Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Maatregelen rond de WOZ-waarde hard nodig

 

klopt_mijn_woz_waarde

 

Gemeenten maken grote fouten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. In 2012 zijn zeventig gemeenten onder verscherpt toezicht geplaatst door de waarderingskamer. Dat is twee keer zo veel als het jaar ervoor.

Als belangrijkste oorzaak wordt de toenemende werkdruk bij ambte­naren genoemd.

Vorige week bevestigde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al dat gemeenten een hausse aan bezwaarschriften te verwerken krijgen.

De waarderingskamer is een controleorgaan van het ministerie van Financiën, en houdt onder meer toezicht op de WOZ-inschatting die gemeenten doen. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar betaalt.

Vanwege fouten zijn vorig jaar zeventig gemeenten onder toezicht geplaatst. De oorzaak is volgens de Waarderingskamer ontegenzeggelijk de toegenomen werkdruk. „Gemeenten moeten steeds meer werk verzetten met minder mensen en met minder geld”, aldus een woordvoerder in het AD. Ook fusies van gemeenten worden als oorzaak genoemd.

De WOZ is vaker negatief in het nieuws. Zo werd vorige maand bekend dat in 220 van de 408 gemeenten de ozb in vijf jaar tijd meer gestegen dan is toegestaan. Dat becijferde de Vereniging Eigen Huis (VEH).

In de wet staat dat de belasting op onroerende zaken in vijf jaar tijd met maximaal 15 procent omhoog mag. Gemiddeld bedroeg de stijging echter 16,5 procent sinds 2009.

Deze berichten leiden ertoe dat steeds meer mensen bezwaar maken tegen de WOZ-taxatie van hun woning. De VNG bevestigde die toename vrijdag.

Verder blijkt dat veel bureaus die helpen bij het indienen van een bezwaar daar veel geld aan overhouden. Woningbezitters gaan er met de bezwaren tientjes op vooruit, maar de bureaus krijgen per bezwaar van de overheid 712 euro proceskostenvergoeding. Bovendien maken gemeenten veel kosten met de verwerking ervan. Volgens de VNG bezint het ministerie van Binnenlandse Zaken zich op maatregelen rond de WOZ.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply