Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Steeds meer drijvende en duistere wolken boven stadhuis Almelo

  12-wolken

 

Sociale Dienst komt vele miljoenen tekort, aanvulling door Rijk afgewezen

Er drijven duistere wolken boven het stadhuis van Almelo. Reden is het jaarlijkse tekort bij de gemeentelijke sociale dienst. Deze zijn sinds 2010 van 2,6 miljoen euro opgelopen naar 4,3 miljoen euro in 2011 en ook dit jaar en 2013 is de prognose dat het tekort groeit door de toenemende werkloosheid en het stijgend aantal uitkeringsgerechtigden. De gemeente moet zelf voor 10 procent van de uitkeringen opdraaien maar de correctie op het stijgend aantal cliënten in de doorberekening van de bijdrage door het Rijk gebeurt pas achteraf in een meerjarige cyclus. Het betekent dat Almelo een nadeelgemeente geworden is en daardoor kan de gemeente een aanvraag indienen voor extra compensatie.

Compensatie afgewezen
De gemeente heeft een aanvraag voor compensatie ingediend, maar de Inspectie Werk & Inkomen van het ministerie van Sociale Zaken heeft die aanvraag afgewezen. Als reden wordt onder andere genoemd dat de gemeente zich bij de zoektocht naar werk voor uitkeringsgerechtigden teveel heeft gericht op de meest kansrijke cliënten uit de kaartenbak. In de zoektocht naar werk spelen de gemeentelijke re-integratiebedrijven Fusion en Convince een grote rol en deze lieten goede uitstroomcijfers zien. Er zijn meer gemeenten die dezelfde keuzes hebben gemaakt om snel te scoren met de meest kansrijke werkzoekenden. Het levert op zich het snelst een financiële besparing op, maar dat dreigt nu te worden gelogenstraft door het eerste oordeel van de Inspectie Werk & Inkomen. Daar komt bij dat re-integratieprojecten extra door het Rijk worden gesubsidieerd, maar dat geld is wel bedoeld voor de gehele kaartenbak.

Loopt niet zo’n vaart
Verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik-Verweg zegt over de afwijzing: ‘Wij hebben inmiddels een bezwaar ingediend en ik verwacht dat het niet zo’n vaart zal lopen en de aanvullende uitkering door het ministerie van Sociale Zaken alsnog zal worden uitgekeerd.’ Mocht dat niet het geval zijn komt de gemeente Almelo in nog grotere financiële problemen. De verwachting is bovendien dat door de bezuinigingsoperatie bij Soweco het aantal cliënten van de sociale dienst fors zal oplopen evenals het tekort.

 

Bron: AlmeloosWeekblad

 

REACTIE:

Daar worden dus weer gaten geschoten in de dikke mist die de wethouder Sociale Zaken voor de zoveelste keer had uitgesproken. Vooral is het mij een doorn in het oog dat onze wethouders de  toekomst maar blijven voorspellen met hun “verwachtingen.

Al die verwachtingen hebben geleid tot 1 grote (ook financiële) gatenkaas in Almelo waarmee de Almelose bestuurscultuur zo ontzettend zit vastgeroest”, dat zelfs cola niet meer helpt om dat vastgeroeste ooit los te peuteren. Ik word niet goed van die ver vooruitziende toekomstvoorspellers met hun sprookjes, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hun fantastische ideologieën steeds maar blijven doordrukken met behulp van die  “meerderheid”  in de coalitiepartijen. Waarbij men dan de oorspronkelijke  ideologieën desnoods aan de kant schuift of verlaat om waanbeelden te realiseren. Waardoor natuurlijk die samenstelling en de samenhang van die hele ideologie al vernield is,  en daardoor vele besluiten ook een vernielende uitwerking hebben. Omdat de coalitie die samengestelde “meerderheid” heeft en daarmee als ze wil ook de wijsheid in pacht neemt door als coalitie toch  iets erdoorheen te krijgen wat eigenlijk niet de eerlijke en goede manier is…ondanks die zogenaamde meerderheid. Vooral niet als er al tijden alarmerende geluiden komen vóórdat het besluit genomen is en zelfs nadat de werking aantoont dat vele mensen toch het slachtoffer daarvan worden. Die coalitiepartijen, die zichzelf zo ontzettend goed vinden en helaas weer blijven menen dat zij het bij het rechte eind hebben, maar tegelijkertijd hebben gezorgd dat Almelo verworden is tot wat het nu is: ARM Almelo dat er echt niet meer zo uitziet als dat het zou moeten zijn.

