Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Bestuur gemeente Almelo: tijd voor mentaliteitsverandering

 

m_IMG_60762-600x400

Op woensdagmiddag 29 mei was dominee emeritus Aafko de Vries uit Hellendoorn op het Dienstencentrum te gast met een lezing over ouderenbeleid en wat doen we hiermee als overheid.

Hij schetste een duidelijk beeld van de situatie waarin het Dienstencentrum verwikkeld is en waarbij hij Almelo vergeleek met soortelijke gemeenten als Hellendoorn en Hardenberg waar dezelfde problemen speelden.

Gemeenten moeten met een plan komen in de hoop dat daarmee een dam kan worden opgeworpen tegen de afname van vertrouwen van burgers in bestuurders van allerlei instanties en instellingen.

Enkele punten die dhr. Aafko de Vries deze middag naar voren heeft gebracht:

1, Mentaliteitsverandering op gang brengen (college, gemeenteraad en ambtenaren op het gemeentehuis zijn dienaren en dienaressen van alle burgers van de gemeente). Als een grote groep inwoners wensen heeft, dan moet er gezocht worden hoe die wensen worden gefaciliteerd. Vele burgers voelen zich niet meer gekend omdat er te vaak over hen en niet meer met hen wordt gesproken, beslist en bestuurd. Daardoor neemt het vertrouwen van burgers in bestuurders van allerlei instanties en instellingen af. Dus geen opwerpingen als “we kunnen niet anders want we moeten bezuinigen”.

Miljoenenbezuinigingen ten aanzien van lasten die nu nog moeten worden betaald, kunnen soms zelfs beter, door de zogenaamde “grijze golf” (gepensioneerden en anderen met vrije tijd) binnen vrijwilligerswerk worden uitgevoerd tegen een fractie van de bedragen die nu daarvoor worden uitgegeven.

2, Samenwerkingsverbanden vormen ( bijvoorbeeld samenwerkingsverband van alle diaconieën en caritasinstellingen). Deze verbanden kunnen zorgen voor benodigde gelden. De hulp van Beter Wonen die 15% van de huurprijs af wil doen is eigenlijk maar een schijntje. Het Dienstencentrum is ruim 40 jaar oud en Beter Wonen heeft allang de 30 jaar huur voor het pand gebeurd, met andere woorden, ze verdienen er alleen nog maar aan op dit moment.

3, Drieluik nodig in iedere burgelijke gemeente: a. Onderste vangnet (Stichting Hulpfonds Almelo t.b.v. eenmalige dichting van financiële gaten); b. stuctuele financiële begeleiding (st. Financiële Begeleiding Budget Op Orde Maken – BOOM – Almelo); c. Openen van een buurtkamer of huiskamer van Almelo. (financieën spreiden) naar voorbeeld van o.a. Buurtkamer Hardenberg. Wellicht is het mogelijk een stichting op te richten die het beheer over het Dienstencenrum overneemt.

Ondanks de uitnodiging die naar het college en alle fracties werden gestuurd waren er van de 35 raadsleden maar een paar die de moeite namen om bij de lezing aanwezig te zijn. PvdA, D66, Leefbaar Almelo, SP en Partij Vrij Almelo waren wel met één volksvertegenwoordiger aanwezig. Geen van de wethouders vond het waarschijnlijk belangrijk genoeg om aanwezig te zijn. Ook scoop Welzijn liet zijn/haar gezicht niet zien terwijl deze Welzijnsorganisatie veelvuldig ter sprake kwam.

Tot grote teleurstelling van het actiecomité.

IMG_9420

Het actiecomité in gesprek met ds. Aafko de Vries 

IMG_9426

Aandachtig luisteren naar ds. Aafko de Vries

IMG_9447

Een bloemetje als dank voor ds. Aafko de Vries

IMG_6229

Ds. Aafko de Vries in gesprek met Jenny Dörsten van Omroep Almelo

IMG_9453

Leden van PvdA, Sp, D66, Leefbaar Almelo en Partij Vrij Almelo namen de moeite aanwezig te zijn

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply