Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Werken naar vermogen in Almelo

  Wajongers

 

Voor mensen die geen werk hebben of mensen die beperkingen hebben komt er volgend jaar een nieuwe wet: de Wet Werken naar Vermogen. 

Mensen die nu een bijstandsuitkering van de gemeente hebben, mensen die een wsw-indicatie hebben en mensen die een Wajong-uitkering hebben gaan daar straks onder vallen.

De mensen die echt niet bij een gewone werkgever kunnen werken kunnen in de WSW blijven en bij Soweco blijven werken (beschut werk).

En de gemeente gaat die wet uitvoeren.

De kern van het verhaal is: mensen die kunnen werken moeten zo veel mogelijk bij een werkgever aan de slag. En als hun werkvermogen wat minder is dan mag de werkgever ook minder betalen. Die mensen zelf krijgen dan van de gemeente een aanvulling op hun loon zodat ze er zelf ook op vooruitgaan. En als mensen geleidelijk aan meer kunnen presteren dan gaat hun loonwaarde ook omhoog.

Op zich geen slecht idee, maar het roept ook allerlei vragen op:

–          Is er wel voldoende werk voor iedereen?

–          Wie gaat die mensen helpen met bemiddeling?

–          Wordt er dan echt wel goed rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van mensen?

–          Hoe wordt het werkvermogen van mensen vastgesteld?

–          Wat gebeurt er met iemand die nu via Soweco werkt, dan bij een werkgever in dienst komt en dan na enige tijd wordt ontslagen vanwege bijvoorbeeld werkvermindering?

In de gemeente Almelo hebben we een aantal re-integratiebedrijven en die veel ervaring hebben met de bemiddeling van mensen met beperkingen, zoals Wajong-ers. Bij sommige van die re-integratiebedrijven werken arbeidsdeskundigen die veel ervaring hebben met het vaststellen van werkvermogen/loonwaarde. En die bedrijven hebben een goed netwerk in Almelo en omgeving en ze hebben goede resultaten met bemiddeling.

Het zou mooi zijn als de gemeente Almelo gebruik zou maken van de kennis en kunde die in de eigen gemeente voorhanden is. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden, dat wiel draait allang. De Almelose re-integratiebedrijven halen prima resultaten met weinig (overhead-)kosten. Een samenwerking van gemeente en Almelose re-integratiebedrijven levert winst op voor alle betrokkenen.

 

Harry de Olde  (PVA)

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Werken naar vermogen in Almelo”

  1. Arno niem schreef:

    Juist. En daarnaast is de soweco voor sommige commerciele bedrijven een oneerlijke concurrent. Wanneer die mensen bij de ervarings bedrijven aan het werk kunnen, heb je dat probleem ook getackled.

Leave a Reply