Al die dure fantastische ideologieën  waar men mee begonnen is en die er nu troosteloos bij liggen is gewoonweg te abnormaal voor normale woorden. Het is jammer dat zelfs na alle kritiek van de rekenkamer plus alle uitingen van de oppositie in de gemeenteraad samen met inmiddels 3 moties van treurnis nog niet geleid hebben tot vertrek van wethouders en raadsleden uit de coalitiepartijen van toen en nu.

Het is een grote schande dat men zelfs daarvoor de moed niet heeft maar wel de arrogantie en de moed hebben om Almelo en dus tegelijkertijd de inwoners dusdanig te versoberen en te vernielen dat er een groot aantal inwoners is die helemaal geen vertrouwen meer hebben in een politiek…die alweer tegelijkertijd zegt zich positief in te spannen  voor de INWONERS !!! Helaas denkt men in de politiek in eerste instantie alleen AAN HUN EIGEN POLITEKE BELANGEN…zoals ook nu nog blijkt.

Ik blijf lekker zitten waar ik zit en verroer me niet…is blijkbaar de gedachte.

Oftewel: totaal geen schaamte, eergevoel, en overig gevoel in plaats van zelf de conclusies te trekken en de verantwoordelijkheid te nemen en vertrekken (ZONDER wachtgeld), daarbij anderen de kans te geven de ontstane plek in te nemen !!!!!

En als men die verantwoordelijkheid wel had gehad en niet de politieke belangen de EERSTE prioriteit had gegeven…dan was het niet geworden tot de puinhopen die nu in Almelo aanwezig zijn.

Dat de motie van wantrouwen met 20 tegen en 15 voor was…is vooral te danken aan de coalitiepartijen: die beschermen zoals gewoonlijk hun eigen zetel en eigen “wijsheid”…of eigenwijsheid.

Laat ik het zo typen: ik heb geen motie van vertrouwen nodig gehad om dat gevoel van wantrouwen te versterken: het vertrouwen in een eerlijke politiek is al tientallen jaren verdwenen. Door al die loze beloftes en hoopgevende doch te fantastisch gedachte ideologieën die men telkenmale preekt…maar alwaar de realiteit telkenmale het tegenovergestelde toont van de gedachte snelle grote winst die men steeds denkt te halen.

Dat onze bestuurders met al die loze fantasieën inmiddels zelf  NIET VERTREKKEN is een duidelijk teken aan de wand. Ik durf te zeggen dat de meeste oudgedienden NIET zullen veranderen wegens de lange tijd dat men in dit politieke patroon geïndoctrineerd is door een hokjesgeest. Dus dat die verafschuwde en verfoeide bestuurscultuur zal blijven…net als de aangesprokenen van afgelopen dinsdag en woensdag. Want zolang die blijven zal er niets veranderen ten goede. Dat blijkt al 2 jaar met de raad in deze nieuwe samenstelling. Men predikt A maar doet Z.

Mijn vertrouwen in een eerlijke menselijke gang van politieke zaken zal waarschijnlijk nooit meer terugkomen na 40 jaar landelijke politieke hoopgevende doch loze leuzen…die ons land steeds verder doet afglijden…dus OOK Almelo.

Zolang men (ook in de politiek) HET LEVEN niet als eerste prioriteit stelt in denken en doen, en je beperkt steeds meer het onderhoud en de ontwikkeling daarvan…dan kun je besluiten wat je wilt, maar zul je toch steeds weer moeten constateren dat het najagen van de (wellicht eigen) droom over een menselijk evenwichtig eerlijk en sociaal leven in een mens-, dier-, en natuurvriendelijke maatschappij steeds verder afdrijft. Hoe hard je meent en zegt dat je daar je best voor wilt doen….dan moet je niet anders in denken en doen besluiten. Helaas: men doet dat steeds meer…misschien wel zonder dat men dat zelf door heeft wegens de vele andere gestelde prioriteiten.

Investeren in de mens is opbouwen van het leven. Dat is de 1e prioriteit, zo wordt de mens groot. En kan de mens op zijn beurt proberen die menselijkheid in gedachten te behouden én UIT TE DRAGEN in denken en DOEN, om daarmee mee te werken aan het OPBOUWEN van een eerlijke sociale menselijke maatschappij.

Al het andere wat je doet om die 1e prioriteit te ondermijnen is ondermijning van het opbouwen, onderhouden en ontwikkeling van het leven. Vooral als je daarnaast ook steeds meer wegneemt van c.q. bezuinigd op het  leven. De realiteit toont ons dat al vele jaren. Misschien komt ooit die bestuurscultuuromslag, maar gezien de eigen “wijsheid” ben ik er bang voor dat het alleen bij gedachten en woorden blijft. De daden blijven in Almelo al uit.

