Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Verslag Partij Vrij Almelo bezoek verpleeg- en verzorgingshuizen
                                                             
5980300-oudere-eenzame-vrouw-ingedrukt-aan-de-tafel
               
Graag praatje maken met een kopje koffie erbij                                                                 
                             
                                                                                         
Uit een onderzoek blijkt dat in de Nederlandse zorginstellingen meer dan tienduizend ouderen zitten die nooit een bezoekje krijgen. Van de ruim 2,6 miljoen 65-plussers voelt bijna 1 miljoen zich eenzaam.
Tijd voor de Partij Vrij Almelo om eens te gaan kijken hoe het met onze Almelose ouderen zit in verpleeg- en verzorgingshuizen.
                                                          
 
Verslag bezoek Partij Vrij Almelo in verpleeg- en verzorgingshuizen.
                                                   
De verhuizing naar een verpleeghuis is zelden een gebeurtenis waar ouderen echt voor kiezen. Dikwijls is zij het gevolg van omstandigheden: een ziekte of beperking is er de oorzaak van dat er zorg nodig is. Die sociale en maatschappelijke context is de reden dat deze zorg niet in de eigen vertrouwde omgeving gegeven kan worden maar in een verpleeghuis moet geschieden.
 
De verhuizing naar een verzorgingsinstelling wordt door veel van de ouderen die van de verpleegzorg afhankelijk zijn als bedreigend ervaren. Van elke tien ouderen die wij ondervroegen gaven er twee aan dat dat zij liever thuis waren blijven wonen maar dat het verhuizen naar het tehuis gezien de omstandigheden toch het beste was. Bijna alle ondervraagde ouderen gaven aan wel problemen te hebben om zich voor de volle honderd procent te moeten aanpassen maar dat het wel noodzakelijk was. De sombere gevoelens die wij telkens bij ons gesprek hoorden gingen over het tot voor kort zelfstandig functioneren en over het leven wat vroeger geleefd is.
Ook kwam in het gesprek naar  voren dat ze voelen dat ze nu niet de vrijheid hebben zoals ze die thuis gewend zijn.
 
De dagindeling geeft voor de meeste ouderen de grootste problemen. Daarbij valt de keus op bezigheden die zij altijd al deden. Het liefst zouden deze mensen in de eigen kamer blijven om te lezen, een spelletje te doen, televisie te kijken of wat te gaan wandelen. Het viel ons op dat contacten met medebewoners zo veel mogelijk beperkt worden gehouden. De oorzaak  hiervan is dat de belangstelling van de ouderen voor de eigen familie het grootst is. Bezoek van kinderen, kleinkinderen en overige familie kwam steeds ter sprake. Daar kijken deze mensen echt naar uit.
Ook de persoonlijke aandacht van verpleegkundigen wordt zeer gewaardeerd en ondanks dat ze vriendelijk zijn hebben de meesten van hen te weinig tijd om even bij de oudere te blijven zitten, een kopje koffie te drinken of om een praatje te maken. 
 
Onze conclusie is dat veel van de ouderen die wij bezochten zich eenzaam voelen. Door het aangaan van een informele relatie met de ouderen (praten, wandelen) blijven ouderen zich een onderdeel van de samenleving voelen. Veel van de ons bezochte ouderen hebben de meeste behoefte aan een luisterend oor en wilden gezellig samen wat drinken met ons op de eigen kamer.
                                    
Partij Vrij Almelo
                                    
IMG_5596_1
                  
PVA raadsvolger Sjoerd Visser  in gesprek met bewoner Almelo’s verpleeghuis
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Verslag Partij Vrij Almelo bezoek verpleeg- en verzorgingshuizen”

  1. MJ schreef:

    Goed werk PVA, dat zouden er meer moeten doen!

Leave a Reply