Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vragen aan B&W Almelo betreft: Hondenbelasting

 

dog-418755_640

 

Geacht college,

In s’Hertogenbosch heeft een belanghebbende een zaak aangespannen tegen de hondenbelasting. Een heffingsambtenaar van de gemeente Sittard-Geleen had namelijk verklaard dat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen gaat. Ook hadden kosten, die verbonden kunnen zijn aan hondenbezit, geen wezenlijke rol gespeeld bij het invoeren van de hondenbelasting. De belasting was ingevoerd omdat de de gemeentewet die mogelijkheid biedt, aldus de ambtenaar.

Onze grondwet begint met het gelijkheidsbeginsel. De plaats, zo vooraan in deze “moeder van alle wetten” maakt duidelijk hoe belangrijk we dit vinden.
De eerste zin van artikel 1 luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” Bent u het daarmee eens?

Als we u zouden schrijven dat iedereen met rood haar belasting moet betalen en mensen met een andere haarkleur niet, dan zou dat verontwaardigde reacties oproepen. “DISCRIMINATIE” zou er vast worden geroepen. Bij de hondenbelasting  is precies die situatie van toepassing. Want ook de gemeente Almelo heft algemene belasting onder de noemer hondenbelasting. Anders gezegd: als de gemeente algemene belasting wil heffen, moet men die belasting bij iedereen heffen en niet alleen bij hondenbezitters. Bent u het daarmee eens?

Er zijn feitelijk twee soorten belastingen. Er zijn algemene belastingen, zoals de onroerende zaak belasting en zogeheten bestemmingsbelastingen. Een voorbeeld van een bestemmingsplan is rioolheffing. Bij een bestemmingsheffing moeten alle inkomsten worden besteed aan de betreffende bestemming, zoals in dit voorbeeld de riolering. Als er bijvoorbeeld voorzieningen voor honden zouden worden aangelegd en de betreffende kosten via de hondenbelasting bij de hondenbezitters “in rekening” worden gebracht, dan worden de kosten gelegd bij degenen, die deze kosten veroorzaken. In dit geval is er een geldige reden voor het verschil in belasting tussen burgers met of zonder hond. Bent u het daarmee eens?

Kosten die het hondenbezit voor de gemeente met zich meebrengt moet van financiële betekenis zijn voor het heffen van de hondenbelasting. Ook behoort de hoogte van de belasting in belangrijke mate te zijn afgestemd op de kosten van de gemeente. Met andere woorden: om het gelijkheidsbeginsel niet te schenden, moet de belasting in hoofdzaak zijn gericht op de kosten van hondenbezit. Als het doel (vooral) algemene belasting betreft, is dat strijdig met artikel 1 van de Grondwet. Men zou dus kunnen zeggen dat hondenbelasting het karakter van een bestemmingsheffing behoort te hebben. Bent u het daarmee eens?

Als er algemene belasting moet worden geheven, is daarvoor onroerendezaakbelasting (OZB) het meest geschikt. Hierbij zijn er geen aparte inningskosten. Immers kost controle op het hondenbezit geld en dat gaat van de opbrengst af. Dit aspect is een aanvullend fundamenteel bezwaar tegen de hondenbelasting als algemene belasting. Bent u het daarmee eens?

Geacht college,

Wij vinden daarom, gelet op het bovenstaande dat alle gemeenteraadsleden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de hondenbelasting moeten afschaffen, vooral als de hondenbelasting (hoofdzakelijk) wordt gebruikt om de gemeentebegroting rond te krijgen. 
Natuurlijk begrijpen wij dat er vanuit uw college de vrees bestaat dat financiële gevolgen een rol gaan spelen bij uw afwegingen.
Maar het zou onze gemeenteraadsleden sieren als ze niet zouden wijken voor dergelijke argumenten.

We nemen aan dat we allen voor een fatsoenlijke rechtsstaat zijn dus moet er gauw een einde komen aan deze onwettige situatie.

Met vriendelijke groeten,
Harry de Olde
 
Partij Vrij Almelo
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply