Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Partij Vrij Almelo (PVA) is voorstander van een groter Heraclesstadion

Partij Vrij Almelo (PVA) is voorstander van een groter Heraclesstadion. Duizenden mensen genieten vele malen per jaar van een bezoek aan Heracles en daarmee is de voetbalclub een belangrijke sociale activiteit. Een groter stadion zorgt voor meer mogelijkheden voor de club en meer inwoners van Almelo kunnen naar de wedstrijden. Toen het stadion elf jaar geleden werd gebouwd zat Heracles in de eerste divisie en was er sprake van een andere situatie. Het sportieve succes moet gesteund worden door de gemeente, hiervoor is een groter stadion noodzakelijk.

Bijdrage van de Partij Vrij Almelo op voorstel college (1-ste termijn):

Voorzitter:
 
Paginagewijs zal ik uw voorstel becommentariëren:
 
 
1. Volgens een recent gepubliceerde ‘Atlas voor gemeenten 2011’  waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland onder de loep genomen zouden zijn, zou Almelo qua leefbaarheid e.d. op de 11e plaats staan, Enschede op 4 maar Hengelo, stad zònder betaald voetbal op de 30e plaats.
Als we echter Elseviers Weekblad van 2 juli jl. pagina 74 erop na slaan, zien we dat Almelo qua woonomgeving, basisvoorzieningen, plusvoorzieningen, overlast en veiligheid, sociaal klimaat, economie, bedrijvigheid en werk, openbaar vervoer en bereikbaarheid, gemeentelijke diensten en tarieven, woonlasten en de ranglijst qua welstand echter landelijk op de 335e (!) plaats staat van de 418 gemeenten en provinciaal in Overijssel zelfs op de laagste (!) plaats staat. De door U genoemde ‘Atlas voor gemeenten’ slaat hiermee o.i. volledig de plank mis en begint hier mijn scepsis ten aanzien Uw raadsvoorstel !
 
4. De keuze voor de huidige lokatie kunnen we onderschrijven vanwege de door U aangevoerde tegenargumenten met betrekking tot de 15 andere lokaties. Ten aanzien van de sportvereniging ‘Oranje Nassau’ op deze lokatie dient er echter een fatsoenlijke en fysieke oplossing gevonden te worden.
 
5. De beoogde lokatie aan de Weezebeeksingel vóór het stadion, dus náást het oude stadion, lijkt aannemelijk vanwege de herkenbaarheid en het feit dat de grond reeds gemeentelijk eigendom is.
 
6. De enkelstrookswegen in Almelo-Noord w.o. het huidige stadion maakt de bereikbaarheid thans slecht tijdens de aan- en afvoer van het stadionpubliek. Een stadion met een capaciteit van 15.000 en een uitbreidingsmogelijkheid tot 20.000, dus veel meer dan de huidige 8.500 maakt deze bereikbaarheid echter nog veel slechter en kunnen hulpdiensten en ambulances dan nog minder goed uit de voeten. Gaarne hierop Uw reactie !
 
6. Waterrijk is als stadionlokatie inderdaad niet relevant omdat de wijk pas na 7 komende gemeenteraadsverkiezingen en wellicht wisselende coalities in 2038 (!) voltooid is. Bovendien vergt een verplaatsing van de Burg. Schneiderssingel een extra investering van nog eens 8 miljoen euro.
 
8. Wat een pluspunt is voor de huidige stadionlokatie is dat ook amateurverenigingen, in overleg, gebruik kunnen maken van het nieuwe stadion. Hierdoor zal wellicht een hoop weerstand van amateursporters tegen de bouw van een nieuw stadion weggenomen kunnen worden.
 
9. Kennelijk is de bouwer niet voldoende in staat om het stadion optimaal te isoleren bij (lucratieve) popconcerten, zoals dit overigens wèl het geval is bij de Goffert in Nijmegen of de Arena in Amsterdam. In hoeverre is hier serieus onderzoek naar gedaan ?
 
10. Feitelijk is het verstrekken van een 1e hypothecaire geldlening van 15 miljoen bij een weerstandsvermogen of algemene reserve van slechts 8,5 miljoen een brug te ver voor de gemeente Almelo die dan direct in de rode balanscijfers komt !
Ook wordt nergens vermeld hoe de restfinanciering van de andere 15 miljoen gerealiseerd wordt en wat voor voorwaarden deze dan wel heeft ? Deze voorwaarden kunnen immers van grote invloed zijn op de liquiditeit van Heracles ! Gaarne hierover Uw reactie.
 
