Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Evaluatie detailhandelsbeleid raadsleden 7 februari 2012

  helmond avond

Helmond water boulevard

 

Aanwezig: de heren Harry de Olde, Rob Snijder, Jan Veenstra, Javier Cornelissen, Gijs Stork, Hans Buitenweg, Huub Isendoorn, Jemy Pauwels en van economische zaken Maire Louise Stamsnieder-Mensen en Marian Knieper-Bouwhuis

 

Waarom moet de toekomstvisie detailhandel vernieuwd of geactualiseerd worden?

 • Het beleid is niet flexibel genoeg (vbb. Almelo Nouveau, winkelcentrum Violierstraat-Bornsestraat, Woonboulevard)
 • De wethouder heeft ‘last’ van de huidige visie
 • We zijn bedrijven misgelopen door de huidige visie.

 

Wat zijn knelpunten?

 • Leegstand in binnenstad
 • Goede wijkwinkelcentra slecht voor binnenstad
 • De Woonboulevard; achterhaald concept
 • Detailhandel op bedrijventerreinen; oneerlijk t.o.v. winkels in detailhandelsgebieden; handhaving is een probleem
 • Internetafhaalpunten/-winkels; is dat detailhandel of kan het op een bedrijventerrein?

 

Kan detailhandel alleen geregeld worden met een bestemmingsplan of heb je een detailhandelsvisie nodig die de detailhandelsstructuur gemeentebreed regelt? Ofwel, moet je de vestiging van winkels niet overlaten aan de markt?

Wat zou het gevolg zijn als er geen detailhandelsvisie is; eigenlijk eerst de voors en tegens op een rij zetten en daarna besluiten over wel of geen detailhandelsvisie.

Na uitgebreide discussie over de vraag of er wel of geen nieuw detailhandelsbeleid zou moeten komen wordt geconcludeerd dat een aantal ruimtelijke kaders/ambities noodzakelijk zijn en dat het een ruim toetsingskader moet zijn.

 

Wat kan de gemeente ‘regelen’?

Niet dat er leuke kleine winkels in de binnenstad komen, dat er geen Hema in een wijkwinkelcentrum komt of dat er een buurtsuper in Aadorp komt. Wel kunnen we als gemeente faciliteren dat de openbare ruimte in de binnenstad schoon, heel en veilig is, dat er een maximale grootte voor een wijkwinkelcentrum wordt vastgesteld of dat we een supermarktketen stimuleren om een buurtwinkel te openen in Aadorp. Kortom, de gemeente kan wel kans bieden voor ontwikkelingen, zoals is gebeurd in Almelo Zuidoost waar een winkelcentrum in Almelo Nouveau wordt gerealiseerd.

 

De ambities in de huidige detailhandelsvisie passeren de revue en geconcludeerd wordt dat de ambitie:

 • Binnenstad versterken als belangrijkste recreatieve winkelgebied

nog steeds actueel is en gehandhaafd moet blijven. Wel wordt opgemerkt dat er een koppeling moet plaatsvinden tussen binnenstadsplan en detailhandelsvisie. Binnenstad is bedoeld voor funshoppen.

Veel aandacht moet (bij de verdere verfijning) besteed worden aan kwaliteitsbevordering van de openbare ruimte d.m.v. uitstallingenbeleid, reclamebeleid, rolluiken, winkelverlichting, enz. enz.

Binnensteden Veenendaal en Helmond zijn vergelijkbaar met Almelo. Daar informatie en deskundigheid vandaan halen.

 

De ambitie

 • Op wijk- en buurtniveau levensvatbare en eigentijdse winkelvoorzieningen voor dagelijkse boodschappen

moet enigszins worden aangepast in die zin dat de ambitie zou moeten luiden: op wijkniveau winkelvoorzieningen voor dagelijkse boodschappen.

 

Over de ambitie

 • Winkels in woninginrichting zoveel mogelijk clusteren op de Woonboulevard

is nog onzekerheid. Winkels in woninginrichting zouden ook op andere plekken moeten kunnen (m.u.v. bedrijventerreinen), maar niet duidelijk is wat dan het concept van de Woonboulevard moet zijn. Geopperd wordt een runshoppingcentrum (doelgericht aankopen doen) conform Deventer. Dat deze ambitie moet veranderen is zeker maar hoe is nu nog onduidelijk.

De ambitie

 • Beperkt ruimte bieden voor volumineuze detailhandel (pdv-branches) en grootschalige detailhandelsvestigingen (gdv) op perifere locaties

moet behouden blijven. Er moet ruimte blijven voor winkels die binnen de reguliere detailhandelslocaties geen plaats kunnen vinden, maar die we wel voor Almelo willen behouden. Detailhandel op bedrijventerreinen moet wel beperkt worden.

 

Tot slot kan, wat de aanwezige raadsleden betreft de ambitie

 • Buiten de bestaande en nog door de gemeenteraad aan te wijzen locaties en centra geen nieuwe winkelvoorzieningen toestaan

komen te vervallen. Aangezien voor de belangrijke onderdelen van het detailhandelsbeleid ambities of kaders zijn benoemd wordt dit gezien als een overbodige toevoeging.

 

Almelo, februari 2012

Economische Zaken (EZ), Midden en Kleinbedrijf (MKB)

http://www.vrijalmelo.nl/2011/05/visie-inzake-de-nieuwe-haven-in-het-centrum-van-almelo/

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply