Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Verspillende Almelose bestuurderspolitiek (ingezonden)

 

platzak 

 

De kogel mag dan door de kerk zijn om een nieuw gemeentehuis in Almelo te bouwen, het cynisme en de kritiek van de Almelose bevolking zijn er bepaald niet door verstomd. De teneur: ze – de dames en heren collegeleden – doen toch maar en hebben maling aan de burger.

Ik vind dat ze moeten opstappen, die hele geld verspillende Almelose bestuurders politiek.’ Of: ‘Grootheidswaanzinnigen, anders kan ik ze me niet voorstellen.’ En: ‘Wedden dat het niet bij die 58 miljoen blijft? Ik zet er vijftig euro op.’

De meeste reacties op plaatselijke internetsites hebben twee dingen gemeen: ze hebben veelal een negatieve tot verbitterde ondertoon en ze zijn anoniem. Het is de vicieuze cirkel die als vertrekpunt heeft dat ‘de Almelose burger toch niet wordt gehoord’ en via ‘waarom zou ik mijn mening geven, ze doen er toch niks mee’ weer bij zijn uitgangspunt terugkeert.

Het is niet een typisch Almeloos probleem. Nederland worstelt al jaren met het vraagstuk hoe de kloof tussen politiek en burger kan worden gedicht.

Een ultieme poging van een Almelose burger om de plaatselijke bevolking alsnog via een internetenquête een spreekbuis te geven, leverde eigenlijk slechts van hetzelfde op. In tientallen e-mails wordt gerept over vooral niet bouwen. Het is een achterhoedegevecht geworden.

De vraag is of de burger inderdaad niet gehoord is door hem een podium te geven om invloed te kunnen uitoefenen.  
Om de samenleving echt een mond te geven word er over precies een jaar weer nieuwe volksvertegenwoordigers gekozen.

Een volksvertegenwoordiger hoort te weten wat zijn achterban vindt en hoort zijn mening helder uit te dragen. Maar dat maakt hem niet tot spreekbuis van Jan en alleman. Een raadslid neemt zijn standpunt in zonder ‘last of ruggenspraak’, zoals dat heet en in gedragscodes voor raadsleden is vastgelegd, en behoort bij zijn afwegingen maar één belang te dienen: het algemeen belang.

MJ

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Verspillende Almelose bestuurderspolitiek (ingezonden)”

  1. Jansema schreef:

    Ik ken in Almelo maar één partij die opkomt voor de Almelose burger en die naar ze luistert, dat is de “Partij vrij Almelo”. Zij zetten zich in, niet voor het eigen belang maar voor het algemeen belang. En zo hoort het ook..

Leave a Reply