Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
SAMENVATTING INTEGRALE VEILIGHEIDSMONITOR ALMELO 2011

 

media_xl_719329

 

De Partij Vrij Almelo had al een vermoeden dat het in Almelo niet goed gaat met de omvang van de lokale criminaliteit. Alleen al na het lezen van de samenvatting werd dit vermoeden bijgesteld naar hoog verontrustend….

Voor dit onderzoek zijn in de periode september tot en met november 2011 vragenlijsten uitgezet bij in totaal 4791 Almeloërs. Hierbij is er rekening mee gehouden dat uit elke wijk of kern voldoende inwoners zouden meedoen. In totaal hebben uiteindelijk 2054 inwoners of 43% hieraan meegedaan.

De uitkomsten waren ronduit verbijsterend en wij zullen U, per onderdeel, hiermee confronteren:

LEEFBAARHEID WOONBUURT:

 – Almeloërs zijn doorgaans minder vaak tevreden over buurtvoorzieningen dan inwoners van Twente en Nederland t.a.v. wegenonderhoud en jeugdvoorzieningen.

–  Daarmee ligt de fysieke kwaliteit van de buurt in Almelo lager dan in Twente of landelijk. Met name speelt dit in Bornerbroek !

–  De sociale samenhang is in Almelo lager dan in Twente en Nederland. Met name in de wijken Nieuwstraatkwartier, Ossenkoppelerhoek en Wierdense Hoek is dit het geval !

–  Almeloërs zijn per saldo minder vaak van mening dan in Twente of de rest van Nederland dat hun buurt er op vooruit is gegaan. Zij zijn van mening dat het Nieuwstraatkwartier en Schelfhorst het meest achteruit zijn gekacheld !

–  Woonomgeving en leefbaarheid worden door Almeloërs qua veiligheid lager beoordeeld dan in Twente enNederland !

BUURTPROBLEMEN:

 –  In vergelijking met Twente ondervinden Almeloërs vaker hinder door parkeeroverlast en straatvuil.

–  In de Binnenstad wordt overlast door jongeren als een belangrijk probleem gezien, in de wijk Nieuwstraatkwartier noemen de inwoners drugsoverlast.

ONVEILIGHEIDSBELEVING:

–  In Almelo voelt 24% van de inwoners zich wel eens onveilig en 19% voelt zich zelfs onveilig in de eigen buurt. De inwoners van Almelo voelen zich in het algemeen dan ook vaker onveilig dan inwoners van Twente. In vergelijking met Nederland voelt men zich zelfs onveilig in de eigen buurt !

–  De onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt zijn het grootst in de wijk Nieuwstraatkwartier.

–  De geënquêteerden schatten de slachtofferkans van inbraak dan ook groter in dan in Twente !

SLACHTOFFERSCHAP:

–  De kans op slachtofferschap is het grootst in het Nieuwstraatkwartier en Ossenkoppelerhoek.

–  In de wijken  Sluitersveld, Schelfhorst en Nieuwstraatkwartier is de kans op slachtofferschap door een bekende dader echter het grootst.

–  Uit deze veiligheidsmonitor komt voorts naar voren dat mishandeling, fietsendiefstal en overige vermogensdelicten de meest voorkomende delicten in Almelo zijn.

AANGIFTEGEDRAG:

–  In Almelo wordt vaker digitaal aangifte gedaan dan in Nederland.

–  Men heeft in Almelo echter minder vertrouwen in aangifte-effect dan in Twente en Nederland.

TEVREDENHEID LAATSTE POLITIECONTACT:

–  In de wijk Nieuwstraatkwartier hebben Almeloërs het vaakst contact met de politie.

–  In Almelo is 56% van de inwoners tevreden over het contact met de politie. Dat is maar liefst 6% lager dan in Twente en 4% lager dan in de rest van Nederland.

–  In Schelfhorst en De Riet is de tevredenheid over de politie het laagst.

 OORDEEL FUNCTIONEREN VAN DE POLITIE IN DE BUURT EN ALGEMEEN:

–  In Almelo is een minderheid van 44% tevreden over het functioneren van de politie in de buurt. Dat is 4% lager dan gemiddeld in Twente.

–  De tevredenheid is het laagst in Schelfhorst en Aadorp.

OORDEEL FUNCTIONEREN GEMEENTE:

–  De inwoners van Almelo oordelen minder positief over het functioneren van de gemeente dan in Twente en Nederland. In het Nieuwstraatkwartier oordelen Almeloërs het minst positief.

PREVENTIE, ONVEILIGE PLEKKEN, RESPECTLOOS GEDRAG:

–  In Almelo worden onveilige plekken vaker vermeden dan in Twente en Nederland.

–  Dit geldt het sterkst voor het niet open doen van de voordeur in avonduren.

–  Respectloos gedrag komt in Almelo vaker voor dan in Twente.

