Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Stille armoede onder winkeliers (ingezonden)

Eerder deze week, in het centrum. Zit je te praten met een zelfstandig ondernemer, die vertelt dat hij ermee gaat stoppen. Het is mooi geweest, zegt-ie. Nu is hij nog niet failliet, als hij doorgaat misschien wel. Hij gaat weer voor een baas werken, wil wegblijven van de stille armoede.

Achteloos vertelt hij over collega’s – niet de grote jongens, maar de kleine zelfstandigen. Hij schat dat je hem de vraag gaat stellen: Als je echt kon kiezen, ga je dan zo nog jaren door of wil je stoppen?, dat 60 procent dan zonder meer voor stoppen zou kiezen.

Maar dat ze doorgaan omdat ze te trots zijn, of omdat ze per se willen dat hun winkel slaagt, of omdat ze niks anders kunnen. Intussen verdienen ze, na aftrek van alle kosten, een euro of duizend, 1200 per maand. Dat is stille armoede onder winkeliers, besluit de winkelier. Hij eet zijn net gekochte broodje op, groet en gaat terug naar zijn winkel.

Stille armoede onder winkeliers. Nooit bij stil gestaan. Ongetwijfeld zullen niet alle zelfstandige winkeliers eronder gebukt gaan, maar het zullen er best een aantal zijn.

Zet het eens op een rijtje: de bestedingen van consumenten lopen terug. Want het is crisis, net wat u zegt.

En dat internet, he, dat internet maakt het ook maar lastig.

Dan is er de koopzondag, die mythe van de eeuwig bestedende consument. De zaterdag was voorheen de topdag van de kleine zelfstandige, maar door de openstelling van de zondag als winkeldag zijn de zaterdagen rustiger geworden. En niet alle ondernemers kunnen of willen op zondag open. De consument eist het, maar een ondernemer kan geen zeven dagen in de week werken. En personeel is niet voor elke ondernemer te betalen: 200 procent voor een zondag is veel geld voor een winkelier die het allemaal nog maar net trekt. Zondag dicht; daar gaat een deel van je omzet.

Dus worstelt men voorwaarts. Stille armoede. Ik had er geen idee van.

M.J.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Stille armoede onder winkeliers (ingezonden)”

 1. Ronald Lubach schreef:

  Het spijt mij zeer maar voor mij is ook dit oud nieuws. En 1200 euro valt nog mee. Wat denkt iedereen nou, dat alleen mensen met een dubbele of veel te hoge hypotheek problemen hebben? Is iedereen de afgelopen jaren doof en blind geweest?
  De ondernemer is de basis van de maatschapij. Niet de groot winkel bedrijven maar de grote groep kleine zelfstandigen met en zonder personeel. Momenteel zijn er meer dan ooit die stoppen of gedwongen stoppen. Daarmee wordt de fundering van onze maatschappij zo aangetast dat het huis zal instorten. Dat proces is al jaren bezig en het instort moment begint akelig dichtbij te komen.
  Maar nog steeds schijnt iedereen te denken dat al die zelfstandigen geld genoeg hebben.
  Zo lang de consument spaart stort alles in. En neem maar aan dat de spaarder zijn geld ook kwijt gaat raken.

 2. Barones vanhepjeniks totplukmekaal zubedelstaf schreef:

  En dan zeggen de politici in Den Haag dat ze sociaal bezig zijn,het tegenovergestelde is waar ,Nederland word kapot bezuinigd, en vele mensen zijn diep in de ellende geraakt en kunnen hun rekeningen niet betalen. Als gevolg dat er geen aanbestedingen zijn bij winkeliers en ondernemers in het algemeen, ook de hard werkende ondernemer is te dupe van het asiocale gezicht van onze politiek. Nederlands is het nieuwe Griekenland!

Leave a Reply