Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Winkelen moet weer leuk zijn in Almelo
De binnenstad van Almelo moet meer kleine winkeltjes krijgen, er moeten meer mensen in de winkelstraten wonen en de kwaliteit van het centrum moet omhoog. Op die manier moet het publiek de weg naar het centrum terugvinden. Wie nu door het centrum van Almelo loopt, kan er niet omheen: steeds meer winkelpanden staan leeg. Het aanbod van kleine, aparte winkeltjes valt tegen. Het winkelaanbod vervlakt en dat terwijl er plannen zijn om de binnenstad aantrekkelijker te maken.
De Partij Vrij Almelo maakt zich al langere tijd zorgen over de kwaliteit van het centrum en vroeg het college van Burgemeester en Wethouders al meer dan eens met een plan te komen om met name de grotestraat te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat er meer ‘leuke en kleine winkeltjes’ in het centrum komen, moet er een gebiedsgerichte aanpak komen. Dat betekent dat het centrum ‘gebiedsprofielen’ moet krijgen, waardoor de verschillende delen van het centrum herkenbaar worden. Als duidelijk is welke winkels waar een plek kunnen krijgen, moeten de verhuurders ervoor zorgen dat in de leegstaande panden de juiste winkels komen. Daarvoor moet de gemeente een convenant met de verhuurders gaan afsluiten. Zij moeten dan actiever zoeken naar geschikte winkelformules voor de leegstaande panden.
Verhuurders moeten bereid zijn nieuwe winkeliers kortere huurcontracten aan te bieden en eventueel dan een deel van de kosten van de inrichting betalen. Ondernemers die nu al in de binnenstad zitten worden dan gestimuleerd hun winkels op te knappen. Zij kunnen bijvoorbeeld een subsidie krijgen voor het opknappen van hun gevel of winkelpui áls het historische karakter van de binnenstad daardoor beter uit de verf komt. De Partij Vrij Almelo erkent dat daar niet veel geld voor is. Maar, zo benadrukken wij, veel partijen in de binnenstad – ondernemers, verhuurders, woningbouwcorporaties – hebben belang bij verbetering van het centrum en zullen daarom ook zelf willen investeren, met name de corporaties.
De winkelfunctie moet daarom drastisch veranderen. De binnenstad moet aantrekkelijke worden voor zowel bewoners als bezoekers van elders. Wij streven naar een groter, diverser en kleinschalig winkelaanbod waarbij de nadruk ligt op kleine zelfstandigen. Filialen van grote ketens passen minder in deze opzet. Daarnaast willen we de functies cultuur, en recreatie versterken. De grotestraat moet zich gaan ontwikkelen tot een toeristische en culturele promenade. Dit stadsdeel moet daarop inspelen door het winkelgebied te verlevendigen met attracties in die sfeer.
Almelo: stad van traditie en cultuur, van winkels en gezelligheid, van evenementen en natuur. Het Almelo van nu draagt nog steeds het authentieke karakter van toen. We moeten deze rijke historie gaan benutten.
Harry de Olde
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Winkelen moet weer leuk zijn in Almelo”

  1. Irene schreef:

    De verbetering begint bij meer marktconforme huren. De rest komt m.i. vanzelf

  2. Harry schreef:

    Consumenten hebben genoeg van hoofdwinkelstraten met grote ketens en zijn op zoek naar sfeer, variatie en persoonlijke aandacht. Steeds meer ondernemers spelen hierop in door originele en specifieke producten te bieden, zowel fysiek als via internet.

  3. […] Winkelen moet weer leuk zijn in Almelo | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply