Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Tips – Als je liever niet wilt samenwerken

 

Bestuurders en topmanagers hebben de mond vol over samenwerking in ketens en netwerken. Krachten bundelen ligt tegenwoordig voor de hand. Samenwerking is strategisch, toekomstgericht en integraal. Dit zijn grote woorden. We kunnen ook op andere manier naar samenwerking kijken. Veel professionals vinden opgelegde en afgedwongen samenwerking maar vervelend en lastig. Soms vinden ze het zelfs een beetje eng.

Tien tips: 

1.      Beleg besprekingen altijd op jouw kantoor. Dit geeft je het voordeel van een thuiswedstrijd, je nieuwe partner moet moeite doen om bij jou te komen, regent nat en krijgt het koud. Spreek af op tijdstippen dat er geen parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Terwijl hij onderweg is, kun jij nog eens rustig de stukken doornemen of een kopje koffie drinken.

2.      Wees altijd druk. Als je partner zich meldt bij de receptie, dan ben jij onbereikbaar, in bespreking of aan de telefoon. Dit is een kwestie van agendabeheer en gepland toiletbezoek. Laat hem minstens tien minuten wachten. Bijvoorkeur bij de receptie of op de gang. Als je hem dan ophaalt (of nog liever, laat ophalen) zeg dan dat de wethouder of de directeur nog even wilde overleggen over de komende stuurgroep.

3.      Laat de afdelingssecretaresse regelmatig de afspraken verzetten. Je bent een druk mens. Jouw tijd is schaars. De samenwerking is belangrijk, maar urgente zaken hebben prioriteit.

4.      Reageer selectief op mail. Daar heb je ook geen tijd voor. Mail, social media en dat soort flauwekul, dat past niet bij iemand van jouw statuur. Bijvoorkeur print je mail uit en neem je de prints ongelezen mee naar de bespreking. Heerlijk. Vraag in de bespreking altijd wat de bedoeling was van de mail. Let op: mail van directeuren en bestuurders beantwoord je altijd dezelfde dag.

5.      Heb altijd het laatste woord. Het laatste woord blijft het beste hangen. Zorg ervoor dat je in de bespreking elke afspraak in jouw woorden samenvat. Dit geeft je gelegenheid om net dat accent aan te brengen waarmee je jouw belang dient.

6.      Maak echter nooit het verslag. ‘Wie schrijft dit blijft’ zegt men vaak, maar helaas zit je dan wel vast aan de tekst. Verslaglegging is statusverlagend. Dat doet het secretariaat. Als jouw partner het verslag maakt, kun je in de volgende bespreking altijd zeggen ‘dat je het anders had begrepen’.

7.      Bekwaam je in ‘begrijpend luisteren’. Dan kun je alle argumentaties moeiteloos framen. Luister kort, pik er vijf zinnen uit en neem het betoog dan over. Bekrachtig de redenering en vertel vervolgens jouw verhaal. Praat altijd uitgebreid en met veel omhaal van woorden. Zo kom je de vergadering wel door.

8.      Toon geen persoonlijk belangstelling. Samenwerking is een zakelijke aangelegenheid. Daarbij past geen emotie of belangstelling. Jij hebt ook geen tijd voor prietpraat. Aansluiting zoeken is nergens voor nodig. Voordat je het weet gaan jullie elkaar nog aardig vinden ook. Op aardigheid kun je geen netwerk bouwen.

9.      Geef altijd een ander de schuld. Als je ondanks alles toch werk moet doen, dan zet je dat altijd weg in de organisatie. Stuur gewoon drie dagen voor de volgende bespreking een mailtje naar jouw collega’s. Dan zien zij ook hoe druk jij bent. Tien tegen één dat je in de volgende bespreking kunt zeggen ‘dat je het werk hebt uitgezet en dat jouw collega’s ermee bezig zijn’.

10.  Benadruk de problemen. Het valt allemaal niet mee. Voordat de samenwerking een succes is, moet er nog een boel gebeuren. Jij wilt wel, maar ja… Probeer je collega’s en bestuurders maar eens mee te krijgen. Bovendien is wet- en regelgeving een groot probleem. Privacy doet het als argument nog steeds goed. Hiermee zuig je onvermijdelijk het laatste beetje energie weg uit jouw partner.

Spiegelbeeld
Samenwerking is geen sinecure. Als je echt een succes van het netwerk wilt maken, dan kun je bovenstaande tips beter in spiegelbeeld lezen. Plezierige persoonlijke samenwerking is één van de peilers onder elk netwerk.

Bron: Gemeente.Nu

 

REACTIE:

Bovenstaande komt me wel heel erg bekend voor in het gemeentehuis/de gemeente Almelo !! Hoe herkenbaar !!!

Sjoerd Visser

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Tips – Als je liever niet wilt samenwerken”

  1. Sjoerd Visser schreef:

    Het lijkt me vast en zeker een ingewijde daar…die dit naar buiten bracht.
    Hopen dat het onderste stukje genaamd ‘spiegelbeeld’ NIET verzuipt in de poelen van leermomenten die NAAST het stadhuis als armzalige vijvers te bezichtigen zijn aldaar.

  2. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Niet alleen binnen de muren van het Almelose stadhuis, klinkt over het algemeen zoals elke ambtelijke molen functioneert.

Leave a Reply