Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Blunder: asbest treft mensen in Hengelo

 

Medewerkers van re-integratiebedrijf Tactory zijn blootgesteld aan asbest bij het strippen van sloopwoningen.

Woningcorcoratie Welbions erkent verantwoordelijkheid.

Hengelo – Medewerkers van re-integratiebedrijf Tactory zijn hoogstwaarschijnlijk blootgesteld aan asbest bij het strippen van woningen in de Hengelose Es in Hengelo. Het asbest zat in de plafonds van badkamers. Tactory, dat mensen met verslavingsproblemen en psychische problematiek begeleidt, was ingehuurd door woningcorporatie Welbions.

De medewerkers moesten de woningen strippen, om te voorkomen dat leidingen en installaties uit 130 leegstaande woningen werden gestolen. Volgens directeur Peter Pinkhaar heeft Welbions verzuimd vooraf een inspectie uit te voeren naar de aanwezigheid van asbest. Die inspectie vooraf, dat is onze verantwoordelijkheid. En die hebben we niet gedaan. Een sloopbedrijf ontdekte gistermorgen dat er boven de plafonds asbestplaten waren, waar eerder leidingen doorheen liepen. Die waren gestript door de Tactory-medewerkers. Twintig medewerkers en cliënten van Tactory zijn in de woningen aan het werk geweest. Wat de gezondheidsconsequenties zijn, is onduidelijk. Pinkhaar: “Onderzoek  moet uitwijzen hoe lang ze in de woningen aan het werk zijn geweest”.

Bron: TCTubantia

Partij Vrij Almelo: Huizen met asbest straat voor straat in kaart brengen

Almelo – De Partij Vrij Almelo vindt dat alle openbare gebouwen en woningen met asbest straat voor straat in kaart moeten worden gebracht, om volgende generaties te behoeden voor mesothelioom (kanker als gevolg van asbest, red.) Het is nu nog onbekend in hoeveel woningen in Almelo asbest is verwerkt, liet het college vorige week weten nadat de PVA hierover vragen had gesteld.

De gemeente Almelo heeft ook geen geld gereserveerd voor eventuele schadeclaims van asbestslachtoffers, maar vindt dat ook niet nodig, omdat de gemeente waarschijnlijk toch niet aansprakelijk gesteld kan worden. De toepassing van asbest voor 1993 was legaal, dus daarbij kan geen sprake zijn van een onrechtmatige daad (van de gemeente, red.). Wanneer een bedrijf zich bij de verwijdering niet houdt aan de daarvoor geldende regels, is het bedrijf in principe aansprakelijk voor de gevolgen daarvan, schrijft het college.

Bron: TCTubantia

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Blunder: asbest treft mensen in Hengelo”

  1. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Maar in de huizen van deze bij-gochems van de gemeente zal zeker geen asbest zitten, dus wat kan het hun schelen, het gaat toch alleen om het gewone volk. De gemeente Armelo stelt mij keer op keer teleur, en bevestigd mijn redenen alleen maar temeer waarom ik actief ben geworden in de Partij Vrij Almelo. Deze partij gaat het dus wel aan het hart wat er gebeurt in en rond om Almelo, en het welzijn voor mens en dier.

  2. louis schreef:

    Goed dat hier aandacht aan word besteed.

  3. jan schreef:

    Goed artikel. Ik lees net in Tubantia dat het CDA in Wierden ook wakker begint te worden.

Leave a Reply