Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Raadsleden en veiligheid

 

Raadsleden die mede verantwoordelijk zijn voor het lokale veiligheidsbeleid van een gemeente moeten over de juiste kennis beschikken om hun rol goed uit te kunnen voeren en de burgemeester kritisch te kunnen volgen. Raadsleden hebben ook een kaderstellende rol waarmee ze de prioriteiten van het lokale integrale veiligheidsplan bepalen. Hoe en wanneer doe je dat?  Hebben raadsleden voldoende invloed op de inzet van de politie in hun gemeente?

NEE, dit is zeker in Almelo niet het geval want na herhaaldelijk verzoek om als raadslid van de gemeente Almelo een nachtje te mogen meedraaien kreeg de Partij Vrij Almelo steeds NUL OP HET REKEST. Dus met andere woorden….de politie van de gemeente Almelo  “geeft niet thuis”.

Hebben ze iets te verbergen?????

Harry de Olde

http://www.vrijalmelo.nl/2012/09/samenvatting-integrale-veiligheidsmonitor-almelo-2011/

GEMEENTERAADSLEDEN

Gemeenten hebben de regie op veiligheid. Gemeenteraadsleden hebben daarin drie rollen te vervullen, namelijk:

 1. Kaders stellen
 2. Controleren
 3. Volksvertegenwoordiging

Om deze drie rollen goed tot uiting te laten komen, staat deze website vol met mogelijkheden hoe hier invulling aan te geven. Natuurlijk doet ieder raadslid dit op zijn of haar eigen manier, maar het is altijd goed om te weten hoe het lokale integrale veiligheidsbeleid in elkaar zit en welke mogelijkheden je daar als raadslid op hebt.

Redenen om veiligheid actief op te pakken

Veiligheid staat bij bijna alle gemeenten hoog op de politieke agenda. Dat blijkt uit het CCV-onderzoek over raadsleden en veiligheid (2011). In dat onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de raadsleden meer invloed wil op het lokale veiligheidsbeleid. Dat is een belangrijke constatering, zeker in het licht van de volgende ontwikkelingen:

 • De ‘eerste generatie’ veiligheidsplannen lopen tegen hun grenzen aan. Het is tijd voor vernieuwing. Na een periode van opbouw en groei, is het tijd voor bezinning en kwaliteitsverbetering. Tegelijkertijd blijft veiligheid het hoog op de politiek-maatschappelijke agenda staan.
 • Er zijn op lokaal niveau altijd wel concrete veiligheidsvraagstukken die vragen om aandacht van bestuur, politie, brandweer, en/of justitie. Het agenderen van concrete problemen door raadsleden kan onnodige ‘incidentenpolitiek’ zijn, maar er kunnen ook wezenlijke lokale problemen achter schuilgaan.
 • Het politiebestel nationaliseert en dat vraagt – meer dan ooit – om lokale politieke inbreng, onder meer bij beleids- en planvorming. Raadsleden tonen zich bezorgd over nationale invloed op het presteren van de politie in hun gemeente.
 • De politie richt zich op kerntaken of wettelijke taken (strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, handhaving van de openbare ode en noodhulp). Gemeenten krijgen een groter eigen aandeel bij toezicht en handhaving: 67% van de raadsleden vindt dat er in zijn of haar gemeente behoefte is aan meer toezichthouders in overheidsdienst.

Veilige publieke taak

Niet alleen het lokale veiligheidsbeleid is belangrijk, maar ook de veiligheid van het raadslid zelf. Uit onderzoek blijkt dat in 2011 een derde van de raadsleden geconfronteerd te zijn geweest met agressie en geweld. Dit heeft grote persoonlijke gevolgen voor het raadslid zelf, maar heeft ook invloed op het functioneren van het raadslid.

http://www.raadsledenenveiligheid.nl/index

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “Raadsleden en veiligheid”

 1. Johan schreef:

  STERKTE !!!!!!!!

 2. Irene schreef:

  Prima verhaal. Deze aanklacht over het college verbaast me echter niks. Ik volg Almelo al zo’n 3 jaar qua voorjaarsnota’s, boardletters, jaarverantwoordingen en begrotingen en het blijft maar doormodderen. Dat vond ook Elseviers Weekblad onlangs met z’n jaarlijkse analyse van 408 Nederlandse Gemeenten, waar je ook dit jaar niet vrolijk van wordt als Almeloër. Wat wel heel opmerkelijk was dat dit College zich desondanks beloond heeft met een spiksplinternieuw Honecker-achtig gemeentepaleis waarbij zelfs de limousines letterlijk rechtstreeks naar de raadszaal worden gelift zodat de vele raadsleden met een onverantwoord groot overgewicht zich niet meer hoeven te vermoeien met een wandeling naar de raadszaal en ze zich rechtstreeks van de autozetel in de raadszetel kunnen hijsen. Heeft U ooit zoiets geks meegemaakt. Ik in ieder geval niet !

 3. Barones Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Daarom beste Irene, hoort Almelo niet in de Elsevier maar mee in de Story!

 4. Irene schreef:

  Almelo blijft een slapstick. Het blijft leedvermaak, maar of ik daar nou om moet lachen?

Leave a Reply