Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Soweco ten onder aan falend management?

Bezoek Regio ROC aan Soweco

 

Soweco bestaat al meer dan veertig jaar en het ontstaan was een logisch en weldoordacht besluit. Zes gemeenten werkten samen om mensen met een beperking toch een arbeidsplaats te kunnen garanderen. De eerste 20 jaar verliepen redelijk succesvol en de leiding hield zich keurig aan de opdracht, de mensen een beschutte werkplek te geven. De bedrijfsleiding was betrokken bij de mensen en werkvreugde en niet het geldverdienen had de prioriteit. Langzaam maar zeker ging Soweco zich buiten de groenvoorziening om, echter ook op andere terreinen begeven. Maar dat was meer een vorm van werkverschaffing dan dat er commercieel aan de weg werd getimmerd. De drukkerij bijvoorbeeld draaide doordat de opdrachtgevers het werk aan Soweco gunden en niet omdat men zo veel goedkoper of beter was. Op deze wijze werd er in die jaren soms wat verdiend en soms wat verloren maar alle zes de gemeentelijke aandeelhouders waren tevreden want de mensen waarvoor Soweco oorspronkelijk was bedoeld waren tevreden en hadden een beschutte werkplek.

In de jaren negentig kwam er echter een nieuw management aan de macht met nieuwe en vooruitstrevende ideeën. Deze managers waren niet meer zo betrokken bij de doelstelling van Soweco maar zagen de instelling als een bedrijf met heel veel arbeidskrachten en nog redelijk goedkoop ook. Zij zagen kansen met dit arsenaal aan goedkope arbeidsplaatsen achter de hand en gingen zich hoe langer hoe meer als echte ondernemers gedragen en concurreren met bestaande bedrijven. Natuurlijk moest er een oogstrelend bedrijfspand op een A-locatie komen. Men ging zich op veel nieuwe bedrijfsterreinen bewegen en Soweco werd een stevige concurrent voor de bedrijven die in deze branches een boterham verdienden.

Personeelskosten vormen in veel bedrijfstakken de grootste kostenpost en juist daardoor kon Soweco zich onderscheiden in deze diverse branches met lagere prijzen en al heel snel veroverde men flinke stukken van allerlei taarten. Ik weet waarover ik spreek want ik heb persoonlijk ondervonden dat Soweco plotseling mijn grootste concurrent werd en ik spreek hier bewust van concurrent en niet van collega want tegen hun prijsstelling kon niemand op. Dat dit eigenlijk een oneerlijke manier van concurreren was en dat zij op deze manier de markt kapot maakten, daar hadden deze snelle Soweco-boys maling aan. De oorspronkelijke doelstelling van Soweco werd hoe langer hoe meer naar de achtergrond verdrongen, het ging steeds meer om maar één ding en dat was geld verdienen en omzet halen. De managers waren de commerciële jongens in strakke pakken die Soweco volledig commercieel gingen benutten. Dit ging goed en men verdiende veel geld.

De zes gemeenten als aandeelhouders en de commissarissen hadden oogkleppen op, maar hadden ook gulden en euro tekens in de ogen en lieten dit eigenlijk gewoon gebeuren. De commerciële jongens moesten natuurlijk ook in dure auto’s rijden, lid worden van de Businessclub van Heracles en zich presenteren als de geslaagde zakenmensen met een volledige en hoge onkostenvergoeding. Je zag deze speudo ondernemers bijna overal. Het ging Soweco voor de wind en het aantal managers nam maar toe en daarmee groeiden ook de overheadkosten buiten proportioneel. Maar de kredietcrisis sloeg toe en ook het bedrijf Soweco ging dit merken en voelen. De omzet daalde en de verliezen namen toe, de overhead drukte te zwaar op de resultaten en er werden miljoenen euro’s verlies geleden.

Nu wordt er eindelijk aan de bel getrokken en komt Soweco met een verhaal naar buiten. De kortingen van het rijk op de sociale werkvoorziening en op de budgetten voor arbeidsintegratie zijn de oorzaak van de verliezen en de regering Rutte is de boze boeman die dit allemaal op zijn geweten heeft. Nergens hoor je ook maar iets over het feit dat men misschien in het verleden toch wel een paar cruciale inschattingsfouten heeft gemaakt. Het is ook zoveel makkelijker om anderen de schuld te geven dan de hand in eigen boezem te steken. Het verlies over 2010 van 1.4 miljoen euro kan men nog opvangen van uit de reserves maar dan ziet het er heel slecht uit. Het is voor mij onbegrijpelijk dat men niet toegeeft in het verleden de verkeerde keuzes te hebben gemaakt en dat we hier nu de wrange vruchten van plukken. Bestuur, directie en raad van commissarissen moeten zich dit aantrekken want alleen de schuld aan het rijk geven is te makkelijk en is ook niet reëel. Fouten maken komt regelmatig voor en is in principe geen schande maar ze niet willen toegeven is onvergefelijk. Natuurlijk hebben de kortingen invloed op de resultaten maar de echte oorzaken heb ik hierboven geschetst. Je moet je afvragen of een cultuuromslag binnen Soweco wel onder leiding van dezelfde mensen die dit hebben laten gebeuren, uitgevoerd kan worden. Er worden door Soweco nu 4 scenario’s voorgesteld waarbij naar mijn idee de scenario’s 3 en 4 het meest realistisch zijn.

Ik ben van mening dat we dit niet met dezelfde mensen aan het roer moeten doen maar met mensen die een beschutte werkplek weer belangrijker vinden dan geld verdienen. Zeker is wel dat we het met dezelfde mensen op de werkvloer moeten doen en daar is ook niets mis mee want zij hebben hier part noch deel aan en worden alleen maar de dupe.

Chris Walraven

 

Uit: weblog  Chris Walraven

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Soweco ten onder aan falend management?”

  1. Wim Vreeswijk schreef:

    Interessant om te weten wat die 4 scenario’s dan wel inhouden en waarom 1 en 2 minder aantrekkelijk zouden zijn dan 3 en 4. Verder een interessant stuk omdat een zeer grote doelgroep, buiten hun schuld, hiervan de dupe dreigt te worden.

Leave a Reply