Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Diervriendelijk gemeentelijk ganzenbeleid

 

IMG_3700

De verdwenen Almelose ganzen (foto fam. Wohlgemuth)

De komende jaren zullen in Nederland meer dan een half miljoen ganzen worden gedood om een einde te maken aan overlast die ze veroorzaken zo melden diverse kranten.
                                                                                 

In veel gemeenten zitten populaties boerenganzen die het gehele jaar door aanwezig zijn. Deze populaties groeien omdat ganzen geen natuurlijke vijanden hebben. Veel gemeenten willen naar aanleiding van klachten over overlast, drastische maatregelen nemen en de ganzen weg laten vangen, waarna de ganzen veelal vergast worden. Onder meer de Dierenbescherming is daar geen voorstander van. Ook de publieke verontwaardiging over het wegvangen en vergassen van ganzenpopulaties groeit. Maar indien het wegvangen echt noodzakelijk is, dan wil de Dierenbescherming daar zo veel mogelijk bij betrokken zijn om het zo diervriendelijk mogelijk te regelen. Er zijn inmiddels gespecialiseerde bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het gansvriendelijk wegvangen van ganzen. Ook is het inmiddels mogelijk om voor betrouwbare adressen te zorgen, waarbij de ganzen zoveel mogelijk in koppels en groepen bij elkaar gehouden worden. De Dierenbescherming is er in principe nooit voor om dieren uit hun natuur weg te halen. Naast het feit dat het vangen voor de dieren stress met zich meebrengt, is met het vangen en herplaatsen van de ganzen het ganzenprobleem niet structureel opgelost.  

Ook de gemeente Almelo besloot haar ganzen weg te vangen. “Wegvangen van ganzen helpt niet, want de lege plekken zullen door andere ganzen ingenomen worden,” zo is algemeen bekend. Maar de gemeente opdracht werd verstrekt aan Duke Faunabeheer uit Lelystad om de ganzen te vangen en af te voeren. Dat bedrijf verkoopt de ganzen weer aan liefhebbers en als dat niet lukt eindigen ze bij de poelier.
Waarom niet eerst werd besloten de Dierenbescherming een kans te geven en daarna pas Duke Faunabeheer is ons een raadsel. Maar de Dierenbescherming werd hier niet voor benaderd. 
De firma Duke faunabeheer heeft trouwens een slechte reputatie in Zaanstad opgebouwd door enkele jaren geleden een compleet slagveld achter te laten bij het wegvangen van de ganzen. Onthoofde en platgewalste ganzen waren zelfs de resultaten wat dit commercieel bedrijf achter heeft gelaten.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Diervriendelijk gemeentelijk ganzenbeleid”

  1. frank schreef:

    Eigenlijk hadden we die ganzen moeten waarschuwen dat ze zoiets zouden kunnen verwachten in een dieronvriendelijke gemeente…

  2. Furr schreef:

    Tjah de gemeente Almelo… dieronvriendelijk, mensonvriendelijk, verkeersonvriendelijk, en ga zo maar door.

  3. barones van hepjeniks totplukmekaal zubedelstaf schreef:

    Gemeente Almelo u hoort zich diep heel diep te gaan schamen om zo met dieren om te gaan

Leave a Reply