Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenbelasting is doelbelasting

 

hond

 

Voor het heffen van een hondenbelasting die op het verkrijgen van algemene middelen voor de gemeente en waarbij de kosten verbonden aan het hondenbezit niet van wezenlijke betekenis zijn geweest voor het invoeren van die belasting, ziet het gerechtshof in Den Bosch geen objectieve en redelijke grond om de belasting alleen voor hondenbezitters te heffen. De verordering Hondenbelasting is in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Het ziet er dus hoogstwaarschijnlijk  naar uit dat de Raad van State dit besluit overneemt.

De gemeente Almelo heeft geen enkel deugdelijk argument voor het heffen van hondenbelasting, behalve dat deze ten goede komt aan de algemene middelen. Niet valt in te zien waarom hondenbezitters meer dan andere inwoners dienen bij te dragen aan de gemeentekas. De gemeente Almelo beroept zich op de leefbaarheid en veiligheid in de stad, maar wij wijzen hen erop dat straatvuil, onachtzaam weggeworpen blikjes en andere verpakkingen zonder extra belasting door de veroorzaker kan worden opgeruimd en dat inbrekers niet van honden houden, althans niet tijdens hun werk.

Voorbij wordt gegaan aan het feit dat het hebben van een hond ook maatschappelijke voordelen heeft. Hondenbelasting hoeft geen doelbelasting te zijn. Desondanks heeft de gemeente daar wel voor gekozen en maakt de keuze om de algemene kas aan te vullen ten koste van hondenbezitters.

Ons inziens is dat misbruik van macht ten opzichte van een makkelijk te identificeren groep. De gemeente is verantwoordelijk om besluiten zodanig te nemen dat zij in redelijkheid worden benut voor het welzijn van alle inwoners van Almelo.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Hondenbelasting is doelbelasting”

  1. frank schreef:

    De hondenbelasting is zinloos, onrechtvaardig en niet meer van deze tijd…

  2. Irene schreef:

    Er werd in 2012 door de burgers 447.000 euro afgedragen aan de gemeente Almelo. Wat is uiteindelijk ten goede gekomen van de honden zelf of is het overgrote deel weer in de algemene middelen terechtgekomen.

Leave a Reply