Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Moet een ambtenaar niet wonen in de stad waarover hij adviseert?

 Door: Charlotte Huisman

© ANP. Het stadhuis van Rotterdam

 

Sommige gemeentelijke adviseurs blijken nog nooit in de wijken te zijn geweest waarvoor zij het jeugdbeleid maken, ontdekte de Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD). Voor hem was de maat vol toen hij merkte dat een ambtenaar achter hem aan moest rijden om de weg naar hangplekken te vinden. ‘Ik wil geen advies meer van medewerkers die niet betrokken zijn bij Amstelveen’, kondigde Raat aan.

In meer gemeenten is de vraag gesteld: hebben lokale ambtenaren met eigen ervaringen als bewoner meer voeling met wat hun gemeente nodig heeft? De discussie dooft meestal snel, omdat het ambtenaren niet kan worden opgelegd zich te vestigen in de gemeente waar ze werken.

Wethouders en burgemeesters zijn wel wettelijk verplicht om in de eigen gemeente te wonen. Als ze dat niet doen, moet de gemeenteraad daarvoor jaarlijks ontheffing verlenen.

In Amstelveen is de situatie wel heel extreem: tweederde van de 740 ambtenaren woont buiten de gemeentegrenzen. En het is zeker niet de enige gemeente waar minder dan de helft van de ambtenaren in de buurt van zijn werkplek woont.

Almelo
In Almelo ontstond eind vorig jaar discussie, toen bleek dat iets meer dan de helft van de gemeentelijke ambtenaren elders woonde. Er was geen steun voor de motie van de Partij Vrij Almelo (PVA): dat het wenselijk zou zijn als ambtenaren zich zouden vestigen in de gemeente waarvoor ze werken. Raadslid Harry de Olde (PVA) zegt dat hij veel bijval heeft gekregen van de bevolking. ‘Almelo steekt al jaren veel geld in mislukte projecten om meer rijke inwoners naar de stad te halen. Dan is het toch krom dat de meeste hoge gemeenteambtenaren er niet wonen?’

Ook in Eindhoven, waar bijna 60 procent van de ambtenaren elders woont, kaartte een kleine partij het onderwerp aan. De motie van het Ouderen Appèl Eindhoven haalde het in 2010 evenmin.
De woonplaats van ambtenaren is sindsdien nauwelijks meer ter sprake gekomen, zegt een woordvoerder van Eindhoven. Ook als een ambtenaar niet in de stad is gevestigd, kan hij volgens haar erg betrokken zijn.

Dat vinden ze ook in Almere en in Rotterdam, waar niet bekend is hoeveel ambtenaren niet in de eigen gemeente wonen. In Enschede en andere plaatsen aan de oostgrens woont een aanzienlijk deel zelfs in Duitsland. Geen probleem, zeggen ze daar.

 

Bron: Volkskrant

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Moet een ambtenaar niet wonen in de stad waarover hij adviseert?”

  1. Irene schreef:

    Almelo is voor de Almeloèrs en dat geldt zeker voor, zeer duur betaalde, ambtenaren die immers de ogen en oren moeten zijn tussen burgers en bestuur. Schande !

  2. MJ schreef:

    Ze komen hier werken maar niet wonen….dan is er iets goed mis met Almelo.

  3. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Het zou een keiharde eis moeten zijn, want iemand die hier niet woont,kan ook nooit echt betrokken zijn bij de belangen van de stad.

Leave a Reply