Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Welzijnsorganisatie moet maatwerk leveren

 

00444

 

Welzijnsorganisaties zijn uit. De sector lijkt aan de rand van een faillissement te staan. Welzijnswerk kost ons bergen geld, maar levert weinig op. Er is sprake van een log, bureaucratisch systeem met te veel controle, regels en voorgeprogrammeerde welzijnsoplossingen. Met weinig ruimte voor maatwerk en eigen afwegingen in de dagelijkse praktijk. Een systeem waarin het bedrijfsmatig aansturen van publieke activiteiten hoogtij viert. Met als resultaat dat publieke “goederen” – zoals opvoedingsondersteuning, jongerenwerk, ouderenzorg of opbouwwerk – “verpakt” zijn in productboeken die moeten worden “weggezet in de markt.” De verantwoordelijke welzijnsprofessionals en hun managers moeten keurig afgerekend worden op hun specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdgebonden producten.

Het probleem is dat het vandaag de dag draait om productiviteit en financieel rendement, terwijl het – zeker bij welzijn – moet gaan om sociaal-maatschappelijke dienstbaarheid. Het gaat om de meetbare uitgaande informatiestroom, om cijfers en financiële doelen. Het gaat niet of nauwelijks om de uitkomst: het uiteindelijke maatschappelijke effect. Kortom: we nemen onze missie, onze maatschappelijke opgave, niet serieus. We vinden ons eigen beleid en de organisatie vele malen interessanter dan het welzijn van mensen. Projecten binnenhalen, daar gaat het om- niet om wat klanten willen. Welzijn is de afgelopen jaren een serieus bedrijf geworden, los gezogen van de oorspronkelijke gedachte om mensen te helpen economisch en maatschappelijk zelfstandig te worden of te blijven.

De Partij Vrij Almelo vindt dat er een andere koers gevaren moet worden. We onderkennen dat we zelf deel uitmaken van het huidige systeem met al zijn absurditeiten en perversiteiten. Daarom moeten we een andere koers varen. Een koers waarbij bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen samen de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving. Waarbij niet de gemeente of een welzijnsorganisatie opdrachtgever is, maar de wijk zelf. Waarbij de burger het stuur in handen krijgt, maar tegelijkertijd de belangen van kwetsbare groepen worden geborgd. Want we geven burgers hun zeggenschap terug, maar niet zonder verantwoordelijkheid. We varen een evenwichtige koers, met ruimte voor krachtige én kwetsbare burgers, voor mensen met meer én minder vermogens, voor jongeren en ouderen. Een koers waarbij welzijnsprofessionals de leefwereld van burgers centraal stellen, mensen en organisaties met elkaar verbinden. We moeten een koers varen waarbij we ons weer volledig ten dienste stellen van de gemeenschap. We stappen af van in beton gegoten diensten en producten en maken onze dienstverlening op maat. We moeten met organisaties samenwerken aan een doelmatiger welzijnsbeleid. Zo kunnen we de zelfstandigheid van mensen optimaliseren.

We roepen op te komen tot een hernieuwd onderling vertrouwen en slimme vormen van samenwerking.

Want dat heeft het welzijn hard nodig.

http://www.vrijalmelo.nl/2013/04/welzijnsorganisaties/ 

  

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply