Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Nieuwe gedragscode voor politieke ambtsdragers (2)

 

2010fortuyn

                                                      

Met dit raadsvoorstel wil het college de stand van zaken van het in 2009 ingezette integriteittraject schetsen, als onderdeel van het door de Raad vastgestelde BCI-traject. Naast een schets van het continue bewustwordingsproces vergt het ook een formele vaststelling door de Raad van de Gedragscode voor politieke ambtsdragers, onder intrekking van de Gedragscode die de Raad op 18 maart 2008 heeft vastgesteld.

 

Reactie Partij Vrij Almelo

Je zou kunnen zeggen dat Pim Fortuyn pàs in 2002 de eerste geloofwaardige politicus was die serieus is genomen met heikele onderwerpen en waar de mensen massaal op kozen. De moord op 6 mei 2002 sloeg dan ook in als een bom en voor heel Nederland was toen al duidelijk dat er heel wat fout zat in onze samenleving !
 
Om deze enorme hoeveelheid onvrede te onderdrukken ging de gevestigde politiek zich dan ook prompt beraden hoe deze verbale volkswoede, ook onder veel ‘gewone’ raadsleden, zo snel mogelijk de kop in gedrukt zou kunnen worden. Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, kortweg BING, voorzag in deze behoefte voor de zogenaamd ‘correcte politiek’ door in 2003, náást de reeds lang bestaande gemeentewetgeving terzake een extra gedragscode voor gemeenteraadsleden in te richten.
 
Met name Almelo was er als de kippen bij in 2003! Teneinde in de Gemeenteraad iedereen goed bij de college-les te houden, werd deze gedragscode reeds 5 jaar later, in 2008 herzien. Anno 2011 wil men deze gedragscode in Almelo wederom herzien. In dit tempo zal deze gedragscode, vanwege de groeiende oppositie hier in de raad, vóór de a.s. gemeenteraadsverkiezingen van 2014, wellicht nòg wel een aantal herzieningen voorgesteld worden, zo verwacht onze fractie !
 
In een goede lokale democratie, zoals Almelo, telt immers onverkort het recht op de vrije meningsuiting. Dat is een groot goed.
Er zitten hier 12 fracties mèt, naar ik hoop, allemaal een verschillende mening. Dus als één fractie een sterk afwijkende mening heeft, dan dient deze dan ook in een sterke lokale economie als de onze, geuit èn gerespecteerd te worden door de 11 andere fracties. Bovendien is ieder gekozen raadslid binnen de 4 muren van dit gemeentehuis, zoals U weet, parlementair onschendbaar en kan derhalve dan ook niet strafrechterlijk vervolgd worden.
 
Iedere fractie en ieder raadslid is er zich tevens van bewust dat hij of zij een voorbeeldfunctie heeft voor zijn of haar kiezers en dient zich daar dan ook naar te gedragen !
 
Wil het betreffende raadslid echter serieus genomen worden en op voorhand niet gediskwalificeerd worden door haar of zijn kiezers, haar of zijn collega’s en niet te vergeten, de schrijvende pers, dan dient zijn of haar presentatie dan ook van die aard te zijn. Gebeurt dat niet dan wordt hij of zij daarop simpelweg afgerekend in maart 2014.
 
Daar heb je dan ook, zelfs hier in Almelo, géén schriftelijke gedragscode voor nodig !

Harry de Olde (PVA)

 

Het raadsvoorstel is op dinsdag 04-10-2011 aangenomen met 31 stemmen voor en 3 stemmen tegen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Nieuwe gedragscode voor politieke ambtsdragers (2)”

  1. diablo schreef:

    Een vrij heldere uitleg van de problemen. Uw internet site is zeer nuttig. Hartelijk dank voor het delen.

  2. Irene schreef:

    Het is goed als een en ander eens op een rijtje gezet zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe en er derhalve minder machtsmisbruik door bepaalde leden van Raad of College ontstaat. Gekozen raadsleden hoeven niet vanwege de vele gedragscodes gedegradeerd te worden tot oosteuropese ja-knikkers. Dubbele wetgeving is een uiting van onderdrukking !

Leave a Reply