Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Welzijnsorganisaties

20130203_143528 

Vroeger besloeg het welzijnswerk zo’n beetje het hele maatschappelijke leven. Van speeltuinen tot maatschappelijk werk, van hangjongeren tot schuldhulpverlening. Eén op de tien mensen werkten in het welzijnswerk. Binnen de vele taken was een van de belangrijkste doelen armoedebestrijding. Het kan altijd beter, maar het ging best wel goed. Vroeger…

Het welzijnswerk wordt sinds jaar en dag door de politiek uitbesteed aan welzijnsorganisaties. Er komen steeds meer geldverslindende, nutteloze projecten bij die niets met welzijn te maken hebben. En dus moet er bezuinigd worden. En, jawel, vooral op buurt en dienstencentra. De welzijnsorganisaties krijgen dus veel en veel minder geld voor hun belangrijke taken.
De politiek heeft dat handig verkocht en introduceerde het begrip civil society. Een ghostwriter heeft hier een goed in het gehoor liggend verhaal van gemaakt. In de Dikke van Dale staan wel dertig definities van civil society. Maar die de politiek werkelijk bedoeld staat er niet in. Burgers moeten het zelf maar uitzoeken. En als ze ons weten te vinden, willen we eventueel wel helpen. Zoals subsidie geven aan een straatbarbecue. Die moeten ze dan zelf organiseren, want wij zijn puur faciliterend.

Met de straatbarbecues loopt het dus nog steeds crescendo. Mondige burgers met een goed verhaal weten de gemeente en de welzijnsorganisaties moeiteloos te vinden. Het lukt ze zelfs om een straatbarbecue ter gelegenheid van hun verjaardag te laten subsidiëren.
Maar de mensen die ëcht hulp nodig hebben, zoals met maatschappelijk werk of schuldhulpverlening, weten de welzijnsorganisaties maar mondjesmaat te vinden. Zij zijn veelal niet mondig of hebben geen computer om de prachtige websites van de organisaties te raadplegen. De politiek sluit zijn ogen en roept dat het goed gaat met de armoedebestrijding omdat er minder mensen komen. Maar ze bedoelen dat het goed gaat, omdat er nu flink bezuinigd wordt. Op welzijn tenminste…

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Welzijnsorganisaties”

 1. Sjoerd Visser schreef:

  Graag zou ik de regering, provinciale en gemeentelijke politic met klem aanbevelen om het rapport van de Raad van State 2012 toch maar heel goed door te spitten, en lering te trekken uit wat daar staat, en dan tevens ernaar handelt om die lering in praktijk te brengen..vóór het begin van het proces graag.
  Enkele stukjes uit dat rapport v/d Raad van State 2012:

  Donner benadrukte de grote hoeveelheid aan bezuinigingen die opeenvolgende kabinetten willen doorvoeren. Een direct gevolg daarvan is dat publieke voorzieningen niet meer in dezelfde mate door de overheid kunnen worden betaald. De burger zal er meer en meer zelf voor moeten opdraaien. ‘Dat vergt duidelijkheid over waar men voortaan niet meer op mag rekenen en tegenover verminderde voorzieningen zal uiteindelijk ook lastenverlichting gesteld moeten worden’, klinkt de waarschuwing aan het kabinet.

  Heeft al dat bezuinigen eigenlijk wel zin, vraagt Donner zich af. In het verslag staat te lezen: ‘Om het tekort met 1 miljard te reduceren zijn 4 miljard euro aan extra ombuigingen nodig. Het lijkt erop dat de grenzen van een oplossing voor het overheidstekort door verhoging van de lasten zijn bereikt.’

  Tot slot heeft het adviesorgaan kritiek op wetsvoorstellen die ingaan tegen de eigen beleidsplannen. Terwijl het kabinet het verminderen van regeldruk propageerde, werden wetten opgesteld die juist regeldruk bevorderden. ‘Een aantal voorstellen normeren tot in detail het handelen van burgers, bedrijven of overheid en gaan voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid.

  In diezelfde categorie schaart de Raad van State ‘regels die een reflex zijn op gebeurtenissen die het nieuws hebben gehaald, maar waarvan de effectiviteit en doelmatigheid kunnen worden betwijfeld.’
  Lees het hele jaarverslag op de website van de Raad van State: http://jaarverslag.raadvanstate.nl/

 2. dick dooren schreef:

  Ik snap het niet. Hebben we een bejaarden gemeenteraad, bijna, willen ze op welzijn bezuinigen.

Leave a Reply