Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wethouder Kuik-Verweg onder vuur in Dienstencentrum De Riet

 

Scoop Welzijn en Wethouder Mieke Kuik (sociale zaken) op uitnodiging van Hendry Bosch van het Actiecomité  voor behoud van het Dienstencentrum De Riet  

IMG_6045 

Bezoek wethouder Mieke Kuik aan Dienstencentrum De Riet  (links)

 

Een volle bak en overal leuzen van protest. Vrijwel iedereen die er is, komt er al jaren. “Voor mij is het thuiskomen” verteld een aanwezige mevrouw. “De ruimte is zo fijn. En ze doen hier alles voor je.”

Het woord bezuinigen is wel honderd keer gevallen. Bij Scoop Welzijn zal een ton bezuinigd moeten worden op ouderenwerk en dat hakt er goed in.

IMG_6046

Een volle bak 

Het zorgt voor woede en verdriet bij de vaste bezoekers.

Een aanwezige bezoeker is goed gefrustreerd vanwege het besluit van het gemeentebestuur om wel een duur nieuw gemeentehuis te bouwen.

Dat schoot bij wethouder Kuik-Verweg direct in het verkeerde keelgat want ze wil beslist de ouderen hun activiteiten niet afnemen. Nee, er moet bezuinigd worden en dus gaat het Dienstencentrum dicht voor activiteiten die volgens haar ook elders kunnen plaatsvinden. Want ik bezuinig liever op stenen dan op mensen was haar verweer.

IMG_6048

Staande links  Albert Weeda van  Scoop Welzijn   Staande rechts  Hendry Bosch van het Actiecomité

 

Toch voelt het voor de gebruikers van het Dienstencentrum alsof de wethouder wel degelijk op hen bezuinigt.”We worden achter de geraniums gegooid” roept iemand achter in de zaal. “Waar moet ik naar toe?” De man is slecht ter been. Ze ontnemen hem zijn ouderensoos. Een ander: “als we hier weggaan, stop ik ermee” zegt hij zichtbaar aangedaan.

Wat er ook aangehaald wordt door de aanwezigen, de versnippering, de vaste, warme gezellige plek voor wijkbewoners, de taallessen, bewegen voor ouderen, cursussen, ze stond voor weinig open maar wilde wel meedenken met Scoop, Beter Wonen, Aveleijn en het Actiecomité om tot een oplossing van het probleem te komen.

Het zal dus voornamelijk een financiële kwestie worden waar een ieder, ook de gemeente haar steentje bij zal moeten dragen. 

rietGLR_0958-64 

Harry de Olde (PVA) Investeren in ouderen is kostenbesparend  (Foto Geleraaf)

 

We moeten ons gaan herbezinnen als het op culturele activiteiten aankomt. De prioriteiten van het college liggen duidelijk niet bij de culturele sector, maar daarbij wordt de belangrijke relatie tussen tijdsbesteding en sociale integratie over het hoofd gezien. De culturele sector is een belangrijk deel van het sociale leven: mensen gaan iets doen in het gezelschap van anderen zodat hun relatie wordt versterkt. Eenzaamheid is sterk afhankelijk van het aantal sociale activiteiten dat men onderneemt: “hoe meer sociale activiteiten, hoe minder eenzaam” mensen zijn. En laat eenzaamheid nu net één van de grootste problemen zijn van een vergrijzende maatschappij.

Een hoger aantal ouderen betekent een toename in publieke uitgaven aan deze groep. Om deze uitgaven te beperken is het belangrijk om ouderen zo lang mogelijk vitaal te houden. Dat betekent investeren in zaken die de kwaliteit van leven bevorderen. Sociale gezondheid is in die zin net zo belangrijk als mentale en fysieke gezondheid. Bovendien blijkt uit studies dat sociale isolatie samenhangt met een slechte gezondheid, depressies, en geestesziektes. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat ouderen in een sociaal isolement raken. En daarvoor moeten kosten gemaakt worden, ook om hogere kosten aan bijvoorbeeld ziekenhuisopnamen te voorkomen.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Wethouder Kuik-Verweg onder vuur in Dienstencentrum De Riet”

  1. Barones vanhepjeniks totplukmekaal zubedelstaf schreef:

    Het college van B&W van de gemeente Almelo zegt dat ze het verschil maken, Ja dat klopt, ze zetten juist de mensen in de kou, en gaan over lijken met een arrogante houding waar veelen de dupe van worden.
    Ik hoop dan ook dat de inwoners van Almelo finaal met deze bestuurders afrekenen met de aankomende gemeenteraads verkiezingen.

Leave a Reply