Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Advies detailhandel Heraclesstadion en Nouveau

 

raadzaal1_1639958q-600x399

Raad Almelo

Sport-gerelateerde bedrijven

 

Ten eerste zullen wij proberen onze mening over de vestiging van een outletcentrum op Almelo Nouveau duidelijk te maken. Shoppen doen we massaal. Nederland kent een totaal winkel-oppervlak dat groot genoeg is voor 50 miljoen Nederlanders. Leegstand is dan een logisch gevolg, zeker als we zaken als de vergrijzing, de kredietcrisis en de e-commercie hierbij betrekken. Zijn we ons dan niet bewust van de gevolgen van ons ruimtelijk beleid? Ook Almelo dreigt steeds meer te verschralen. Speciaalzaken verdwijnen, de middenstand heeft het moeilijk en door dominante winkelketens als een outlet toe te laten dreigt ook Almelo steeds eenvormiger te worden. Wat een gezelligheid. Maak van Almelo een creatieve stad. De leegstand zal deels moeten worden omgebogen door herinrichting. Het is vrij eenvoudig deze om te vormen naar wonen en dienstverlening. Onze gedachte is dat het centrum meer een ontmoetingsplaats moet worden dan een aankoopcentrum. Het “nieuwetijds-winkelen” is vooral ontmoeten en misschien nog iets leuks tegenkomen.

Social shopping is de naam. Mensen willen niet verleid worden door reclame en verkooppraatjes. Ze willen echte mensen ontmoeten die aandacht hebben voor hun werkelijke verlangens. Ze willen verliefd worden. Op verkopers, op producten, op winkels. De gezelligste en leukste winkelstraten vindt je dan ook in steden waar ruimte is voor de middenstand en waar meer groen aanwezig is voor de gezellige sfeer.

De ontwikkeling van het nieuw te bouwen stadion Heracles sluit hier nagenoeg bij aan wat betreft het risico van uitbreiding detailhandel wat misschien nog meer extra leegstand met zich meebrengt. Wij vinden dat een eventueel winkelaanbod in ieder geval zeker niet ten koste mag gaan van het winkelcentrum de Gors. Dat winkelcentrum dient een oppepper te krijgen…moet nodig opgeknapt en aangepast worden. Daar is animo voor en moet dus doorgaan. 

Wat betreft het beoogde winkelaanbod dat Heracles voorstaat moet natuurlijk wel beoordeeld worden in relatie met de woonboulevard en de binnenstad.

Roda directeur Huub Narinx van het Kerkrade Parkstadstadion raadde het Almelose gemeentebestuur aan om alleen aan sport gerelateerde bedrijven toe te laten in het nieuw te bouwen Heracles stadion. Er zijn naar zijn mening genoeg sport-gerelateerde bedrijven zoals een fitnessclub, een bowling, een kunstijsbaan e.d. die zich daar zouden willen vestigen.

Uit onderzoek blijkt dat de toegevoegde waarde van sport, uitgedrukt als aandeel in het totale Nederlandse Bruto Binnenlands Product 1,0%. bedraagt. Dat staat in het onderzoeksrapport ‘De bijdrage van sport aan de Nederlandse economie’ en bewijst hierin het belang van sport voor de Nederlandse economie. Tevens blijkt dat 1,5% van de werkgelegenheid aan sport gerelateerd is. Dat komt neer op 130.000 banen in, door of voor de sport. Verder hebben 1,3% van alle bestedingen in ons land met sport van doen.

Al met al een overweging waard om dit nader te gaan onderzoeken maar ook een apotheek en een budgethotel zouden eventueel naar onze mening een optie kunnen zijn.

De Partij Vrij Almelo hoopt dat een nieuw Heraclesstadion een positieve bijdrage gaat leveren aan de behoefte van burgers en ondernemers om meer zeggenschap te krijgen in stedelijke ontwikkeling. 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Advies detailhandel Heraclesstadion en Nouveau”

  1. […] Advies detailhandel Heraclesstadion en Nouveau     Sport-gerelateerde bedrijven   Ten eerste zullen wij proberen onze mening over de vestiging van een outletcentrum op Almelo Nouveau duidelijk te maken. Shoppen doen we massaal. Nederland kent een totaal winkel-oppervlak dat groot genoeg is voor 50 mi… […]

Leave a Reply