Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Dierenleed neemt schrikbarend toe

poes

Het aantal verwaarloosde, achtergelaten, mishandelde, gewonde en uitgehongerde dieren is de laatste maanden schrikbarend toegenomen.

Dierenleed vindt bijna overal plaats, soms zichtbaar maar vaak onzichtbaar, zeker in de journalistieke media of bij politici, die dierenleed enkel ontwaren als er bij hun op wordt gewezen.

We hoeven het niet meteen te hebben over legbatterijen of plofkippen, dierenleed stopt immers niet bij wat er straks op uw bord komt te liggen. Het vindt bijna overal plaats, op elk ogenblik, misschien zelfs bij u om de hoek, achter die gevel, of in die tuin, in dat stukje bos, op deze of gene wei. Soms zichtbaar maar vaak onzichtbaar. Dierenasielen in het Oosten, Westen, Noorden of Zuiden van het land…. haast overal weerklinkt dezelfde noodkreet: het aantal opgevangen (en dus verwaarloosde, achtergelaten, mishandelde, gewonde, uitgehongerde) dieren is de laatste maanden schrikbarend toegenomen. Dierenasielen zitten overvol, de kosten voor voeding en verzorging worden ondraaglijk, het aantal helpende handen schiet voortdurend tekort.

De oorzaak van de toenemende verwaarlozing is niet ver te zoeken. In woelige economische tijden worden steeds de zwaksten getroffen en daar horen zeker de dieren bij. Besparingen, onzekere vooruitzichten, oplopende uitgaven, er moet in het gezinsbudget beknibbeld worden en hoe duur ook de brandstof, ons ros op vier wielen moet blijven rijden. En dus wenden we ons tot het paard in de wei, de geit in de stal, de hond in het huis, het konijn in zijn hok, want al die beesten kunnen het toch best met wat minder (waardig) eten doen, het stro kan wat langer blijven liggen en de vaccinatie zullen we maar een keer overslaan. Zo begint het en langzaam maar zeker breidt de verwaarlozing zich uit tot haast onomkeerbare toestanden. Ezels vergaat het bijvoorbeeld als volgt: hoeven worden niet meer gekapt, het dier wordt kreupel, vervolgens zakt het in elkaar, krijgt doorligwonden, wordt blind door een onverzorgde infectie.

En intussen blijven dagelijks ontelbare weerloze dieren in de kou staan, letterlijk en figuurlijk. En is het voor de honderden vrijwilligers pompen of verzuipen en tegelijk oud ijzer sorteren, kroonkurken tellen en om lege inktpatronen bedelen.

Als politici oogkleppen op hebben en zich laten mennen door lobbygroepen die enkel eigenbelang en zelfbehoud nastreven, dan is het aan de burger om zijn verantwoordelijkheid te nemen. U zou luid kunnen balken uit protest, maar tegen dat u gehoor vindt is er weer een paard door zijn poten gezakt, een hond aan een boom gebonden, een kat vergiftigd. Neem u eens  plaats achter  de computer, surf naar de website van een van de vele dierenasielen in ons land en bezorg de dieren in de echte wereld op hun beurt enige tijd plezier.

U kunt lid van het het asiel of peter of meter van een dier worden, u kunt giften doen, u kunt een dier adopteren zodat er weer een plek vrijkomt om een ander dier op te vangen of u kunt – en dat kost u niets – vrijwilliger worden en de slachtoffers helpen verzorgen.

Kleine gebaren met grote gevolgen.

Harry de Olde

Jong katje levend begraven

20120731_4499599

Een jong katje is dinsdag mishandeld, in een doos gestopt en daarna levend begraven bij een parkeerplaats in Gortel, een buurtschap op de Veluwe. Wilde zwijnen groeven de doos met het inmiddels dode katje weer op, zo maakte de politie donderdag bekend.

Een voorbijganger vond de opgegraven doos op de parkeerplaats aan de Boshuisweg. De dierenpolitie kon aan de staat waarin het kattenlijkje zich bevond, zien dat het dier levend begraven moet zijn. De politie neemt de zaak hoog op en zoekt getuigen, die mogelijk iemand hebben zien graven bij de parkeerplaats.

Vastgebonden aan een paal

pup 4

Vermagerd, vastgebonden aan een paal en met een tot bloedens opengekrabte huid krijgt iedere dierenliefhebber een brok in de keel als hij deze hond ziet.

Zwaar verwaarloosde hond gevonden

hondje-distelvink-522x391

Het dier is na aantreffen opgevangen in een dierenartsenpraktijk, waar het is behandeld aan zijn verwondingen. Het dier was er slecht aan toe. Door infecties is een oog verwijderd; het andere oog moet mogelijk ook worden verwijderd. Verder kwamen na het verwijderen van veel haarklitten een aantal littekens te voorschijn op het lichaam.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Dierenleed neemt schrikbarend toe”

 1. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Dit is te afschuwelijk voor woorden,mensen die dit dieren aan doen,zijn ook denk ik mensen die andere mensen ook naar het leven kunnen staan, bizar als je er over nadenkt want dat betekent dat er heeel heel veel verschrikkelijke mensen rondlopen.

 2. Maja schreef:

  De wereld wordt steeds zieker en de weerlozen: dieren en kinderen, zijn altijd de slachtoffers. In de 1e plaats moet de wet worden veranderd omdat die er nog steeds vanuit gaat dat een dier een “ding” is i.p.v. een levend wezen. Vandaar ook de schandalig lage straffen àls er eindelijk eens een dierenbeul wordt gepakt.

  De oorzaak is de verloederende maatschappij, begonnen in de jaren ’60 toen plotseling alles moest mogen en kunnen. EN de normale opvoeding van kinderen in de ban werd gedaan.

  Het gevolg is o.a. dat er bij velen geen ènkel respect meer voor wie en wat dan ook, aanwezig is. Niet voor andermans eigendommen, niet voor ouderen, niet voor kinderen en niet voor dieren.

  Want het artikel hierboven is het topje van een ijsberg, daar ben ik voor 100% van overtuigd.

 3. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  @Maja: aplaus!!! perfect verwoord,ik sluit me hier volledig bij aan.niets meer aan toe e voegen.

Leave a Reply