Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Affaires teisterden lokale ToN-fracties

 

2023841277                                                                              Rita is Trots op Niks meer

 

De politieke beweging van Rita Verdonk behaalde na de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november 2009, 3 maart 2010 en 24 november 2010 in 40 gemeenten 63 raadszetels. In dertien gemeenten lagen (kandidaat-)raadsleden al spoedig onder vuur of stapten ze na interne meningsverschillen over naar een andere partij. Een overzicht.

Het voert te ver om te beweren dat Verdonk kandidaten zonder enige vorm van controle op kieslijsten plaatste. In Almelo, Twenterand en Alphen aan den Rijn wist het partijkantoor tijdig blokkades op te werpen om te voorkomen dat kandidaat-raadsleden die zouden sympathiseren met extreem rechtse bewegingen een zetel zouden bemachtigen.

Een van de in Almelo geweerde kandidaten, Harry de Olde, begon daarop zijn Partij Vrij Almelo (PVA), die op 3 maart 2010 een zetel behaalde. Het Almelose ToN-raadslid Marc Geerdink, die De Oldes plek innam, stapte echter na enkele maanden over naar Almeloos Liberaal Alternatief-Almelose Ouderen Verbond (ALA-AOV). Daarmee verdween ToN uit de Almelose raad.

In Alphen aan den Rijn en Twenterand dwong ToN de van extreem rechtse sympathieën verdachte kandidaten Wim Schouten en Anton van Wijngaarden schriftelijk te verklaren dat ze afstand zouden doen van een mogelijke raadszetel, wat met name in Alphen met het nodige tumult gepaard ging. Landelijk campagneleider R. Gerharts van ToN verklaarde over Schouten: „De man lijkt een beetje doorgedraaid te zijn. We wilden hem tegen zichzelf beschermen. Ik kan niet oordelen of hij hulp nodig heeft of dat hij inderdaad zo extreem denkt. Daarom hadden we besloten eerst 3 maart af te wachten, om daarna afscheid te nemen van elkaar.”

De voorzorgsmaatregelen tegen de als vijfde geplaatste Schouten bleken overbodig. De ene zetel die ToN in Alphen behaalde, wordt nog altijd bezet door De Vries.

In Twenterand wist ToN geen raadszetel te behalen. Voor voorman Wibe Verboom van de plaatselijke ToN-fractie, eerder na onenigheid opgestapt bij Lokaal Liberaal Twenterand toen deze partij met de VVD Twenterand ging samenwerken, de reden om de stekker eruit te trekken.

Gedoe rond ToN ontstond er ook in Arnhem, waar ToN-coördinator en privédetective Jacques Smits op non-actief werd gesteld. Kieskringvoorzitter Tamara Horst, die mede de hand had in dit besluit, deed later aangifte tegen Smits wegens bedreiging en stalking. Toen deze aangifte in de publiciteit kwam, begon Smits een juridische procedure, waarin onder anderen partijleider Verdonk als getuige werd gehoord. De rechtszaak loopt nog steeds. Net als in Alphen behaalde ToN ook in Arnhem een zetel.

In andere gemeenten raakten kandidaat-raadsleden niet voor de verkiezingen in opspraak, maar liepen op een later tijdstip zaken scheef. In Eindhoven ontstond er reuring rond de politiek onervaren Tonnie van den Berk-van Bragt, die als lijsttrekker de ervaren Theo Beenen, die eerder raadslid was voor Leefbaar Eindhoven, op de kieslijst van ToN was voorbijgestreefd. Na een reeks van beschuldigingen aan het adres van Van den Berk te hebben geuit, beëindigde Beenen, die genoegen moest nemen met de rol van fractieondersteuner, zijn werkzaamheden voor ToN. Op de mede door hem opgerichte site http://www.trotsopniks.nl/  haalde hij met voormalig afdelingsbestuurder Ed Ploeg van ToN Eindhoven zijn gram.

Net als in Almelo stapten ook in Almere en Lelystad (beide Flevoland), Pijnacker-Nootdorp en Capelle aan den IJssel (beide Zuid-Holland), ’s-Hertogenbosch (Noord-Brabant), Den Helder (Noord-Holland), Sittard-Geleen (Limburg) en Utrecht ToN-raadsleden over naar andere partijen. In totaal gingen hierbij 14 van de 63 lokale ToN-zetels verloren. In alle genoemde gemeenten betekende de overstap ook meteen het einde van de plaatselijke ToN-fractie, met uitzondering van Den Helder, waar na het vertrek van de raadsleden D. Pater en M. Nihot nog een driekoppige ToN-fractie overbleef.

De acht ToN-raadsleden in Almere, Lelystad, Pijnacker-Nootdorp, Sittard-Geleen en Utrecht gingen zelfstandig verder. De vijf ToN-raadsleden van ’s-Hertogenbosch, Capelle aan den IJssel en Den Helder stapten net als in Almelo over naar bestaande partijen; de drie raadsleden van ’s-Hertogenbosch en Capelle aan den IJssel naar de VVD, de twee van Den Helder naar de Stadspartij Den Helder.

Van een geruisloze overstap was zelden sprake. Zo stortte het overstappen in Den Helder van twee raadsleden van coalitiepartij ToN naar een oppositiepartij de marinestad in een bestuurlijke crisis. De oppositiepartijen ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur moesten worden aangezocht om een zogeheten aanschuifcoalitie te vormen die weer op een meerderheid kon rekenen.

Voor het vertrek van de ToN-raadsleden had ToN-wethouder P. Walgering er al de brui aan gegeven. In een twitterbericht noemde hij de ToN-raadsfractie van Den Helder veelzeggend „een ballenzooitje.”

