Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo (3)

 

IMG_4313.JPG1 

 Politiek en comité sceptisch over gebruik Schöppe 

(Foto Coen Mulder)

 

Het actiecomité Tegen sluiting dienstencentrum de Riet en diverse politieke partijen in Almelo hebben een onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van de verplaatsing van het dienstencentrum naar de Schöppe. Groen Links, de PVA en de SP gingen met coördinator Hendry Bosch en zijn team op onderzoek uit in hoeverre de verplaatsing van activiteiten daar kon worden gerealiseerd.

Caron Mulder, namens Accres uit Apeldoorn, die in opdracht van de gemeente de exploitatie van de Schöppe heeft overgenomen, leidde het gezelschap rond in het gebouw waarin werd gekeken naar de haalbaarheid en de mogelijkheden daar de activiteiten te ontwikkelen. De Schöppe is qua oppervlakte een stuk kleiner als het dienstencentrum en ook het aantal beschikbare zalen blijkt onvoldoende om diverse activiteiten daar te houden.

Er zijn aan de Riet drie biljarts in eigendom en alleen al die verplaatsen stuit op moeilijkheden omdat alleen de grote zaal geschikt is om ze daar te plaatsen. Dit houdt in dat de grote zaal dan niet meer voor andere doeleinden gebruikt kan worden en dat stuit op onoverkomelijke moeilijkheden. De beschikbare ruimten in de Schöppe voldoen bij lange na niet aan de wensen van de Rietbewoners. Zo is er bv geen geschikte ruimte te vinden waar de lichtinval van een kwaliteit is zodat de schilderclub en het aquarelleren daar kan plaatsvinden. Ook voor koersbal, het meer bewegen voor ouderen en het internationaal dansen is in de Schöppe geen geschikte ruimte voorhanden.

De meditatieclub “Tussen hemel en aarde” heeft een specifieke ruimte nodig waarin geen geluid van buiten kan binnendringen en ook die is er niet. Yoga moet plaatsvinden in een ruimte waar niet ieder moment mensen komen binnenlopen en ook dat kon Accres niet garanderen. Een kaartclub en het bloem- schikken zijn onderdelen die wel in de Schöppe terecht zouden kunnen maar niet op de voorwaarden waaronder ze tans op de Riet zijn ondergebracht. Er kon geen overleg gepleegd worden met de beheerder van de Schöppe want die was door Accres niet uitgenodigd zodat het aantal uren dat zaken die nu nog in het dienstencentrum worden gedaan eventueel overgeplaatst zouden kunnen worden naar de Schöppe onduidelijk bleven. Conclusie van de politiek en het actiecomité is dat de Schöppe weliswaar een heel goed wijkcentrum is maar niet geschikt om een rol te kunnen spelen in de opvang van de eventueel te verplaatsen activiteiten van het dienstencentrum de Riet.

Coördinator Hendry Bosch gaf nog eens duidelijk te kennen met zijn comité nooit akkoord te gaan met een verdeling van de activiteiten over de vijf wijkcentra die onze stad kent. Dit is onverantwoord gezien de veelal hoge leeftijd van de gebruikers van deinstencentrum de Riet. Je zou dit als gemeente ook niet moeten willen en de verantwoordelijkheid voor zo’n plan niet moeten willen nemen.

                        

Reactie:

Een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling is dat ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig in eigen huis en buurt willen blijven wonen. Maar door het wegvallen van partner en vrienden, afnemende mobiliteit en toenemende gezondheidsproblemen lopen ze een groot risico om in een sociaal isolement terecht komen. Dan is het van belang dat er in de directe woonomgeving activiteiten zijn waar men andere wijkbewoners kan ontmoeten. Het verplaatsen van deze activiteiten naar andere wijkcentra zal dit sociaal isolement doen verergeren.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo (3)”

  1. frank schreef:

    Ouderen moeten niet vereenzamen en deelnemen aan sociale activiteiten. Een effectieve inzet van deze activiteiten kan voorkomen dat ouderen voortijdig gebruik maken van zwaardere en duurdere zorgvoorzieningen!!!!!!!!!!

Leave a Reply