Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Geheim vergaderen: zin of onzin?

 

Mond (vergroot)

 

De afgelopen twee weken werd Almelo gedomineerd door twee besloten geheime raadsvergaderingen. Terug kijkend heb ik daar een rot gevoel aan over gehouden.

Op verzoek van het college van Burgemeester en Wethouders werd de raad verzocht in beslotenheid te vergaderen. De raadsleden werd verteld dat de inhoud zo geheim zou zijn, dat dit nooit, echt nooit, openbaar mocht worden. Dus het kon echt, écht niet anders. Met grote tegenzin besloot ik bij de eerste (geheime) vergadering aanwezig te zijn en moest daarvoor mijn handtekening zetten. Daar kreeg ik later spijt van…….maar goed, ik was er en moest mij dus aan de opgelegde geheime regeltjes houden..

Gisteren werd ik daarover aangesproken op straat: Harry, is er niet meer aan de hand? Heeft het iets met de komende raadsverkiezingen te maken? Gaat Almelo toch failliet? En als ik dan zeg, dat ik echt niet meer weet dan zij, dan word ik ongelovig aangekeken. En dat begrijp ik want ik weet echt geen goede redenen te bedenken waarom B&W de raad in geheime beslotenheid wilde informeren. Raadsleden zijn namelijk prima in staat om zeer privacygevoelige zaken buiten de kern van de discussie te houden. Was het koudwatervrees van de zijde van het college? Zijn het dan toch de komende raadsverkiezingen dat ze zenuwachtig maakt?

Of heeft het college de besloten vergaderingen gebruikt om te peilen wat de raadsleden al wisten?

Dan rijst de vraag: waarom zou het college dat doen? Het wekt bij de burgers in ieder geval de suggestie dat er misschien wel meer aan de hand is.

Ik weet niet wat waar is: Maar door het organiseren van besloten vergaderingen heeft het college wel de schijn tegen. En dat geeft stof tot nadenken. Openbaar bestuur heet tenslotte niet voor niets openbaar bestuur…!!

Ik heb in een brief aan het college en de raad laten weten om mij niet meer voor geheime vergaderingen uit te nodigen en vertrouwelijke informatie te sturen die niet ook openbaar zijn voor voor Almelose burgers. Ook wil ik met het college en de andere fracties van gedachten wisselen over nut en noodzaak van besloten vergaderingen, maar ook over de ontstane beeldvorming na die besloten vergaderingen.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Geheim vergaderen: zin of onzin?”

 1. bert maathuis schreef:

  PVA is in dezen transparant over haar houding.

  “Dan rijst de vraag: waarom zou het college dat doen? Het wekt bij de burgers in ieder geval de suggestie dat er misschien wel meer aan de hand is.”

  Al voorafgaand aan de mogelijkheid dat er iets meer aan de hand zou zijn; er dient toch ALTIJD openheid te zijn van “bestuurders” naar “bestuurden”?!

  Wie van het college dat niet wil – volledige transparantie – die hoort m.i. te vertrekken uit het college.
  Politiek heeft de laatste eeuwen, en vooral de afgelopen eeuw al zo’n immens negatieve naam opgebouwd, dankzij haar handelingen, dat er misschien maar eens flink schoon schip gemaakt dient te worden, lokaal, nationaal en internationaal. Mensen/burgers behoren niet [langer] over zich heen te laten lopen en dienen zélf keuzes te maken. Nog beter is het daarom, om naar een andere manier van samen-leven toe te groeien. Zonder die enorme staatscontrole (Id-kaarten, duizenden camera’s, drones, onrechtvaardige justitie, ….).

  “Sta op en wees nooit meer bang! Niets kan u meer schaden. Maakt u geen zorgen, om niks. Uw nieuwe bewustzijn brengt u in contact met uw scheppende kracht en u bent sterker dan Henry Kissinger, dan Obama, dan Brussel, dan de oorlogen, dan de NWO. Het spel is over. De beperking is eraf. Het slot doet het niet. Niets werkt meer. De overwinning begint bij het inzicht en het weten. We Are Change!” Bron:
  http://martinvrijland.wordpress.com/2013/02/28/de-overwinning-nabij/

 2. bert maathuis schreef:

  En dan nog even over de staat, door wie wij immers ook “bestuurd” worden.
  “Daarnaast de vraag aan wie de belasting ten goede komt? Aan het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ (aan het volk???) of aan de ‘Staat der Nederlanden’ die op de Security and Exchange Commisie ingeschreven staat als BEDRIJF!!!”

  Bijna niemand van de Nederlandse burgers weet dat ons land gewoon een bedrijf is. Bron:
  reactie (van Robert Boerman) bij: http://martinvrijland.wordpress.com/2013/03/16/peter-r-de-vries-en-protestactie-anass/

Leave a Reply