Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA motie hondenbelasting in Almelo

 

ctcstomandviggo-600x419

 
 

Raadsvergadering 06-12-2011

Voorzitter:

De gemeente heeft er geen extra werk meer aan, waarom moeten hondenbezitters dan nu nog steeds hondenbelasting betalen? Die vraag is blijkbaar voor niemand goed te beantwoorden en kennelijk vonden verschillende gemeentes in Nederland dat ook, want ook dit jaar besloten opnieuw veel vooruitstrevende gemeentes om voortaan geen hondenbelasting meer te heffen.

MOTIE HONDENBELASTING      Partij Vrij Almelo
 
 
De raad van de gemeente Almelo in vergadering bijeen op 6 december 2011
Onderwerp: Afschaffing belasting op honden

Overwegende,
 
– dat de contrôle, inning en handhaving van de hondenbelasting een onevenredige en onnodige vergroting van de burocratie, dus kosten en lastenverzwaring voor de burgers veroorzaakt,
 
– dat er reeds lokale wetgeving bestaat waarin is vastgelegd dat hondenbezitters zèlf verplicht zijn de uitwerpselen van hun viervoeters op te ruimen.
 
– dat er voldoende mogelijkheden zijn binnen de Begroting 2012 om te besparen op de huidige bestuurlijke en ambtelijke kosten van de gemeentelijke organisatie.
 
 Spreekt derhalve uit dat de hondenbelasting, mede ter voorkoming van lastenverzwaring alsnog wordt afgeschaft
en gaat over tot de orde van de dag. .

 

Toelichting: 

                                                    

Gezondheid
Het houden van een hond bespaart de gemeente juist geld. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van honden bezitters ten opzichte van niet honden bezitters. Hier een kleine opsomming van de geconstateerde voordelen:
 

Endorfine
Het verzorgen of tijd doorbrengen met een hond kan endorfine produceren in het menselijk brein. Endorfines zijn hormonen die pijn verlichten, stress bestrijden en het kan ook voor het gevoel van geluk of euforie zorgen.
 

Lagere bloeddruk
Een hond kan het stress niveau verlichten, een belangrijke oorzaak van stress is een hoge bloeddruk. Uit een studie van het National Institute of Health (NIH) is gebleken dat eigenaren van een huisdier sneller in staat zijn te herstellen van stress dan eigenaren zonder huisdier.
 

Sneller herstel Hondeneigenaren
Herstellen sneller van hartproblemen dan degenen zonder honden. Een studie van het NIH constateert dat hartpatiënten met een hond thuis langer leven na een hartaanval.
 

Meer beweging
Hondeneigenaren hebben meer de neiging om te bewegen dan de meeste mensen zonder hond. Een hond moet dagelijks meerdere malen per dag uitgelaten worden. De eigenaar profiteert hiervan. •
 

Symptoom voorspelling
Honden kunnen een aanval voorspellen, kanker opsporen en een lage bloedsuikerspiegel detecteren. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen een normaal leven leiden doordat de hond waarschuwt wanneer hun voeten “bevriezen” tijdens het lopen. Een zetje tegen de voet door de hond helpt de voet weer normaal te bewegen.
 

Voorkomen van eenzaamheid
Eenzaam? Hondenbezitters zien hun huisdier vaak als onderdeel van de familie. 97% van de mensen blijkt tegen hun huisdier te praten. Dit kan helpen om een depressie af te wenden.
Naast de gezondheidsvoordelen, is er nog een aspect wat de gemeente helpt.
 

Sociale controle
Gezien hondenbezitters hun huisdieren meerdere malen per dag uitlaten, dragen ze sterk bij aan de ‘sociale controle’ in de wijk. Hondenbezitters hebben onderling veel contact en spreken aanzienlijk meer mensen op straat als niet hondenbezitters. Een snel praatje of even aanbellen als iemand zijn autoraam nog open heeft, is voor de meeste hondenbezitters de normaalste zaak van de wereld. Daarbij is ook gebleken dat hondenbezitters sneller contact opnemen met de politie bij verdachte situaties in de wijk. Dit wordt wel onderkend, alleen nooit in het nieuws gebracht.

 

Waarom extra straffen opleggen aan de mensen die juist iets extras toevoegen aan de leefbaarheid binnen de maatschappij?

 

De motie wordt de eerstvolgende raadsvergadering in stemming gebracht.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “PVA motie hondenbelasting in Almelo”

  1. Irene schreef:

    Prima motie ! Het is goed dat er eens serieus naar gekeken gaat worden.

Leave a Reply