Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schaalvergroting gemeenten levert niets op

 

Herindeling2 

VVD en PvdA samen aan de detector

 

Op dinsdagavond 12 februari werd in de Almelose gemeenteraad gestemt over een motie van VVD en PvdA waarin het voornemen wordt  geuit om op de lange termijn te komen tot gemeenten van tenminste honderdduizend inwoners. De Partij Vrij Almelo heeft tegen dit voorstel gestemt omdat wij vinden dat een eventuele fusie tussen gemeenten niets oplevert. Het kost eerder extra geld.

Het idee van de beide partijen is simpel zo lijkt het want met minder ambtenaren zijn minder burgemeesters nodig, minder wethouders en minder raadsleden. Zo is natuurlijk geld te besparen. maar daar staan wel extra kosten tegenover. Denk daarbij aan extra managementlagen die nodig zijn om de activiteiten van een grote organisatie te coördineren. De indieners van de motie denken (zo was te horen in hun betoog) dat kleine gemeenten per inwoner meer ambtenaren hebben omdat ze minder effectief kunnen werken dan grote gemeenten. Dat is echter niet het geval, integendeel! Kleine gemeenten hebben naar verhouding juist minder ambtenaren in dienst. Verder blijkt dat uit onderzoek juist die ambtenaren minder vaak ziek te zijn.

Denkt men er wel aan dat grote gemeenten met meer problemen te maken hebben die hogere kosten veroorzaken? De afstand tussen burger en bestuur zal groter worden waardoor de uitgaven bij een fusie extra zullen gaan toenemen.

De Almelose VVD-PvdA-plannen hebben nog andere grote gevolgen. In de stad wordt binnenkort vele miljoenen uitgegeven voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, de kans bestaat dus dat dit prestige object straks overbodig zal zijn.

Harry de Olde

http://www.rtl.nl/xl/#/u/d599dd3a-6509-4b17-b718-e7e39db439cf

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Schaalvergroting gemeenten levert niets op”

  1. Irene schreef:

    Prima tekst ! Je slaat de spijker op z’n kop.

  2. bert maathuis schreef:

    “De afstand tussen burger en bestuur zal groter worden waardoor de uitgaven bij een fusie extra zullen gaan toenemen.”

    Afgezien van de toename van kosten lijkt mij het feit dat de afstand nóg groter wordt, dan deze nu al is, hét criterium voor de keuze voor of tegen.

Leave a Reply