Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Nieuwe stadhuis Almelo al in zomer van 2014 klaar

 

213735

 

ALMELO – Het nieuwe stadhuis wordt al in de zomer van 2014 opgeleverd. Als alles meezit dan moet dat volgens de gemeente mogelijk zijn. Daarmee staat het nieuwe stadhuis er een half jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

Het stadhuis krijgt op de eerste verdieping een partkeerplaats voor honderd auto’s. Die parkeervoorziening is vooral bestemd voor de bezoekers. De auto’s worden met twee liften naar de parkeervoorziening getransporteerd.

Bron: TCTubantia

                

Het college van burgemeester en wethouders van Almelo stemt in met het voorlopig ontwerp (VO) voor het nieuwe Stadhuis van architectenbureau

De architecten Dirk Jan Postel en Vincent van der Meulen van dit bureau blijven met hun voorontwerp binnen het door de raad vastgestelde investeringsbudget. Bovendien voldoet hun ontwerp aan hoge duurzaamheidseisen. Op dinsdagavond 11 oktober wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd aan raad, inwoners en andere belangstellenden tijdens een informatieve raadsvergadering in de Burgerzaal van het huidige Stadhuis. Uiteindelijk moet de raad dan nog beslissen over het definitieve ontwerp.

 

05.22.2011

Visie Partij Vrij Almelo inzake de nieuwe haven in het centrum van Almelo

HUIDIGE SITUATIE

Door de demping van de haven hoopte het gemeentebestuur van enkele decennia geleden het centrum beter bereikbaar te maken. De negatieve gevolgen hiervan waren later duidelijk waarneembaar.

In de afgelopen jaren heeft men in het centrum van Almelo getracht enige vorm van allure terug te brengen. Het is echter een ratje toe geworden door half genomen beslissingen en polderen. Hier mag je wel met de auto komen en daar niet. Hier kun je wel parkeren bij de winkel waar je moet zijn en daar weer niet. Hier mag de horeca wel een terras, maar daar niet. Hier laten we een beetje water stromen, maar dat laten we vervolgens niet te ver het centrum in gaan, want water valt niet te combineren met winkelend publiek. Althans die indruk geeft de huidige situatie. De goede bedoeling was aanwezig, de uitwerking was minimaal.

Almelo_nu

 

Terrein_nieuw_stadhuis_almelo

                                

De huidige situatie nodigt enkel uit om het centrum te bezoeken voor de hoogst noodzakelijke boodschappen, bezoek aan de ANWB, het CWI, de bank of even snel naar C&A voor de kleding, of Bart Smit voor het kindercadeautje en dan weer naar huis.

De auto kan snel geparkeerd worden in de buurt van de rechtbank. Want dat is handig.

Het staat echter niet erg sfeervol al die auto’s in het centrum.

 

 

NIEUWE SITUATIE

Almelo krijgt nu dankzij de vooruitstrevende gezonde visie van de huidige zittende partijen, de komende jaren haar monument terug in het centrum van de stad, waarmee een foutieve ingreep uit het verleden wordt teruggedraaid.

Het terugbrengen van het water in de binnenstad zal na onze mening sterk gaan bijdragen aan het herstel van de identiteit van Almelo als “Waterstad”. Vooral wanneer het water bevaarbaar wordt voor lichte boten, zal het leiden tot levendigheid in de stad. Door op een verstandige manier het water bij het centrum te betrekken, kan dit zelfs leiden tot enige vorm van groei op het gebied van toerisme. Niet op de laatste plaats toeristen buiten Almelo, maar ook de Almelose toerist. De Almeloër zal het leuker gaan vinden in zijn of haar eigen centrum en zal dit centrum dan ook vaker gaan bezoeken..

Eten en drinken hoort bij een gezellig sociaal leven. In een stadshart hoort horeca. Dit geeft Almelo ook meteen ook meer allure en meer gezelligheid.

De nieuwe oude haven is een prachtige plek en uitermate geschikt voor een avond uit of een gezellig terrasje. Het uitzicht op de haven zoals wij ons dit voorstellen geeft het geheel een romantische sfeer aan een bezoek.

Almelo_binnenkort

 

  

De haven is, nadat men de auto heeft geparkeerd in één van de parkeergarages onder het gemeentehuis, of onder de horeca nieuwbouw, of op de parkeerplaats achter de stationsstraat, wandelend of fietsend, te bereiken langs de sfeervolle promenade.

Over het water is de haven en daarmee het centrum van Almelo met een kano, waterfiets of een kleine boot bereikbaar.

Kanoën, roeien, waterfietsen midden in de stad………en in de winter kan schaatsen een mooi alternatief zijn.

Uitzicht_op_rechtbank_almelo

 

De eerste ophaalbrug bij de rechtbank. Aan de linkerzijde op het Fortezza terrein komt het gemeentehuis.

Wellicht dat een verbinding met de AA valt te realiseren vanaf bijvoorbeeld de Werfstraat.

collage_boten

 

Daardoor zal het mogelijk kunnen worden te Kanoën, waterfietsen, of schaatsen via de “nieuwe” oude haven, het Overijssels kanaal, de Haven aan de Westerdok, vervolgens kanaal Almelo Nordhorn en de Hagen, om zo via de AA weer terug te komen in het levendige centrum van Almelo.

Om aan te leggen komt er een lage kade. Er is alleen plaats voor lichte boten zoals kano’s. Grotere schepen en jachten kunnen aanmeren aan de havenkade in het Westerdok.

