Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Cameratoezicht werkt maar om andere redenen dan men denkt

 

BigBrotherCamWatching27maa_jpg_crop_displayNederland begluurd door 200.000 camera’s

 

Cameratoezicht werkt vaak niet of nauwelijks tegen criminaliteit. Toch geven gemeenten er jaarlijks honderdduizenden euro’s aan uit. Het effect van de peperdure maatregel laten ze zelden onderzoeken.

De gemeenteraad van de gemeente Almelo heeft in al zijn wijsheid in de Algemeen Plaatselijke Verordening opgenomen dat de burgemeester kan besluiten om camera’s in de openbare ruimte te plaatsen. Veel meer staat er niet in de Almelose APV. Echter de burgemeester moet wel een besluit nemen. En besluiten werken alleen als ze openbaar zijn afgekondigd. Daar weet de vorige burgemeester van Almelo nog alles van inzake het verwijderen van PSV supporters van een terras op grond van een noodverordening die niet was afgekondigd en dus een illegale actie volgens de rechtbank Almelo.
Met het plaatsen van de camera’s lijkt het de zelfde weg op te gaan. Daarbij komt dat er in de Gemeentewet onder artikel 151c van deze diverse regels zijn opgenomen. Een belangrijke bepaling daarbij in dit artikel zegt het volgende: “De aanwezigheid van camera’s als bedoeld in het eerste lid is op een duidelijke wijze kenbaar voor een ieder die de desbetreffende openbare plaats betreedt”. En ook dat geeft aan dat de gemeente een duidelijke informatieplicht heeft. Het is zelfs zo dat op alle wegen die toegang geven naar het gebied of de gebieden er borden dienen te staan waarop wordt aangegeven dat er binnen dat gebied sprake is van cameratoezicht. Tevens mogen de beelden niet zo maar worden bekeken maar moeten daarvoor personen zijn aanwezen en moet de wijze van vastlegging zijn geregeld. De beelden vallen onder het begrip register als bedoeld in de Wet politieregisters. En de beelden mogen maximaal vier weken worden bewaard.

In Amsterdam hangen bijvoorbeeld meer dan 200 overheidscamera’s die via de Centrale Cameratoezicht Ruimte bestuurd worden. De camera’s zijn dermate scherp dat je er mee in iemands tas kunt kijken. Dat kost dus belastinggeld en bye bye privacy maar het helpt toch zeker wel tegen de misdaad ? Dat heeft de gemeente onderzocht echter jammer maar helaas…

Er is geen eenduidig effect dat de camera’s overlast of criminaliteit tegengaan. Het aantal aangiften wordt niet significant minder en criminelen trekken zich weinig aan van cameratoezicht. Zelfs over het vage ‘veiligheidsbegrip’ dat burgers door de camera’s moeten krijgen, zijn geen sluitende conclusies te trekken. Met andere woorden; of cameratoezicht wat oplevert, is niet te bewijzen.

In Engeland was dit al in 2008 bekend. De Britse politie meldde dat per duizend camera’s er slechts één misdrijf wordt opgelost. Voor de investering en onderhoud van die camera’s hadden ze ook 4.000 extra agenten kunnen aannemen. In Nederland heeft het cameratoezicht in het afgelopen decennium 13 miljoen euro gekost. Jaarlijks komt daar nog anderhalf miljoen euro bij.

Ook staan er in Nederland minimaal 1.625 kentekenregistrerende camera’s. Ook wel ANPR (Automatic Number Plate Recognition) scanner genoemd. Rejo Zenger, privacy- en burgerrechtenactivist, moet via de Wet openbaarheid van bestuur moeizaam informatie lospeuteren over dit Big Brother device. Want het liefst wil de overheid dat de bevolking daar zo min mogelijk over weet.

De politie loog ten tijde van het onderzoek over zo’n ANPR waarmee de vader van de vermoorde broertjes Julian en Ruben werd getraceerd. Volgens de politie was hij gesignaleerd bij de Rijnbrug bij Rhenen door ‘een mobiele kentekenscanner van een particulier bedrijf die daar de verkeersintensiteit stond te meten.’  Maar dat was de politie zelf die er met een ANPR scanner stond voor een onderzoek waarover ze verder geen details willen bekendmaken.

Leugens, geheimhouding en vergaande privacyschending aan de kant van de overheid. Via big data wil de overheid de ultieme bewakingsstaat realiseren. In de opbouw daarnaar moet de bevolking zoveel mogelijk in de mist worden gehouden. De camera’s die als onkruid opkomen in het Nederlandse landschap laten duidelijk zien hoeveel vertrouwen er is bij de heersers van het huidige systeem in de burgers.

https://rejo.zenger.nl/

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply