Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Overheid laks over asbestgevaar


asbest

 Schuld overheid                                       

 

Het is de schuld van de overheid dat de komende jaren 10.000 mensen zullen komen te overlijden aan asbestkanker. Dat stelt letselschade-advocaat Bob Ruers in een proefschrift waarop hij onlangs is gepromoveerd. Door asbest zijn de afgelopen tientallen jaren ook al 10.000 mensen overleden.

Volgens Ruers is de Nederlandse overheid nalatig geweest bij het beschermen van burgers tegen de gezondheidsrisico’s van asbest. Hij wil uitzoeken of de staat daarvoor civiel- of strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Volgens de advocaat is het de grondwettelijke taak van de overheid om de volksgezondheid te beschermen. Hij vindt dat de overheid in het asbestdossier ronduit laks is geweest.

Het gevaar van asbest was al eind jaren 60 van de vorige eeuw bekend. Arbo-arts J. Vogelenzang ontdekte toen dat er een verband bestond tussen het werken met asbest en longvlieskanker. In 1965 stuurde hij daarover een brief aan de Arbeidsinspectie.

Drie maanden later verzond hij een tweede, alarmerende brief, aan het ministerie van Volksgezondheid. Bij onderzoek op een aan longvlieskanker overleden man werden asbestvezels aangetroffen onder zijn longvliezen. Het verband tussen asbest en longvlieskanker was daarmee aangetoond.

Vogelenzang vroeg de overheid een volledig verbod op het verspuiten van asbest. Hij adviseerde bedrijfsartsen om maskers uit te delen aan werknemers die met asbest werken en om zo min mogelijk andere mensen toe te laten in ruimten waar asbest werd gespoten. Er kwam geen enkele reactie vanuit Den Haag.

Niemand deed er wat mee. Het duurde nog tot 1993 voor er een verbod kwam op het gebruik van asbest. “25 jaar lang zijn veel te veel mensen onnodig blootgesteld geweest aan asbest”, zegt hij in het Radio 1 Journaal. Daardoor sterft een substantieel aantal mensen onnodig aan asbestkanker, stelt hij. “Je kunt stellen dat iedere nieuwe asbestdode onnodig is komen te overlijden.”

Hij vergelijkt de Nederlandse situatie met die van Zweden. “In Zweden zijn al vrij vroeg beperkende maatregelen ingevoerd. Daardoor zijn er in dat land in dezelfde periode 8.000 slachtoffers minder dan in Nederland overleden aan asbestkanker.”

Ruers denkt dat de asbestfabrikanten grote invloed hebben uitgeoefend op het overheidsbeleid. Door een handige, goed georganiseerde politieke lobby van de asbestfabrikanten bleven maatregelen volgens hem veel te lang uit.

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 500 mensen longvlieskanker. De piek wordt over vijf jaar verwacht, daarna zal het aantal longvlieskankerdoden langzaam afnemen als gevolg van het verbod op het gebruik van asbest. Behalve arbeiders die in het verleden met asbest hebben gewerkt, worden ook anderen ziek. Bijvoorbeeld mensen die het stof van met asbest verharde wegen hebben ingeademd. De meeste patiënten overlijden binnen een jaar.

Ruers wil dat de overheid haar excuses aanbiedt aan al die mensen die al overleden zijn en aan de mensen die ziek zijn of ziek worden. “De overheid moet erkennen dat ze nalatig is geweest”, aldus Ruer.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/asbestbeleid-verantwoord-verwijderen 

  

Schriftelijke vragen PVA aan college van B&W Almelo

                    

Geacht College van Burgemeester en Wethouders,
 
Zoals U wellicht in de landelijke media vernomen heeft is er in Utrecht een behoorlijk grootschalig en ingrijpend probleem voor bewoners ontstaan vanwege illegale verwerking van asbest in woningen vóór 1993. Sinds 1993 is asbest in woningen echter illegaal verklaard. Deze illegaliteit is in 2010 ook bevestigd door het Europees Parlement te Brussel.
Gebleken is dat dit zowiezo bij 600 gezinnen in Utrecht het geval is. Inmiddels zijn deze gezinnen voor, vooralsnog onbepaalde tijd, voor rekening van de gemeente Utrecht gratis geherhuisvest in hotels en toevallig leegstaande wisselwoningen. Vanwege de overlast voor deze gezinnen wordt ook nog eens 1500 euro per gezin betaald door de gemeente Utrecht. Aangezien deze asbestverwerking heeft plaatsgevonden vóór 1993 gaat wellicht zowel de bouwer, Aannemersbedrijf Oskam alsmede de woningbouwvereniging Mitros qua aansprakelijkheid juridisch vrijuit.
 
Derhalve stellen wij U de volgende vragen:
 
1.Heeft er woningbouw of renovatie plaatsgevonden vóór 1993 in Almelo ?
2. Zo ja, is er al bekend bij hoeveel woningen in Almelo asbest is verwerkt ?
3. In hoeverre heeft U al financieel rekening gehouden met mogelijke claims door de bewoners
in Almelo ?
4. In hoeverre vallen deze claims onder Uw aansprakelijkheidsverzekering ?
5. In hoeverre heeft U herhuisvesting t.w. hotelkamers of wisselwoningen beschikbaar ?
 
Gaarne spoedig van U vernemend,
Namens de Partij Vrij Almelo,
 
Harry de Olde. (fractievoorzitter)

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Overheid laks over asbestgevaar”

  1. irene schreef:

    Ik weet van een goede kennis, 58 jaar, die ik al zo’n 20 jaar kende die 1 jaar geleden ook is overleden aan de gevolgen van het inademen van asbest. 35 jaar geleden heeft hij toen meegeholpen met de sloop van een houten noodschoolgebouw waarin veel asbest verwerkt was. Tijdens het slopen ademde hij wat in van een wolk asbest. Dit was een klein (passief) stukje asbest. Dit is 35 jaar passief in zijn longen gebleven totdat hij in 2010 bij kluswerkzaamheden van een trap viel en het aanvankelijk passieve stukje losraakte en aktief werd in de longen. Uiteraard werd hij terminaal en overleed hij eind 2010, 58 jaar. De bewuste gepromoveerde letsel-advocaat in het bovengenoemde artikel was Bob Ruers gemeenteraadslid/nestor in Utrecht voor de SP in de periode 1986-1990 en thans 1e kamerlid, ook voor de SP. Reken maar dat het asbestprobleem niet beperkt blijft tot alleen Utrecht en Kanaleneiland. ALLE woningen die gebouwd of gerenoveerd zijn vóór 1993 komen immers in aanmerking voor de huidige illegale asbestverwerking. Gezien het feit dat Utrecht 1500 euro aan 600 gezinnen heeft betaald wat neerkomt op 9 ton is slechts een heel klein topje van de ijsberg, vrees ik en een precedent voor vele andere lokale procedures. Dus de 414 andere Nederlandse Gemeenten kunnen hun borst natmaken en ook veel, heel veel ruimte in hun Gemeentebegroting ! Dit zal niet meevallen want een groot aantal gemeentes zijn al nagenoeg failliet of hebben reeds een artikel 12 status !

  2. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Ruim 40 jaar gelden was er al bekend dat asbest schadelijk is.Wat mij verbaast is dat gemeentes de laatste 30 jaar toch asbest hebben laten verwerken in woningen e.d, ach ja het zijn maar arbeiders he? ik vind dat gemeentes en woningbouwcorporaties e.d met terug werkende kracht op moeten draaien voor de kosten en claims,helaas zijn er vele levens verloren gegaan en dat kunnen ze nooit meer goed maken.

  3. irene schreef:

    Hoewel de woningbouwverenigingen in eerste instantie juridisch gevrijwaard lijken zijn zij wèl moreel verantwoordelijk voor hun eigen woningen en de rechter zal zeker rekening gaan houden met de enorme hoeveelheid negatieve publiciteit die los gaat barsten over deze kwestie en het feit dat die (sociale) woningbouwverenigingen natuurlijk wel een zekere zorgplicht hebben jegens hun huurders. Indertijd kregen zij met rijksgaranties vele laagrentende miljoenen gefinancierd en waren de huizenprijzen indertijd in guldens nog een fractie van de huidige marktwaarde dus die (sociale) woningbouwverenigingen moeten nu natuurlijk niet zeuren en hebben samen een miljardenvermogen opgebouwd. Het schijnt zo te zijn dat het aantal asbestdoden nu al op gemiddeld 1000 per jaar zit en dan heb ik nog niet aantal doden van vóór de illegalisering van 1993 meegeteld. Daar is het aantal van bijvoorbeeld de Twin Towers in de VS nog niets bij !

Leave a Reply