De zitplaatsen liggen pal aan het wateroppervlakte via een verlaagde kade van ongeveer 4 meter breed. Door het plaatsen van klassieke lantaarnpalen en water kunstwerken zoals fonteinen met verlichting krijgt de sfeer iets sprookjesachtigs.

Over het water in het verlengde van de Klara Zetkinstraat komt de oude ophaalbrug met silhouet verlichting weer terug.

Voorts komt er een doorgaand fietspad en ruimte om te wandelen en te flaneren. De bevoorrading van de aanliggende panden blijft gegarandeerd. De geplande parkeerplaatsen aan het water zien we graag ondergronds onder de geplande nieuwbouw. Deze nieuwbouw zou de uitstraling moeten hebben van de oude cultuur zoals die nog enigzins is terug te vinden aan de Grotestraat.

DE NIEUWE PROMENADE GEZIEN VANAF DE ROSA LUXEMBURGSTRAAT. OP DE ACHTERGROND DE (TWEEDE) OPHAALBRUG IN HET VERLENGDE VAN DE KLARA ZETKINSTRAAT.

Nieuwe_horeca_Almelo

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

8 Comments to “Nieuwe stadhuis Almelo al in zomer van 2014 klaar”

 1. Willem schreef:

  Mooi die honderd auto’s achter dat glas op de 1-ste verdieping.
  Een toeristische trekpleister. Goed zo Almelo.

 2. Irene schreef:

  Hoe kan dat nou? Almelo heeft volgens de laatste Berap nog maar 7 miljoen in kas! Daar kun je nog geen eens ’n toilet voor de Burgemeester voor bouwen?! Of gaat het orkest van Almelo net zoals Brussel gewoon Euro’s bijdraaien? Holladiee, Holladioo. Dit stadhuis, als het er overigens komt, heeft één groot voordeel: Er zijn mooie fraktiekamers met eigen bar en ijskast……

 3. Irene schreef:

  Als ik die wolkenkrabber zie krijg ik overal jeuk….

 4. Irene schreef:

  Ik begrijp nu waarom ze zo’n prestigieus gemeentehuis willen hebben met zo’n hoge toren. De burgemeester krijgt dan natuurlijk de grootste kamer op de bovenste laag met uitzicht op al die arboedzaaiers en krapuul beneden haar. Dan ligt ze natuurlijk dagelijks in ’n deuk van het leedvermaak over dat achterlijke stemvee en haar zo volgzame personeel (de gemeenteraad). Om de oppositie koest te houden krijgt elke fractie, en dat zijn er inmiddels 13 (!), een kamer mèt bar èn ijskast en uitzicht over Twentes’ meest ambitieuze megalomane gemeente; t.w. Almelo ! Wie had dat nu kunnen bedenken? Honecker van de DDR ?
  Even de applausmachine aanzetten….en daarna even Jan Kees nog even bellen om het infuus aan te sluiten.

 5. Sjoerd Visser schreef:

  Iedereen moet bezuinigen maar op het bouwen van onnodige overheidsgebouwen wordt absoluut niet bezuinigd.
  Je betaalt steeds meer voor grootheidswaanzinige overheidsprojecten, die ondanks alle recessies en overige financiële ellende toch voorrang blijven krijgen, vooral in Armelo…eh…Almelo.
  Hier blijft men meer gevoel voor stenen houden, de mensen moeten dat maar begrijpen en de prijs ervoor betalen.
  Enig medeleven met de getroffenen is er alleen in woorden, maar niet in daden. Het begrip moet van 1 kant komen, zonder mededogen. Slikken of stikken: dat is de weg die in Almelo bewandeld wordt. De inspraak over een nieuw stadhuis was er niet, maar je mag wel “meebeslissen over de invulling”…als je dat kunt geloven.
  De hele procedure over een nieuw stadhuis was al tijden geleden besloten (in heel andere financiële tijden dan nu met heel andere mensen), maar men blijft ondanks alle financiële ellende vasthouden aan de plannen, terwijl men er niet eens genoeg geld voor heeft en het niet gepast is in deze barre tijden waar IEDEREEN onder regeringsdwang moet bezuinigen.
  Tevens zijn de vele hoopvolle woorden over de eventuele gedachte toekomst absoluut geen garantie voor de toekomst. Dat zijn droombeelden bij een uitermate goedlopend scenario. Die politieke toekomstvisies zijn landelijk ook al luchtkastelen gebleken, drijvende op een zee van zeepbellen gevuld met gebakken lucht. En da’s in Almelo niet anders gebleken…gezien de verwoestende werking bij de gebouwen in de stad en de enorm toegenomen armoede…plus de nadelige gevolgen daarvan.
  Dat kan een gebouw zoals een stadhuis echt niet oplossen!
  Nee…het verschil zal alleen maar groter worden als men zoals nu GEEN verschil maakt in besturen en wanbeleid.

 6. Irene schreef:

  Hoeveel kost deze megalomane grap eigenlijk ?

 7. Harry schreef:

  Als alles “meezit” 60 miljoen, maar denk zelf dat het veel meer wordt.

 8. Roy schreef:

  Dat ziet er wel heel erg mooi uit. En die hoge stadhuistoren moet zeker doorgaan. Almelo mag wel wat meer hoogbouw dan wat er nu staat.

Leave a Reply