 

CONCLUSIE PARTIJ VRIJ ALMELO:

Het moge voor iedere weldenkende Almeloër duidelijk zijn dat Justitie en Politie enorm tekort schieten in een effectieve bestrijding van de lokale criminaliteit !

 

http://www.vrijalmelo.nl/2012/03/partij-vrij-almelo-vraagt-politie-almelo-nachtdienst-mee-te-draaien/

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

11 Comments to “SAMENVATTING INTEGRALE VEILIGHEIDSMONITOR ALMELO 2011”

 1. irene schreef:

  Staat er weer netjes op Harry !

 2. Frank schreef:

  Zo zie je maar weer. De politie is je beste vriend en hunnie’s pet past ons allemaal. Toch?

 3. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Er moet eens een onderzoek komen of/wat er gedaan word met de aangiftes, ik krijg stellig de indruk dat het in een la verdwijnt.

 4. Ronald Lubach schreef:

  Ik was altijd van mening dat het wel mee viel.
  Ik heb nooit grote problemen gehad, gezien of angst gevoeld.
  Voor mij was het allemaal nooit erger dan in de rest van Nederland. Ik heb Almelo ook vaak verdedigd. O.a. tegen negatieve familie leden.
  Natuurlijk heb ik wel altijd gevonden dat je mensen die angst gevoelens hebben, of die met criminaliteit te maken hebben gehad of andere zaken welke binnen de strekking van het onderzoek valt, serieus moet nemen. Iemand die negatieve ervaringen heeft, zul je moeten helpen. Als ik geen last heb van muggen wil het niet zeggen dat ze er niet zijn.

  Maar ik had nooit verwacht dat een dergelijk onderzoek zou aantonen dat Almelo echt één van de minst prettige steden is om te leven. Want daar komt het eigenlijk op neer.

  Of zou de gemeente met de juiste communicatie al een boel negatieve gevoelens weg kunnen nemen. Zijn de angsten gegrond of voornamelijk emotioneel? Functioneert de politie echt slechter dan elders? Wanneer ik in bepaalde grote steden kom zie ik de overlast van drugs. In Almelo kom ik dat slechts sporadisch tegen. Komt dat omdat ik niet goed kijk?
  Wat kunnen we doen zodat Almelo wel een prettige stad is om veilig, gezond en gelukkig te leven? En natuurlijk moet de gemeente bepaalde dingen doen, maar wat kunnen wij als burgers en evt. de PVA doen om te zorgen dat het beter wordt en dat er ook Aktie wordt ondernomen? Hoe kunnen wij met z’n allen een onderdeel van de oplossing zijn?
  Of moet echt de gemeente dit probleem alleen oplossen?

  Als het laatste het geval is, dan denk ik dat ik ga verhuizen. Dat zie ik namelijk niet gebeuren.
  Ik heb mijzelf wel eens afgevraagd waarom ik in Almelo woon. En de reden is in mijn geval, ik ben hier geboren, mijn vrouw er heb leren kennen en ik ben er aan het werk gegaan. Maar ik kan ook met mijn vrouw aan de Middellandse zee werken en wonen.

 5. irene schreef:

  Aan de Middellandse zee wonen en werken is wel de allerlaatste ambitie ! Tussen dat soort slampampers, zwartwerkers en corrupte eikels kan ik niet leven. We spelen al genoeg Sinterklaas richting de Middellandse Zee. Nederland loopt financieel helemaal leeg richting Middellandse Zee. Alleen de zon is daar in overdaad aanwezig. Ik koop bij AH géén artikelen meer uit dat soort gebieden, bah !

 6. irene schreef:

  Het wordt tijd voor een betere bril in Almelo dan kun je ook beter de rotzooi constateren.

 7. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Beste Irene, je weet toch dat ze hier stekeblind zijn

 8. Sjoerd Visser schreef:

  @ Baronesse…gezien het gebrek aan diervriendelijkheid heeft het ook geen zin om een blindegeleidehond te geven aan deze gemeente.
  En een gehoorapparaat heeft ook geen zin…want men hoort wel de toon in een voordracht (en valt daar al overheen)…maar men luistert echt niet naar de woorden erbij. Want men weet het toch altijd beter…en laat dat telkenmale blijken. Hoe goed ze het beter weten…dat zien we in de realiteit !!!
  Die ziet er niet florissant uit…en mist de kleur in het leven.

 9. irene schreef:

  Dit rapport is reeds in juni 2012 wereldkundig gemaakt, dus bijna 4 maanden (!) geleden. Waarom heeft de media en plaatselijke politiek hier never nooit aandacht aan gegeven. Wat is dat daar voor een zooitje in Almelo. Ik had er al een donkerbruin vermoeden van en met dit rapport is dat ook keihard bevestigd. Een ding is voor mij zeker. Ook van Almelo komt geen flikker terecht !

 10. irene schreef:

  Als de PVA ooit op het illustere idee komt om zelf enquetes huis aan huis te gaan drukken en verspreiden kan men enorm oogsten qua ledenwerving. Het is maar een (gouden) tip !

Leave a Reply