Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Bijdrage Partij Vrij Almelo begroting 2013 (06-11-2012)

 

pva_1466085a1 

Voorzitter:
 
Er is in 2012 maar liefst 140 hectare bouwgrond uit de exploitatie gehaald, evenals een onbekend aantal hectares bedrijventerreinen zijn naar beneden bijgesteld. Schade voor de Almeloër 34 miljoen euro. Het college zou dan ook voor een ‘agressievere’ marktbenadering willen gaan voor deze gronden. Of deze marktbenadering veel soelaas gaat bieden in een hardnekkige recessie is naar onze mening echter zeer te betwijfelen.

Met betrekking tot het stadhuis blijft het college, ondanks het verscherpte toezicht van de provincie, volharden in meerdere peperdure stadhuisopties. Wij vinden dat daar eindelijk maar eens een punt achter gezet moet worden omdat doorgaan met de bouw van een stadhuis de gemeente en de burger op nog meer extra kosten jaagt terwijl er met veel minder geld en de nodige aanpassingen, het bestaande stadhuis nog prima kan functioneren op de huidige plek. Nu er ook nog plannen zijn in het regeerakkoord dat alleen nog gemeentes met meer dan 100.000 inwoners blijven bestaan zal Almelo met zijn 72.000 inwoners binnenkort worden opgeheven of moeten fuseren waardoor het 2e gemeentehuis helemaal afgeblazen kan worden en dan houden we voorlopig 58 miljoen in de knip. Elk nadeel hep zijn voordeel zei ooit een voetbalprofeet.

De Partij Vrij Almelo zal dan ook het amendement van D66 steunen.

Het college houdt nog steeds vast aan een verhoging van de OZB-tarieven met 5% terwijl dat in strijd is met de van rijkswege opgelegde macro-norm van 3,75%. De Partij Vrij Almelo heeft hier al bij eerdere begrotingsdiscussies uitvoerig op gewezen. Een dergelijke overschrijding heeft dan ook van rijkswege directe consequenties voor de hoogte van overheidssteun aan Almelo inzake de bijstandtekorten. Dan kunt u wel zeggen dat het allemaal wel mee zal vallen maar het lijkt ieder jaar weer hetzelfde liedje te zijn. U grijpt naar lastenverhogingen om de impact van de crisis op te vangen. Enerzijds is het natuurlijk wel begrijpelijk; een sluitende begroting is in slechte tijden al moeilijk genoeg. Uiteraard zit hem daar juist het probleem. Wanneer u in goede tijden met wat meer beleid met het geld van burgers was omgegaan, waren lastenverhogingen in slechte tijden niet zogenaamd noodzakelijk. De jaarlijkse verhoging van het OZB-tarief is daarbij een schoolvoorbeeld van hoe weinig logica en bedachtzaamheid er zit in dit soort keuzes.

Voorzitter:

Almelo heeft in vergelijking met andere gemeenten buiten de Randstad relatief al decennia lang veel te veel inwoners met een laag inkomen en opleidingsniveau en zal het vanwege de recessie wellicht een vrijwel onmogelijke opgave worden om alsnog een substantiële wijziging van de verhouding tussen kansarmen en kansrijken te realiseren. Uit een rapport over migratie dat de gemeente Almelo onlangs presenteerde bleek bovendien dat maar liefst 56% van de ambtenaren niet woonachtig is in Almelo en zelfs niet heeft overwogen om naar Almelo te verhuizen.

De Partij Vrij Almelo vindt het ‘bijzonder slecht’ dat tegenwoordig zoveel “hoge” gemeentelijke ambtenaren niet in de stad wonen waar ze werken. Dat getuigt, vinden wij, van weinig betrokkenheid.
Zo krijg je dat ambtenaren op die manier geen voeling krijgen met de stad. Deze ambtenaren kozen voor een privéleven buiten de stad. Als je dagelijks tijdens je werk met deze stad te maken hebt, moet je weten waarover het gaat. Zoals raadsleden geacht worden contact te hebben met de stad en zijn burgers – en dus bijvoorbeeld tijdens een zondagse fietstocht dienen uit te zoeken wat de consequenties van een bestemmingsplan voor de buurt KAN zijn – zo moeten ambtenaren ook weten hoe het met de stad gesteld is. ”En hoewel de meesten van hen ooit wel in Almelo woonachtig waren, piekeren ze er volgens een onderzoek nauwelijks over in de stad terug te keren.

U wilt rijke mensen uit het westen naar Almelo halen. Grijp dus nu uw kans dichter bij huis want een gemeente met veel dure woningen kan met een lagere OZB  belasting toch hogere inkomsten krijgen.
 

Wij zullen hier een motie voor indienen.

Voorzitter:

Het college verwacht dat woningen in 2013 met 3,6% in prijs gaan dalen. Dit is wellicht veel te optimistisch omdat de ING, een bank met veel marktkennis en ervaring, in 2013 al een daling verwacht van landelijk 10%. Het zou overigens aanzienlijk schelen in het, vooralsnog structurele, overaanbod van (lege) koopwoningen als de 56% van de gemeenteambtenaren die nu wel in Almelo werken maar er kennelijk niet willen wonen, alsnog een koopwoning in Almelo aanschaffen. Bovendien wordt hiermee veel woon-werkverkeer bespaard die thans een grote belasting voor het milieu betekent.

Wij vinden het jammer dat veel banen in Almelo niet door Almeloërs bezet worden, maar door mensen die buiten Almelo wonen.  Ook het onderzoeksbureau ‘Atlas voor Gemeenten’ heeft vastgesteld dat de kans op werk in Almelo aanzienlijk verkleind word door forenzen uit omliggende gemeenten. Met name gemeenteambtenaren, die nota bene de ogen en oren zouden moeten zijn voor politiek en bestuur.

Ook vinden wij het zorgelijk dat jongeren er steeds meer voor kiezen om langer op school te blijven of na uitval terugkeren naar de schoolbanken, wat je zou kunnen beschouwen als een soort verborgen werkloosheid.
Een pluspunt vinden wij dat het vrijwilligerswerk in Almelo is toegenomen tot bijna 40% en zelfs 90% van de bevolking voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt. Dit zou veel meer kunnen indien er van overheidswege veel meer bekendheid gegeven zou worden aan fiscale aftrekbaarheid voor de vrijwilliger bij ANBI-gerelateerde instellingen.
Zorgelijk is overigens wel dat het aantal jonge huishoudens met veel kinderen in een minimahuishouden, toeneemt. De lokale overheid zou er wellicht verstandig aan doen om meer aan voorlichting te doen voor een meer evenwichtige gezinsuitbreiding en een beter budgetbeheer zodat men wellicht niet meer zo snel een beroep gaat doen op sociale hulpverlening.

                  
Tot zover onze bijdrage 1e termijn

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Bijdrage Partij Vrij Almelo begroting 2013 (06-11-2012)”

  1. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Mooi weer verwoord Harry, en helemaal mee eens, voor mijn reactie zie andere items op de site

  2. irene schreef:

    Succes dinsdag a.s. !

Leave a Reply