 111: Almelo dient de woningbouwproduktie zowiezo stevig te verlagen en zich meer te richten op ouderen- en invalidenhuisvesting. Omdat binnen 15 jaar 30% van de Almeloërs vergrijsd is.

Pagina 118: Men overweegt nu, nota bene in dezelfde voorjaarsnota, dat het accent van waterrijk zal moeten verschuiven naar het goedkope middensegment. Hieruit blijkt weer treffend het gebrek aan marktinzicht van dit college van B en W en dat ze zich zo makkelijk
laten leiden door Buro INBO.

Pagina 120: Men probeert de mega-investering van 56 miljoen voor een nieuw gemeentehuis te vergoeilijken door te duiden op “teruglevering” van de grond. Feit blijft dat hier wederom sprake is van grove kapitaalvernietiging van gemeenschapsgeld en renovatie vele malen goedkoper zou zijn geweest voor een relatief kleine gemeente van 74.000 inwoners.

Pagina 121: Er wordt gesproken onder 2 over 3,5 miljoen voor 35 fte’s. Begrijp ik hieruit dat iedere ambtenaar 100.000 euro kost?

Pagina 124: De ramp is al niet meer beheersbaar met een uitgave van 223 miljoen voor grondaankoop en megalone projekten als Waterrijk en Leemslagen.

Pagina 127: Van de 25 lopende grondexplotaties zijn er inmiddels 16 negatief gebleken !

Pagina 129: Almelo participeert voor 23% in een businesspark. Dit is geen overheidstaak.

Pagina 145: Nieuwbouw blijft in Almelo beperkt tot 70. Netto nieuwbouw minus sloop zijn er uiteindelijk 24 woningen aan het bestand
onttrokken. Het eerste kwartaal van 2011 laat geen verbetering zien en een woning in Almelo staat in het eerste kwartaal gemiddeld 9 maanden te koop.

Pagina 152: De daling van de gemiddelde vraagprijs was al in 2008 zichtbaar dus waarom toch doorgezet op het dure segment…????  Juist bij het dure segment zijn immers de grootste dalingen zichtbaar geworden. Dit duidt ook op onbehoorlijk bestuur !!!!!!!!!!!

Tot zover de bijdrage van de Partij Vrij Almelo in het eerste termijn.
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Algemene beschouwingen Partij Vrij Almelo Voorjaarsnota op 21-06-2011”

  1. Wim Vreeswijk schreef:

    Prima 1e termijn Harry. Dit kunnen ze in hun zak steken !

  2. Karen schreef:

    Ik heb in de gaten dat de schrijver van dit artikel er wel werk van maakt..

Leave a Reply