We mogen namelijk ook a.s. dinsdag bomen over bomen op het Waagplein, alwaar er al 6 zijn omgezaagd en weggehaald. Dus eigenlijk is het besluit (in die bestuurscultuur) al genomen om die bomen weg te halen.  Weer achter de rug van de raad om? Excuusje, sorry…daar kopen we niet meer voor en daarmee herstellen we ook dat leven niet meer!!! En met de kennis van nu gaat men toch gewoon door als toen, zo doen we dat nog steeds in Almelo !!! Zo zie je weer een voorbeeld hoe men in Almelo omgaat met het leven…ook al is…sorry WAS het een levende boom. Zoals eerder gememoreerd: hier is geen respect en investering meer in het behoud, onderhoud en ontwikkeling van het leven !!!

ERG JAMMER !!!

 

Sjoerd Visser

 

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

7 Comments to “Steeds meer drijvende en duistere wolken boven stadhuis Almelo”

 1. Irene schreef:

  Dat de sociale dienst van zo’n dorp als Almelo, qua sociale dienst e.d. absurd veel te kort komt is niet zo verwonderlijk. Men heeft het ‘gepresteerd’ in de afgelopen 30 jaar om kritiekloos en visieloos enorme aantallen (25%!!) minderheden te huisvesten waardoor het nu, mede dankzij de iedereen bekende crisis, helemaal fout met de relatief veel te grote hoeveelheid uitkeringsgerechtigden en inactieven. Laat de boel dan ook maar ploffen in Almelo, het is niet anders. Wie (dit College van B & W) niet horen wil, moet maar voelen

 2. Baronesse van hepjeniks totplukmekaal zubedelstaf schreef:

  Het te ongeloofelijk voor woorden,en dan dat bla/bla verhaaltje van mw Kuik ,net of het allemaal niet zo’n vaart loopt,des te onbegrijpelijker is de stupiditeit van de gemeente om de plannen van o.a het stadhuis doorgang te laten vinden.Almelo staat aan de vooravond om in de afgrond te verdwijnen en de hardnekkige pluche zitters drinken koffie en roken zelf mischien nog wel een sigaartje of er geen vuiltje aan de lucht is. Alleen maken de pluche zitters een enorme blunder want de kiezer laat zich niet bedotten,en hopelijk verdwijnen PvdA,CDA en VVD voor het grootste gedeelte naar de achtergrond en kunnen partijen zonder waanideën een beter beleid en gezonder Almelo voor elkaar krijgen.

 3. Irene schreef:

  2014 komt de grote afrekening met die plucheklevers in Almelo, waarvan akte !

 4. Irene schreef:

  Deze Mevrouw Kuijk-Verweg was in de vorige collegeperiode ook mede-verantwoordelijk voor de Fortezza-zwendel. Hoelang blijven we deze plucheklever nog de hand boven het hoofd houden?

 5. Irene schreef:

  Ik denk dat Almelo niet de enige gemeente is die er qua sociale dienstbegroting er een teringzooitje van maakt. Het wordt dat er in Den Haag landelijk beleid komt t.a.v. dit soort lokale prutsers !

 6. Sjoerd Visser schreef:

  Vanavond wordt er in de raadszaal Almelo weer een waterval van woorden gepreekt, rijkelijk vergezeld van geprojecteerde mooi uitziende plaatjes over een nieuw stadhuis en een lang in tijd uitgesmeerd gefaseerd Binnenstadsplan. Zodat u weet waar u straks weer meer voor moet gaan betalen, omdat er overheidsgeld mee gemoeid is en de rekening uiteraard eerst in Den Haag terecht komt…dus staatsschuldverhogend is. Die vervolgens dat weer afschuift/terugschuift naar alle lagere overheden… MAAR DAARBIJ OOK NOG NAAR U !!!
  Behalve dat betalen moet u ook nog tegen de potsierlijke verspilling aankijken.
  U ziet het zelf al wat jaren: voor de overheid is niets te gek om op te bouwen…behalve het opbouwen van de mensen die voor gek worden gehouden…met verzinsels om de boel erdoorheen te krijgen.
  Het wordt tijd dat er anders gestemd wordt want anders kan deze politieke bestuurscultuur-mallemolen eeuwig doorgaan met hun eigen overheidsbelangen…die UW belang NIET DIENEN. Daar kiest een zinnig mens toch niet voor? Of vergis ik me?

Leave a Reply