15. Heracles Almelo steunt vele projecten om de maatschappelijke betrokkenheid met Almelo te tonen. Klinkt leuk, maar hoeveel kost dit Heracles ?
 
17. Er zou reeds in 2007 een substantiële EFRO-subsidie zijn toegezegd. Bedragen ontbreken echter in dit raadsvoorstel !
 
17. In de periode 2012-2025 zouden provinciale subsidies mogelijk zijn voor sociaal/ruimtelijk en fysieke projecten. Ook deze bedragen ontbreken in dit raadsvoorstel !
 
23. Er wordt gesproken over staatssteun. In hoeverre verkrijgt de Betaald Voetbal Organisatie Heracles, ondanks de recessie en bezuinigingen, deze steun. Hierover is niets vermeld !
 
26. De gemeente staat niet langer garant voor leningen voor het bestaande stadion. Betekent dit dat deze leningen direct opeisbaar worden en zoja wat heeft dit voor directe consequenties voor de liquiditeit van Heracles ?
 
Graag uw reactie hierop
 
Dank u.

Noot:

De vragen die de Partij Vrij Almelo stelde aan de betrokken wethouder (van Marle) werden onvoldoende beantwoord. De PVA zal hier alsnog schriftelijk antwoord op krijgen.

 

Meerderheid voor!!

raad1389-64

Een grote meerderheid van de Almelose gemeenteraad steunde gisteravond de geldlening voor de bouw van een nieuw stadion voor Heracles: 23 raadslden stemden voor, 8 tegen. Tevoren werd al verwacht dat de raad akkoord zou gaan, maar het leek spannend te worden. Vooral de PvdA was vooraf verdeeld. Er werd zelfs een extra ledenvergadering belegd over de lening. Maar uiteindelijk stemden alle PvdA-ers voor de lening, net als de leden van CDA, VVD, D66, PVA en LKA. De totale kosten van het stadion worden beraamd op 21,8 miljoen euro. De gemeente schiet de helft voor. De voorstanders kwamen met uitzondering van LKA wel voor een amendement om wijzingen aan te brengen in het voorstel. Zo wordt de looptijd van de lening gelijk aan de leningen van andere financiers. En er komt een marktcomforme renteopslag die samenhangt met de looptijd van de lening. Het gaat daarbij om 10 procent van het aantal jaren. Dus bij een looptijd van vijftien jaar betaalt Heracles een renteopslag van 1,5 procent. Er waren ook tegenstanders, waaronder de SP, ChristenUnie en GroenLinks. Zij gunnen Heracles een nieuw stadion, maar willen niet dat de gemeente daaaan meebetaalt.

Bron: TCTubantia

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Partij Vrij Almelo (PVA) is voorstander van een groter Heraclesstadion”

 1. Jacqueline schreef:

  Het is alleen zeer slecht dat de betreffende sportwethouder met zijn mond vol tanden (of kunstgebit) stond op een groot aantal relevante vragen van de PVA. Hiermee wordt weer eens het bedenkelijke nivo en het gebrek aan parate kennis of dossierkennis over dit, zo belangrijke, onderwerp aangetoond ! Ook het raadsvoorstel was ondanks de 27 pagina’s niet onderbouwd over de hoeveelheden over de 3 aangekondigde subsidies: provinciaal, rijks- en europese subsidies? Kortom, het zoveelste bewijs van knullig bestuur van onze a.s. artikel 12 gemeente !

 2. Jacqueline schreef:

  Wat mij ook opviel dat het college niet ingang op het feit dat Almelo landelijk op de 335e plaats staat volgens Elseviers Weekblad en zij zelf op pagina 1 van het raadsvoorstel beweren dat Almelo, qua leefbaarheid, landelijk op plaats 11 staat van de 50 grootste gemeenten. Dit is gewoon de burgers vals voorlichten ! Het wordt tijd dat er een onafhankelijke comissie komt bestaande uit wijze Almeloërs die dit college hierover op de vingers tikken. Liefst een beetje hard tikken !

 3. Irene schreef:

  De PVA heeft tot 6x toe een relevante vraag gesteld in zijn 1e termijn. Tot 6x toe is hierop géén antwoord gegeven door de sportwethouder. Deze betweter zal eerst eens elementaire fatsoensregels moeten leren voordat hij een beetje de baas gaat lopen spelen met ons belastinggeld !

 4. Furr schreef:

  Kon je de stemknop niet vinden Harry? Hahaha. “Mag er nog een keer opnieuw gestemd worden” hoorde ik ineens op de radio.

Leave a Reply