In Utrecht, waar Trots op Nederland na de verkiezingen een zetel behaalde, bedankten de nummers 1 tot en met 5 voor het raadslidmaatschap. Nadat de nummer 6 bereid was gevonden, besloot deze na enkele maanden wegens tijdsgebrek zijn functie beschikbaar te stellen. Zijn opvolger, R. Kuijper, ging na enige tijd zelfstandig verder onder de naam Groep Kuijper. „Gebrek aan input uit het ToN-partijbureau” voerde hij aan als belangrijkste argument. Verdonk typeerde Kuijper op haar beurt als „een zeer onfatsoenlijk jongetje” en uitte het vermoeden dat een en ander „met voorbedachten rade” zou zijn gebeurd.

Samenvattend kan gesteld worden dat Verdonk er zeer matig in is geslaagd om voor het beperkte aantal van 43 gemeenten waarin zij meedeed aan de raadsverkiezingen van 2009 en 2010 kandidaat-raadsleden te rekruteren die haar politieke beweging lokaal op de kaart konden zetten. De geschetste verwikkelingen in dertien van deze gemeenten hebben zeker bijgedragen aan het beeld dat zij zich ondoordacht in een politiek avontuur stortte met een beweging die nog tal van kinderziektes moest overwinnen en in politieke zin niet levensvatbaar was.

Het lot van de nog bestaande raadsfracties ligt in handen van de algemene ledenvergadering, die daarover op 19 november beslist.

 

Bron: RD

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Affaires teisterden lokale ToN-fracties”

 1. Ronald lubach schreef:

  Ik ontdek zo hier en daar toch wat onjuistheden in deze tekst…, maar Ton is niet meer de moeite waard om daar nog over te vallen.
  Ton was met de juiste mensen een groot succes geworden. Laten we het daar maar op houden.

 2. Irene schreef:

  Rita Verdonk heeft haar hand enorm overspeelt. Om alle 40 fracties met 63, merendeels goedwillende, doch onervaren, gemeenteraadsleden ‘recht door zee’ te loodsen is vaak een mission impossible gebleken. Je moet daar sowieso 4 landelijke coaches op zetten die continu het land in gaan om raadsteksten te verzinnen, dikke begrotingen te leren lezen en een heleboel andere zaken uit de praktijk de raadsleden aan te leren. Ook had Rita er een handje om fatsoenlijke (wèl ervaren) ex-cd-ers en cp-ers, zonder enig hoor en wederhoor de partij uit te knallen wat natuurlijk een uitermate rare indruk maakt bij de kiezer. Zij heeft zich als oud aktief lid van de extreem-linkse PSP, die in het verleden vaak buitengewoon gewelddadig en anarchistisch was, veel te veel laten adviseren door de antifa waar onschuldige mensen als Harry de Olde of de politiek gedecoreerde Wim Vreeswijk uit Utrecht het slachtoffer van werden. De kiezer heeft dit soort, zeer bedenkelijk, links-rechts gedrag ook wel door en daar heeft zij toen persoonlijk in juni 2010 uiteindelijk die ene kamerzetel dan ook mee verspeeld ! Je zou bijna zeggen: God straft onmiddellijk en 19 juni a.s. wordt er vergaderd over hoe het verder moet met TON, maar ik verwacht dat de nòg zittende raadsleden veelal onderdak gaan krijgen bij andere partijen, of formaties gaan vormen met de vele andere éénmansfracties in de gemeenteraden, of zich aan gaan melden bij de PVV. Of de PVV zit te wachten op de erfenis van Rita is natuurlijk zeer de vraag ! We wachten het overleg van 19 juni a.s. en de latere ontwikkelingen met interesse af !

 3. Irene schreef:

  Rita Verdonk heeft haar hand enorm overspeelt. Om alle 40 fracties met 63, merendeels goedwillende, doch onervaren, gemeenteraadsleden ‘recht door zee’ te loodsen is vaak een mission impossible gebleken. Je moet daar sowieso 4 landelijke coaches op zetten die continu het land in gaan om raadsteksten te verzinnen, dikke begrotingen te leren lezen en een heleboel andere zaken uit de praktijk de raadsleden aan te leren. Ook had Rita er een handje van om fatsoenlijke (wèl ervaren) ex-cd-ers en cp-ers, zonder enig hoor en wederhoor de partij uit te knallen wat natuurlijk een uitermate rare indruk maakt bij de kiezer. Zij heeft zich als oud aktief lid van de extreem-linkse PSP, die in het verleden vaak buitengewoon gewelddadig en anarchistisch was, veel te veel laten adviseren door de antifa waar onschuldige mensen als Harry de Olde of de politiek gedecoreerde Wim Vreeswijk uit Utrecht het slachtoffer van werden. Dus de geest van de al lang opgeheven PSP was feitelijk nog altijd aanwezig, nu bij TON. De kiezer heeft dit soort, zeer bedenkelijk, onevenwichtig links-rechts gedrag ook wel door en daar heeft zij toen persoonlijk in juni 2010 uiteindelijk die ene kamerzetel dan ook terecht mee verspeeld ! Je zou bijna zeggen: God straft onmiddellijk en 19 juni a.s. wordt er vergaderd over hoe het verder moet met TON, maar ik verwacht dat de nòg zittende raadsleden veelal onderdak gaan krijgen bij andere partijen, of formaties gaan vormen met de vele andere éénmansfracties in de gemeenteraden, of zich aan gaan melden bij de PVV. Of de PVV zit te wachten op de erfenis van Rita is natuurlijk zeer de vraag ! We wachten het overleg van 19 juni a.s. en de latere ontwikkelingen met interesse af !

Leave a Reply