Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Na Almelo is Nijmegen de volgende gemeente die circussen gaat weren met wilde dieren

 

dieren_4403-600x398Vreugde na aannemen motie in Almelo

 

Vandaag is bekend geworden dat ook gemeente Nijmegen heeft besloten om circussen met wilde dieren te gaan weren. Aanleiding hiervoor waren de schriftelijke vragen van raadsleden Simone Witsenhuijsen (GroenLinks) en Anneke Arzbach (PvdA). Wilde Dieren de Tent Uit is blij met deze diervriendelijke beslissing en roept andere gemeenten op het beleid van Nijmegen te volgen.

De gemeente Nijmegen weert circussen met wilde dieren door middel van een voorkeursbeleid. Circussen zonder wilde dieren krijgen voorrang op een vergunning. Eerder dit jaar werd het voorkeursbeleid in Nijmegen nog afgewezen, omdat er werd verondersteld dat het niet mogelijk was dit in te voeren. Toen echter bleek dat verschillende gemeenten dit beleid al hebben aangenomen, zoals Amsterdam, Den Haag, Almelo en Groningen, heeft dierenwelzijnswethouder Bert Frings toch besloten het voorkeursbeleid ook in Nijmegen te zullen gaan invoeren. Het voorkeursbeleid is een idee van de gemeente Heemskerk.

Wilde dieren leven in circussen onder slechte omstandigheden. Recent werd er een circusaap in beslag genomen naar aanleiding van klachten van vereniging Wilde Dieren de Tent Uit. Het dier werd zonder soortgenoten in een kleine kooi gehouden waarvan de vloer bedekt was met ontlasting en had regelmatig geen beschikking over drinkwater. Door stress had het dier zichzelf deels kaalgeplukt.

Anneke Arzbach, PvdA Nijmegen: “Het zal op den duur geen pas meer geven dat er in een beschaafd land als Nederland nog wilde dieren optreden in een circus.”

Raadsleden die meer willen weten over het implementeren van een voorkeursbeleid bij hun in de gemeente kunnen daarvoor contact opnemen met vereniging Wilde Dieren de Tent Uit.

 

Reactie:

De Partij Vrij Almelo roept raadsleden uit het hele land op dit goede voorbeeld te volgen om zo te komen tot een voorkeursbeleid in zijn of haar gemeente.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Na Almelo is Nijmegen de volgende gemeente die circussen gaat weren met wilde dieren”

  1. ronald lubach schreef:

    Natuurlijk is het niet goed als deze dieren niet kunnen leven zoals het hoort. En een circus kan waarschijnlijk voor de meeste dieren niet bieden wat ze nodig hebben en daar moet dus wat aan gedaan worden, maar toch ga ik het ook wel missen.

Leave a Reply