Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo

 I-love-Dienstencentrum-De-Riet-600x600

De Partij Vrij Almelo maakt zich grote zorgen over de dreigende sluiting van Dienstencentrum de Riet, grote groepen bezoekers wordt hun activiteiten afgepakt. Dit is onacceptabel. 

Daarnaast verbazen wij ons over de houding van het college richting deze bezoekers van het Dienstencentrum. Het huidige college heeft immers in haar beginnend beleid in 2010 expliciet aangegeven welzijnswerk belangrijk te vinden en zo min mogelijk te willen bezuinigen op de activiteiten in wijkcentra. En toch staat het college niet financieel borg voor het in stand houden van een prachtig Dienstencentrum waar vooral juist zwakkere mensen hun onderdak vinden .

De PVA vindt dat vooral deze kwetsbare groepen geholpen moeten worden. Nu vallen straks in één klap voor veel mensen hun activiteiten in dit Dienstencentrum weg omdat wij er niet zeker van zijn dat mensen wel over zullen stappen naar een ander wijkcentrum. Wij denken juist het tegendeel.

Wij doen een beroep op alle betrokken belanghebbenden, college en raadsleden om gezamenlijk naar een passende oplossing te zoeken.

We kunnen namelijk niet begrijpen dat, terwijl enerzijds een appél wordt gedaan op de burger, op eigen verantwoordelijkheid, “goed samenleven” , “duurzame keuzes maken” etc, tegelijkertijd initiatieven vanuit de samenleving die daartoe al lange tijd bijdragen (en naar wij inschatten preventief werken) en die de gemeente veel inspanningen en kosten besparen, niet gesteund worden.De kwaliteit van het wonen in de Riet wordt voor een groot deel bepaald door activiteiten die door het Dienstencentrum georganiseerd worden.

De Nieuwe Jutter

IMG_5960-600x450

De Partij Vrij almelo ging onlangs op bezoek bij een Utrechts Dienstencentrum met een vergelijkbare situatie als Dienstencentrum De Riet. Het is een activiteitencentrum in de Utrechtse wijk Rivierenbuurt. Verschillende bewonersorganisaties hebben dit centrum door dreigende sluiting in eigen beheer genomen. Het pand is eigendom van woningcorporatie Bo-Ex. De drijvende kracht achter dit centrum nieuwe stijl is een wijkpastor. Deze wijkpastor vindt sociale samenhang van vitaal belang in een wijk (en stad). Juist in een tijd van bezuinigingen zal onrust en onlust makkelijker ontstaan. Hij is blij met dit Dienstencentrum waar mensen terecht kunnen met hun wensen en ideeën. Ons centrum zijn de ogen en oren van de wijk, aldus de pastor.

We kregen een rondleiding en spraken met bezoekers en vrijwilligers. Enthousiaste mensen die hun kennis hoe het er bij hun aan toe gaat graag met ons wilden delen. Hun plekje is zeven dagen in de week open. Op de bar ligt een flyer. Deze flyer illustreert de bijzondere relatie die het centrum heeft met de woningbouwvereniging. De corporatie zorgde voor randvoorwaarden en faciliteiten om tot zelfbeheer te komen. Ook draagt deze woningcorporatie financieel haar steentje bij door een gedeelte van de huuropbrengst van woningen die deze corporatie in haar beheer heeft ten goede te laten komen aan het Dienstencentrum.

Petje af dus voor deze woningcorporatie !! Bewoners kunnen in dit mooie centrum terecht voor de inloop, seniorengym, Nederlandse les, huiswerkbegeleiding, computerles, kaartclub en diverse vrouwengroepen. Ook biedt het centrum vergaderfaceliteiten aan bewonersgroepen en verenigingen.

Elke week vinden ruim driehonderdvijftig mensen de weg naar “De Nieuwe Jutter”. Hiernaast neemt de vraag om nieuwe activiteiten te huisvesten nog steeds toe want ook bewoners van andere wijken weten de weg naar De Nieuwe Jutter te vinden. De Nieuwe Jutter is een groot succes !! 

De Utrechtse wijk Rivierenbuurt heeft net als de Almelose wijk De Riet een (historisch gegroeide) bewonerssamenstelling. Een laagdrempelig en centraal gelegen Dienstencentrum is voor de vele burgers in de wijk (en de stad) onontbeerlijk.

De culturele kaalslag is begonnen maar moet een halt toegeroepen worden…….

Partij Vrij Almelo

IMG_5956-600x450

Gezelligheid troef bij de kaartclub

IMG_5939-600x450

Hier wordt computerles gegeven

IMG_5953-600x4501 

Het bestuur van De Nieuwe Jutter met linksachter Harry de Olde (PVA)

IMG_5937-600x450

Eén van de vele vrijwilligers liet ons nog even met trots de biljartkamer zien

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo”

  1. […] Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply