Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
SOWECO

2010_11_15_control_is_goed_02

 

Raadsvergadering 28-06-2011

VOORZITTER,

Soweco bestaat al 40 jaar waarvan de eerste 20 jaar  redelijk succesvol waren als sociaal werkbedrijf voor mensen met een handicap.

Jarenlang waren de 6 gemeentelijke aandeelhouders w.o. Almelo tevreden over hun werknemers en de sociale doelstelling van dit leerbedrijf.

Daarbij zagen wij dat Soweco in de 90-er jaren zijn sociale doelstellingen negeerde, multifunctioneel en te commercieel werd en als subsidie-ontvanger oneerlijke concurrentie bedreef met het lokale bedrijfsleven en derhalve onrechtmatig handelde in strijd met de subsidievoorwaarden.

Ook vonden wij dat de 6 gemeentelijke aandeelhouders w.o. Almelo bijtijds hadden moeten reklameren tegen deze gang van zaken en adequaat hadden moeten optreden tegen oneigenlijk gebruik van subsidie doch hierbij in gebreke gebleven zijn en feitelijk hierdoor als verantwoordelijk toezichthouders nalatig waren en hierdoor zo medeplichtig werden aan oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld.

De Partij Vrij Almelo vindt dat er onvoldoende is ge-anticipeerd op de gevolgen van de kredietcrisis vanaf 2008, zoals dalende omzet en te zware overhead vanwege onevenredig veel en falend management waardoor het weerstandsvermogen onnodig verdween.

Ook constateren wij dat de 6 gemeentelijke aandeelhouders in gebreke zijn gebleven in hun dubbelfunctie als toeziend voogd van de burgerij en indirect subsidie-verstrekker.

Wij verzoeken het college te erkennen dat het toezicht door zowel de lokale overheden w.o. Almelo als de Raad van Commissarissen ernstig hebben gefaald waardoor de belangen van maar liefst 1800 werknemers met een beperking ernstig zijn geschaad.

Tot zover de Partij Vrij Almelo

 

Tja, soms lijken de bomen tot in de hemel te groeien…………………………………………………………………………………

Het ging Soweco voor de wind en het aantal managers nam maar toe en daarmee groeiden ook de overheadkosten buiten proportioneel. Maar de kredietcrisis sloeg toe en ook het bedrijf Soweco ging dit merken en voelen. De omzet daalde en de verliezen namen toe, de overhead drukte te zwaar op de resultaten en er werden miljoenen euro’s verlies geleden. Nu wordt er eindelijk aan de bel getrokken en komt Soweco met een verhaal naar buiten. De kortingen van het rijk op de sociale werkvoorziening en op de budgetten voor arbeidsintegratie zijn de oorzaak van de verliezen en de regering Rutte is de boze boeman die dit allemaal op zijn geweten heeft. Nergens hoor je ook maar iets over het feit dat men misschien in het verleden toch wel een paar cruciale inschattingsfouten heeft gemaakt. Het is ook zoveel makkelijker om anderen de schuld te geven dan de hand in eigen boezem te steken.

Vandaar deze inbreng van de Partij Vrij Almelo

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “SOWECO”

 1. Wim Vreeswijk schreef:

  Je hebt groot gelijk met deze tekst. Prima verhaal alles bij elkaar ! Je moet gewoon zeggen wat je denkt en doen wat je zegt…..Wie zei dat ook ?

 2. Wim Andriesen schreef:

  Ik vond het een goede tekst en heb er hedenmorgen weer van genoten !

 3. MK schreef:

  Niet alleen bij Soweco maar ook in de Zorg en het Onderwijs zijn de ZAKKENVULLENDE “managers” grotendeels de oorzaak van de oplopende kosten.

 4. leo schreef:

  Het wrede is dat dezelfde overtollige managers die in de loop der jaren soweco hebben kaal geplukt nu de reorganisatie ter hand mogen nemen ,Dit alles in het kader de overheid is de boosdoener.
  Toen al de zakkenvuller ,en jawel diezelfde zakkenvuller moet straks bepalen wie mag blijven en wie naar buiten moet.om het geld te verdienen dat in zijn zakken verdwijnt .Met de subsidie en het geld wat er ondanks alles toch door de w.s.w er verdiend word moet het gewoon kunnen .maar als de veel te zware top en managers blijven zitten redden ze het niet . En juist daar moet wat aangedaan worden .

Leave a Reply