Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Veel strategische stemmers hebben spijt

550512_276418185802181_1818262602_n

Meer dan een miljoen stemmen op PvdA en VVD gingen niet van harte. Deze  kiezers stemden op de partij van Mark Rutte of Diederik Samsom terwijl ze eigenlijk op een andere partij wilden stemmen. Veel PvdA-stemmers deden dit om Diederik Samsom premier te maken (een anti-VVD-stem dus). Omgekeerd wilden conservatieve stemmers Mark Rutte in het  Catshuis houden (aan anti-links stem), zo blijkt uit de peiling van Maurice de Hond.

Het ‘strategisch stemmen’ heeft grote gevolgen gehad voor de uitslag. Als alle kiezers hun eerste voorkeur hadden gevolgd had de VVD geen 41 zetels gehad maar slechts 34 zetels gehad. Voor de PvdA is het nog veel dramatischer: Geen 38 maar slechts 26 zetels. Zonder strategische stemmen hadden PvdA en VVD geen comfortabele meerderheid van 79 zetels gehad maar een onwerkbare minderheid van 60 zetels.

De SP heeft zwaar geleden onder het veschijnsel ‘strategisch stemmen’. Zonder de tweestrijd Rutte-Samsom had de SP geen 15 maar 23 zetels gehaald. De PVV van Geert Wilders zou gestegen zijn van 15 naar 18 zetels. CDA en D66 hadden er 2 zetels bij gekregen. En voor GroenLinks, 50Plus, PvdD en ChristenUnie elk 1 zetel.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

12 Comments to “Veel strategische stemmers hebben spijt”

 1. Furr schreef:

  Domme Nederlands zijn en blijven dom!

 2. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Dit is nu precies wat ik bedoelde dat ze niet gestemd hebben op wie ze in werkelijk wilden,dom,dom,dom,dom! En nu zitten we met de gebakken peren en eigenlijk bedorven peren want ik verwacht niet veel goeds met het aankomende nieuwe kabinet. En dit verloren volk heeft zich ook nog eens overgeleverd aan Europa en Brussel.

 3. Ronald Lubach schreef:

  Ik ben meestal net om woorden verlegen, maar ik kan alleen nog maar bedenken;
  MOEDELOOOOOOS!

 4. Michael schreef:

  Prachtige website met veel informatie

 5. irene schreef:

  Linksom of rechtsom, het maakt niet uit. Dit land gaat onherroepelijk en keihard naar de knoppen. Hardstikke jammer !

 6. Ronald Lubach schreef:

  Berouw komt na de zonde zullen we maar zeggen.

  Trouwens gek hè? Dat de VVD en de PvdA er vandaag van overtuigd zijn dat ze wel samen kunnen werken. Wat waren die verschillen toch groot. Vooral op de cruciale punten.

 7. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Ach het is gewoon een complot ronald.

 8. Furr schreef:

  Gewoon een toneelstuk. Waarom niet PVV erbij als PVDA, SP erbij wil. Neeee de linkschen zijn zo achterbaks, die willen niet met rechts.

  PVDA zal ook haar zin gaan doordrammen en drukken op bepaalde punten zoals migratie en ontwikkelingshulp. Die krijgen alles wat ze voorstellen let maar op!!

 9. Ronald lubach schreef:

  Het wordt nu wel tijd om aktie te ondernemen.
  Het aantal faillissementen groeit en daarmee ook de werkeloosheid.
  De domino stenen vallen nu langzaam in de richting van de finale. Als mensen hun kinderdagverblijf niet meer kunnen betalen en daardoor gaan de kinderdagverblijven failliet, dan zijn we al flink op weg om als land failliet te gaan.

 10. irene schreef:

  Ik vrees dat de PVV-hype voor veel kiezers ‘over the top is’. We zagen het al bij de jl. statenverkiezingen toen nota bene het CDA groter bleek dan de PVV. Zelf blijf ik ‘bijbelvast’ dus trouw aan de PVV dus ben ik geen ‘hyper’. Ondertussen gaat de islamisering van Nederland en Europa keihard door en de afgrond in. Alleen de massa heeft alles veel te laat door !

 11. irene schreef:

  Persoonlijk denk ik dat de onverkiesbaarstelling van Richard de Mos onjuist was en uiteindelijk voor Wilders contraproduktief heeft gewerkt en extra veel kiezers heeft doen weglopen naar de VVD.
  Kennelijk wilde Wilders zijn leiderschap teveel benadrukken wat ook verkeerd kan uitpakken…..

 12. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  We zijn inderdaad mischien al te laat,de Islamisering gaat maar door,over 50 jaar zijn wij de minderheidsgroep,en je kunt wel op je vingers nagaan wat er gaat gebeuren. En voor al die ongelovigen die zeggen dat het niet zo’n vaart loopt,lees Nostrodamos maar eens, het is 500 jaar geleden al voorspeld!

Leave a Reply