Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Het glas is half vol? (ingezonden)

 

nijrees 5Rondweg Nijrees

 

Vanmorgen was ik aan het wandelen op het Nijrees. Langs de rondweg die er een aantal jaren geleden nog niet was. Aan de kant waar vroeger tuincentrum Oude Wesselink zat, die daar weg moest om vervolgens op een andere locatie failliet te gaan. Een aantal jaren geleden was daar nog bos, weiland en een paar huisjes. Nu wordt het daar vol gebouwd.

Er schoten een paar konijnen voor mij langs die door mijn hond, in het kleine beetje nog aanwezige gras, werden opgejaagd. Ik kwam toen aan het denken over dat konijnen steeds minder leefruimte hebben. Ik ben daar over aan het peinzen en dacht er aan hoe men in de zestiger jaren omhoog wilde bouwen omdat Nederland wel eens vol zou kunnen groeien. En als ik dan kijk hoe Almelo in de 47 jaar dat ik nu leef is veranderd…., onvoorstelbaar. De Windmolenbroek en de Schelfhorst bestonden 50 jaar geleden nog niet eens. De Haghoek werd toen net gebouwd.

Hoe moet dat verder gaan. Hoe ziet Almelo er uit als mijn dochter mijn leeftijd heeft bereikt. Bestaat Almelo dan nog wel? Of zijn alle steden dan aan elkaar gegroeid? En wat betekent dat voor het welzijn van die mensen die dan leven….., onze kinderen”waar wij het allemaal voor doen”? En hoe zit het dan met die konijnen en al die andere dieren? Of ben ik aan het doordraven?

Even “goegelen” levert mij de volgende info op;

 

In 1900 had Nederland ruim 5 miljoen inwoners.

Sinds 1900 zijn er bijna 11,5 miljoen inwoners bij gekomen.

Er komen sinds 1900 gemiddeld per jaar ongeveer 10.500 inwoners bij.

Momenteel heeft Nederland nog net geen 17 miljoen inwoners (in 1996 zongen Fluitsma en van Thijn nog 15 miljoen mensen)

Weliswaar groeit de Nederlandse (en ook de wereld) bevolking momenteel minder snel, maar je kunt wel stellen, wanneer er niets veranderd, dat Nederland in 2050 bijna 21 miljoen inwoners zal hebben.

Momenteel heeft Nederland dus ongeveer 3 keer zoveel inwoners als in 1900.

In 2010 wonen er ongeveer 500 mensen per vierkante kilometer. In 1900 woonden er dus ongeveer 170 inwoners per vierkante kilometer.

Wonen er in 2050 dan ongeveer 700 mensen per vierkante kilometer?

Dat gun ik mijn dochter niet. Dat betekent meer buren ruzies, meer depressieve mensen, meer zelfmoorden, minder banen, minder welvaart en ga maar door. Ik ben misschien een ouwe chagrijn aan het worden, maar dat kan toch niet goed gaan? Misschien lachen mensen mij wel uit en overdrijf ik, maar als ik logisch na denk, kan dat toch niet goed zijn? Hoe kunnen wij nu zeggen dat wij een mooie wereld voor onze kinderen willen achter laten. Wij doen er niets aan om dat te realiseren.

Of zie ik het te zwart?

 

Een echte Almeloër

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply