Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hoe ver is onze stad Almelo aan dierenwelzijn toe?

 

circusolifant 2

                                                                             

De Partij Vrij Almelo gaat komende dinsdag een motie indienen om de raad te bewegen tot een voorkeursbeleid over het verlenen van vergunningen aan circussen die geen gebruik maken van wilde en exotische dieren. Volgens de partij hoort dergelijk dierenleed niet thuis in een stad als Almelo.

PVA raadslid Harry de Olde: “Wilde dieren lijden enorm onder de gekunstelde leefomgeving van het circus. Ruimtegebrek, verveling en gebrek aan beweging tasten het welzijn van deze dieren ernstig aan. Dat is onethisch en buitengewoon onwenselijk. Zeker als er genoeg alternatieven zijn.”

In andere steden geldt al een voorkeursbeleid bij het verstrekken van vergunningen. Circussen zonder wilde dieren krijgen al voorrang in Groningen, Eindhoven,Winschoten, Alphen aan de Rijn, Den Haag, Amsterdam en Heemskerk.

De Partij Vrij Almelo is niet tegen de komst van circussen naar Almelo. Circussen kunnen een vorm van vermaak zijn voor jong en oud. Een goed voorbeeld hiervan zijn de circussen Sijm, Bongo, Magic Guvno, Cascade en Cirque du Soleil.  “Het primaire doel van circussen is het vermaken van publiek, helaas niet het waarborgen van dierenwelzijn. Het circusleven staat te ver van het natuurlijke leven van dieren af. De dieren worden er gereduceerd tot objecten ter vermaak. Wilde dieren die gedwongen worden om kunstjes te doen vormen een inbreuk op de goede zeden”, vindt de fractie.

De motie die de Partij Vrij Almelo zal indienen is tot nu toe mede ondertekend door de fracties van GroenLinks, Leefbaar Almelo en Lijst Kamphuis.

Partij Vrij Almelo

 

Circus Renz

Van 25 tot en met 30 april stond circus Renz International in Almelo. Omdat het zaterdag open dag was, ben ik even gaan kijken. Wat ik daar zag, bezorgde me enkele slapeloze nachten. De drie olifanten  stonden op een zeer klein veldje en konden geen kant op. Wie wel eens olifanten in het wild heeft gezien, weet dat ze een levendige natuur hebben en continu actief zijn. Ze lopen tot vijftig kilometer per dag. De olifanten die ik in Almelo zag vertoonden geen levenslust. Hun ogen weggedraaid en levenloos. Constant met hun lijf en kop monotoon en stereotype heen en weer en op en neer bewegend. Dit wordt “weven”genoemd en door wetenschappers gezien als een gedragsstoornis. Een overlevingsstrategie. De eigen wil en het leven eruit geslagen door jarenlange gevangenschap en door traumatische trainingen met behulp van een prikstok en stroomstoten. Totdat er slechts een vegeterend wezen overblijft. Voor soortelijke praktijken, toegepast op mensen, bestaat een woord: marteling.

Dat zoiets mogelijk is, komt voort uit het feit dat wetgeving op dierenwelzijn tekortschiet. Op 8 mei kan Almelo zich in positieve zin onderscheiden door zich middels een motie uit te spreken voor circussen zonder wilde dieren. Amsterdam, Groningen en Den Haag deden dit ook al. De afgelopen jaren stelden Engeland, Oostenrijk, Denemarken, Bulgarije en Griekenland een verbod in op circussen met wilde dieren. Het is de hoogste tijd dat Nederland dit volgt. Circussen als Renz International hoeven wat mij betreft niet te verdwijnen. Alleen roep ik ze op te stoppen met wildedierenacts en zich te vernieuwen.

Programma’s als Holland’s got talent tonen aan dat Nederland veel acrobatisch en ander talent heeft. Sommigen van hen groeien uit tot absolute sterren, waar veel publieke belangstelling voor bestaat. Uitgaande van de uitslag van de poll vorige week in Tubantia (65 procent is tegen circussen met wilde dieren) leveren circussen zonder wilde dieren hoogstwaarschijnlijk meer bezoekers op.

Piet van Sloten

Bron: TCTubantia

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Hoe ver is onze stad Almelo aan dierenwelzijn toe?”

  1. Barones Vanhepjeniks TotPlukmekaal Zu bedelstaf schreef:

    Mooi en goed verwoord harry,hoop dat het veel steun krijgt,alhoewel ik het wel betwijfel met die dieren en mensenhaters in de gemeente.

Leave a Reply