Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De Almelose afbraak woede in de jaren 60-70

 

Grootestraat zuid almelo

 

Steeds meer en meer mensen hebben zich in het verleden en heden de vraag gesteld hoe leefbaar en toeristisch kan onze stad Almelo worden als waardevolle panden moeten verdwijnen voor hoogbouw?  Door de grote druk van bouwpromotoren en overijverige wethouders met grootheidswaanzin kregen (krijgen) we een beleid dat zich enkel richt op investeerders en projectontwikkelaars met eurotekens in hun ogen. De Almelose stadsvernieuwing is te eenzijdig en totaal onevenwichtig. Dat betekende vooral in het verleden de sloop van bestaande panden, zonder ook maar herbestemming of renovatie te overwegen.

Gelukkig vindt een toenemend deel van de Almelose bevolking het noodzakelijk dat ons cultureel erfgoed behouden blijft voor ons nageslacht. Maar nog steeds missen we een visie bij onze bestuurders. Veel waardevolle panden staan te verkrotten, en er is nog steeds geen totaalplan naar de toekomst toe hoe dit erfgoed te gebruiken als meerwaarde voor onze stad.

Stop met slopen, en integreer ons erfgoed waarvan een gedeelte ligt opgeslagen in de stadsvernieuwing. Maak Almelo terug hip en vooruitstrevend. Zet Almelo terug op de kaart. De cultuurstad aan de Aa maakt plaats voor hersenloze droombeelden.

De Partij Vrij Almelo wil Almelo nu niet direct gaan vergelijken met de Arabische lente, maar er is wel nood aan een gemeende visie en betrokkenheid van onze bestuurders.

Onze kijk en visie is volstrekt noodzakelijk na jarenlange verwaarlozing ingezet tijdens de Almelose afbraak woede van de jaren 60-70. Een lange traditie van officiële onverschilligheid tegenover al wat ook maar enige cultuurhistorische waarde heeft met aan het hoofd een “bouwpastoor” die niet eens oog had voor ons eigen maritiem verleden van onze zelfbenoemde stad aan de Aa. “Opgeruimd was netjes”.  Hoe komt het toch dat men niet creatiever wist om te gaan met ons cultureel erfgoed? Intensiever denken over herbestemming van historische en architecturale waardevolle gebouwen was niet aan de orde bij deze persoon en het toenmalige college.

Bovendien is het ironisch genoeg ook een feit dat respectvol en intelligent omgaan met erfgoed méér inkomsten opbrengt dan gedurende een langere periode van verwaarlozing van instellingen en gebouwen. Beseft men dan niet dat inkrimping van het gemeenschappelijk bezit een belangrijke aanleiding is tot emotionele desinvestering van de burger in zijn stad en de bijbehorende verwatering van het samenhorigheidsgevoel?.

Almelo heeft veel van zijn grandeur verloren. Blijkbaar wil de burgermoeder en met haar het college de stad toch een mooier aanzicht geven om alsnog met de moed der wanhoop toeristen naar de ooit zo mooie stad lokken. Maar de waarheid mag niet gezegt worden, ze mag zelfs niet worden gezien. Ik erger me al jaren en heb veel mooie oude panden verloren zien gaan die ik nog kende toen ik als klein jongentje op mijn bromfiets de stad door croste. In hun plaats staat er nu een lint van oerlelijke appartementen.

Almelo heeft heel wat van haar glorie verloren….de politiek vindt appartemensgebouwen, hoge torens en nieuwe gemeentehuizen veel imposanter en belangrijker. Jammer, maar het is nu eenmaal zo.

 

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “De Almelose afbraak woede in de jaren 60-70”

 1. Adriana schreef:

  Mooi geschreven.

 2. Baronesse van Hepjeniks totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Wat mij stoort is de arrogantie en het wanbeleid van dit bestuur. Almelo is zo goed als falliet,vele arme mensen staan in de kou en toch wil Almelo absurde hoogbouw en nieuwbouw wat niet bij het landelijk caracter van Almelo past.
  Dit bestuur heeft geen bord voor de kop, maar een complete betonnen bunker. Ik roep eigenlijk de Almelose bevolking op om op te trekken naar het stadhuis en te eisen dat het bestuur van de stad aftreed.

 3. merel schreef:

  Geen Arabische lente, maar een Almelose winter!
  Aktie nu! Weg met die eike.. sorry, maar ik bedoel niet kastanjes, in die raad die geen idee hebben van de geschiedenis van almelo en hoe belangrijk het is dat te behouden en te koesteren.

Leave a Reply