Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Het Almelose stadscentrum

 

winkel-oosterstraat-15-2011-361_512 

Expositie en verkoop in het centrum van Groningen

 
Het Almelose stadscentrum moet levend en levendig blijven. Daarvoor zijn nieuwe concepten nodig. De ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook de overheid moet regels loslaten, initiatieven gaan ondersteunen, investeren in de infrastructuur. Wij zien een binnenstad voor ons waarbij de grenzen tussen wonen, werken en recreëren vervagen. Waarbij kunst en cultuur prominent aanwezig is en jong en oud zich amuseren. Een stadscentrum is er niet alleen voor de detailhandel. Het moet een centrum van activiteiten zijn. En de lokale overheid dient daarin actief te zijn. Volgens de Partij Vrij Almelo kan de gemeente instrumenteel zijn in het versterken van bestaande activiteiten en die een potentieel groter verzorgingsgebied hebben. We moeten nadenken over langdurige evenementen voor elk seizoen.

De Partij Vrij Almelo ziet graag een of meerdere leegstaande winkels op een goede locatie te gaan gebruiken om kleinschalige vierkante meters te verhuren om een showroom te creëren voor ondernemers die een innovatief product aan het grote publiek wil laten zien. Een beheerder erbij die van alle producten uitleg en demonstraties kan verzorgen. Dit is een eerste oplossing om leegstand aan te pakken waar een paar creatievelingen werk en verkoop combineren. En het oogt aantrekkelijk want deze mensen zouden een pand mooi aan kunnen kleden.

Wel denkt de Partij Vrij Almelo dat de eerste moeilijkheid ligt bij de eigenaren van die lege panden, die moeten soepeler worden met betrekking tot huuropzegging, lengte, contract en hoogte huur.

De knel zit volgens ons echt in de langdurige (wurg) contracten. Er zijn best mensen die bereid zijn om iets te proberen, maar als je dan na 6 maanden constateert dat het een mislukking is en dan nog 4,5 jaar vast zit aan je contract heeft daar bijna niemand zin in.

Wij denken dat er op den duur drie soorten winkelgebieden ontstaan: buurtwinkels, boetiekjes en horeca in het centrum en grote winkelketens buiten de stad.

De winkels in de buurt bestaan uit zaken die je regelmatig nodig hebt zoals een supermarkt of een bank. Het winkelaanbod in de centra van steden zal verschralen, met als resultaat kleinere winkels en veel restaurantjes en cafeetjes. Daar ga je naar toe als je gezellig wilt winkelen. De grote winkels zoals  Action en Blokker, zullen zich verplaatsen naar het derde winkelgebied: buiten het centrum met ruime parkeergelegenheid.”

De Partij Vrij Almelo pleit voor een kleinschalig ondernemersklimaat in de binnenstad van Almelo en zien daarom wel de meerwaarde van verruiming detailhandel Heraclesstadion.

Maar wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat de Woonboulevard minimaal dezelfde verruiming van het bestemmingsplan krijgt ,dan welke gaat gelden voor de detailhandelsverruiming in het nieuw te bouwen stadion.

 

Harry de Olde,
Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Het Almelose stadscentrum”

  1. dick dooren schreef:

    Helemaal mee eens.

  2. Barones Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Ik steun dit van harte!!!

Leave a Reply