Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Toeristenbelasting in Almelo (2)

 

Koopzondag005 19-09-2010

Geacht raadslid,

 

Bij de behandeling van de begroting volgende week komt ook het voorstel aan de orde voor invoering van toeristenbelasting. Ik wil nogmaals de grote nadelen voor het Almelose bedrijfsleven – en dan vooral voor de binnenstadondernemers – onder uw aandacht brengen in een ultieme poging deze kostenverhogende weg te vermijden. Een belasting van € 1,- per persoon per nacht lijkt minimaal. In de praktijk liggen die cijfers echter anders, en dat is het gevolg van het feit dat ‘toerisme’ in Almelo beduidend anders in elkaar steekt dan in bijv. Maastricht.  De toeristenbelasting treft in theorie niet het hotel- of campingbedrijf – dat mag de belasting doorberekenen aan de overnachtende gast, hoewel de prijsverhoging zeker zal leiden tot omzet- en inkomstenverlaging. Als we bezien welke hotel- en campingbedrijven er in Almelo zijn, zult u instemmen met het uitgangspunt dat verreweg de meeste belastinginkomsten te verwachten zijn van Theaterhotel Almelo en Preston Palace.  Het Theaterhotel is goed voor een 40.000 overnachtingen per jaar, waarvan zeker 75% zakelijke gasten betreft. De rekening van deze gasten wordt dus betaald door het Almelose bedrijfsleven, dat hierdoor wordt geconfronteerd met een lastenverhoging van zeker € 30.000,-. U ziet dat een belasting van ‘maar één eurootje’ indrukwekkende gevolgen kan hebben! Preston Palace is met zeker 200.000 overnachtingen de grote toeristentrekker van Almelo. Bedenk echter wel dat deze toeristen naar Preston Palace komen dat toevallig in Almelo is gevestigd – ze komen niet naar Almelo om dan in Preston Palace te overnachten!  De directie van Preston Palace zorgt jaarlijks op dinsdag, donderdag en zaterdag voor gratis vervoer van ruim 100.000 gasten naar de binnenstad van Almelo. Uit het meest recente  onderzoek van de organisatie van recreatieondernemers RECRON is gebleken dat deze toeristen gemiddeld ruim 20 tot 30 euro per persoon besteden aan terras- en winkelbezoek. De binnenstadondernemers van Almelo hebben dus jaarlijks een omzet van 2 tot 3 miljoen euro (!!) aan deze groep bezoekers te danken! Toeristenbelasting zal ertoe leiden dat Preston Palace, dat met zéér kleine marges rekent, zijn bezoekersaantal zal zien dalen. Men zal dus gedwongen zijn kosten te beperken, en de directie heeft al aangekondigd dat het gratis vervoer dan niet meer mogelijk zal zijn. Om gasten toch terwille te zijn zullen tochtjes in de omgeving met het bekende treintje, die nu al in de arrangementen zitten en dus betaald worden, worden verlegd naar andere gemeentes zodat men daar boodschappen kan doen en terrassen kan bezoeken. Op deze wijze wordt de service gehandhaafd en de kosten verlaagd. Maar Almelo zal deze omzet node moeten missen – géén goed vooruitzicht met een jarenlange verbouwing in de binnenstad voor de deur! Toeristenbelasting zal zo’n € 200.000 opbrengen, dat zal worden besteed aan o.m. de organisatie van topsportevenementen en kunst. Zo’n beleid brengt géén 100.000 bezoekers naar de stad! Het zal de binnenstadondernemers en andere bedrijven een veelvoud van die belastingopbrengst kosten, en dat is niet in het (financiële) belang van de gemeente.  Veel Almelose ondernemers doen nu veel voor evenementen in de stad en willen dat graag blijven doen. Maar dan moet het wel betaalbaar blijven. Het is niet verbazingwekkend dat notoire Almelose binnenstadondernemers de handdoek in de ring gooien als dit soort keuzes dreigen.

Dat gaat ú toch niet doen?

 

Centrum Almelo Aktief, Horeca Nederland afd. Almelo, RECRON, MKB NEDERLAND MKB Almelo, Mr. W.P. van der Elst

http://www.vrijalmelo.nl/2011/09/toeristenbelasting-in-almelo/

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Toeristenbelasting in Almelo (2)”

  1. Irene schreef:

    Het is überhaupt een stomme streek om toeristenbelasting te gaan heffen. Ten eerste zijn toeristen géén uitkeringstrekkers van Almelo. Ten tweede zijn het consumenten die doorgaans behoorlijk consumeren, dus bijdragen aan de Almelose lokale economie. Ten derde heeft de lokale middenstad in Almelo, die al reeds zieltogend is en toenemende leegstand heeft, hier omzetderving van en ten vierde verdwijnt een groot deel van deze belasting in de Algemene Middelen, terwijl Almelo relatief reeds een veel te hoge begroting 2012 heeft van 284 miljoen! Kortom Toerismebelasting is typisch een vondst van incasserende ambtenaren en niet van Almeloërs die zich zorgen maken om recessie en economie.

  2. Furr schreef:

    En toch merkt een toerist die komt slapen niets van een euro meer of minder. Kijk naar jezelf als je op vakantie bent, die ene euro meer of minder doet er niet toe; je boekt toch dat hotel wel in Turkije.

  3. […] Toeristenbelasting in Almelo (2) […]

  4. […] Toeristenbelasting in Almelo (2) | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply