Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenspeeltuin Bello opent haar hekken

 

maxresdefault

Hondenspeeltuin

In veel stedelijke gebieden in Nederland kunnen honden uitgelaten worden op poepzones en smalle uitlaatstroken. Hier moet de hond echter vaak aangelijnd blijven. Mogen ze er wél los lopen, dan wordt dit vaak als onveilig ervaren vanwege het drukke verkeer naast deze uitlaatzones.

Nadenkend over deze vraagstukken hebben een vijftal Rotterdamse ondernemers het idee opgevat om een hondenspeeltuin te ontwerpen. Zo is Hondenspeeltuin Bello ontstaan. Bello is bedoeld als openbare ontmoetingsplek in de wijk voor zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. Het is een omheind losloopgebied waar honden zonder riem contact hebben met andere honden. Op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten, een babbeltje maken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de hond. Geïnteresseerde hondeigenaren kunnen nieuwe kennis en vaardigheden opdoen om nog meer plezier met en van hun hond te beleven.

Om te onderzoeken of er genoeg draagvlak is bij zowel buurtbewoners als gemeentes is Bello begonnen met een tijdelijke hondenspeeltuin. Deze zal het komende half jaar in principe in een drietal deelgemeentes van Rotterdam opgezet worden. Steeds voor een periode van twee maanden per locatie. Rotterdam Hoogvliet heeft de Bello-primeur in het parkje naast de gemeentewerf aan de Kapershoekseweg.

Vanaf eind september is Rotterdam Noord aan de beurt. Aansluitend aan het Vroesepark, op het terrein van de voormalig gemeentewerf aan de Gordelweg, richten zij de hondenspeeltuin in.  Als de winter niet te streng wordt, willen wij deze eerste Bello-tour afsluiten in Rotterdam Overschie.

Hondenspeeltuin Bello is meer dan een omheind losloopgebied. De speeltuin is voorzien van diverse hondenspeeltoestellen, een zandgraafkuil, een paviljoen, een waterfontein, plekken om te snuffelen en om verkoeling te zoeken. Ook over de vormgeving is nagedacht. Bello staat voor vrolijk en toegankelijk. ‘Op Bello’ is het aangenaam verpozen.

In de speeltuin worden verder regelmatig activiteiten georganiseerd die betrekking hebben op hond en baas. Hiervoor werkt Bello samen met hondengedragstherapeuten, voedingadviseurs, een hondenfotograaf, een dierenarts, een mobiele trimsalon en een hondvriendelijke tuinarchitect. Daarnaast zal er een puppycursus worden gegeven en kunnen de bazen hun hond vereeuwigen in klei. Op een mooie zomeravond wordt de speeltuin een heuse hondenbioscoop.

Ook aan de innerlijke mens en hond is gedacht: in de speciaal ingerichte Bello bouwkeet zijn diverse versnaperingen verkrijgbaar.

Hondenspeeltuin Bello is een initiatief van 5 creatieve Rotterdamse ondernemers die vanuit verschillende achtergronden de koppen bij elkaar hebben gestoken. Zij zijn er allemaal van overtuigd dat er behoefte is aan plekken in woongebieden, waar honden en bazen elkaar op een leuke en veilige manier kunnen ontmoeten.

http://www.tubantia.nl/regio/almelo/de-hondenspeeltuin-van-de-pva-is-het-college-van-b-en-w-te-duur-1.2329064 

 

Kijkt u nog even naar deze leuke reportage op TV Rijnmond:

http://youtu.be/Bvdanr94nS8

 

Ingezonden:
                                             
Na het lezen van het artikel over de hondenspeelplaats in Rotterdam (en het zien van de mooie filmpjes) ben ik eens gaan rondkijken en vond een prachtig terrein om ook in Almelo een (tijdelijke) hondenspeelplaats te maken. Het betreft het terrein vóór de leegstaande flat in de Albert Cuypstraat waarvan de eigenaar Beter Wonen is.  Er staan 60 hekken van de firma Kamphuis om heen; als men de hekken aan de kant van de Rembrandtlaan verplaatst naar de stoep en er aan de kopkanten een paar hekken bij zet, maakt van dit grote grasveld een geweldige – tijdelijke – hondenspeelplaats!
 
Een unieke gelegenheid die niets kost!
                                                     
Maja den Oude
                                            
004
                                                      
013 
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

12 Comments to “Hondenspeeltuin Bello opent haar hekken”

 1. Maja schreef:

  Geweldig leuk! En wat een mooie filmpjes. WAAR zijn de Almelose ondernemers om gratis hekken te doneren? Waar blijven de woningbouwverenigingen en de Gemeente (die best wel over een stukje terrein beschikken waar zo’n speelplaats kan worden gerealiseerd)?

  Het KAN niet zo zijn dat de hondenbezitters in Almelo slechts goed zijn als pinautomaat! Het is ronduit beschamend (!) dat de Gemeente wèl geld heeft voor een megalomaan nieuw stadhuis en geen cent over heeft voor een hondenspeeltuintje.

  Bij ELKE flat in Almelo is een speeltuintje voor kinderen – waar vaak het hele jaar door geen enkel kind speelt! -, DAT kan allemaal wel. Ik vind het een grote schande.

 2. frank schreef:

  En die 58 miljoen (80 miljoen) voor een nieuw gemeentehuis lukt wel?

 3. Sjoerd Visser schreef:

  Tja…waar géén wil is is ook géén normaal te bewandelen weg. Met de regelmaat van de klok kom je die houding in Almelo tegen. Helaas.
  De gebezigde antwoorden tonen wel het wettelijk gelijk, maar niet de onfatsoenlijkheid, oneerlijkheid en het niet-meedenken en meedoen…ondanks alle gebezigde woorden in diverse toespraken die men uitsprak over het meedenken in oplossingen door inwoners. Inwoners die wel gehoord worden maar waar men niets mee doet in het voordeel van die inwoners. Halsstarrigheid is troef. Stel je eens voor dat men in deze gemeente anders gaat handelen. Moeilijk hè…om dat voor te stellen ?
  We hopen op beterschap van de desbetreffenden. Zoniet…dan wordt het tijd dat er totaal anders gestemd wordt, anders blijft de broodnodige verandering uit !!!

 4. Sjoerd Visser schreef:

  Zo’n goed idee verdient navolging. Daarmee kan je Almelo weer iets positiever op de kaart zetten.

 5. Maja schreef:

  Sjoerd, je hebt volkomen gelijk, er is géén enkele wil om de hondenbezitters tegemoet te komen.

  Vorig jaar 100 handtekeningen van hondeneigenaren opgehaald zodat er wellicht – van de wijkwaardebonnen !- een hek geplaatst zou kunnen worden rondom het veld op het Acaciaplein (nu al een uitlaatplaats maar honden aan de riem).

  Als antwoord op mijn aanvraag kreeg ik te lezen dat het “te duur” zou zijn!

  HOEZO TE DUUR!! Een paar hekken (eventueel gedoneerd door een of meerdere bouwbedrijven)en wat speeltoestellen plus een bankje. Sjonge jonge zeg. Moet je kijken in deze stad hoeveel geld er in bodemloze putten wordt gestort!!
  Het wordt tijd voor een nieuw gemeentebestuur ZONDER PVDA EN VVD. Wèg ermee!

 6. Johan schreef:

  Jullie zouden ondernemers er bij kunnen betrekken?
  Prachtig, hoe ze dat in Rotterdam doen…

 7. Gelukkig voor de honden dat er vrijwilligers zijn die zich voor realisatie van een hondenspeeltuin in willen zetten.
  Ik ben één van de vrijwilligers die dit doet in Beilen, gemeente Midden-Drenthe. Wij hebben bij diverse partijen subsidies aangevraagd en nergens iets gekregen. Van een enkele winkelier en enkele bedrijven hebben we gelukkig medewerking. Als het om mensen gaat dan worden zaken soms dubbel of driedubbel gesubsidieerd. Voor de hond hebben subsidiegevers niets over terwijl inmiddels gewoon een partner in een gezin is. Een hond maakt gelukkig en houdt ouderen langer gezond. Bezoek ook eens onze website.

 8. frank schreef:

  Wat is oorsprong van de hondenbelasting?
  De oorzaak ligt vrij ver in het verleden. De gewone burger begon kleinschalig handel te drijven. Hun handel werd op hondenkarren vervoerd. De professionele handelaren gebruikte paard en wagen en moesten toentertijd daar een belasting voor betalen. Zij ageerden tegen de valse concurrentie, waardoor ook de kleine handelaren belasting moesten gaan betalen, de zogenaamde hondenbelasting.
  Tegenwoordig mag je helemaal geen honden meer voor hondenkarren gebruiken (dierenmishandeling), waardoor de hondenbelasting in feite niet meer van toepassing kan zijn.
  De belastinginner voorzag daarmee een terugloop van inkomsten, waardoor een draai gegeven is aan de hondenbelasting.
  Wat is in veel gemeenten het hondenbeleid?
  De honden moeten aangelijnd zijn.
  De honden mogen alleen nog maar in beperkte (afgelegen) gebieden loslopen (vaak dicht bij drukke verkeerswegen zonder omheining).
  De hondeneigenaar moet de ontlasting van de hond opruimen.
  En nog meer van dat soort regels.
  Wat schetst ieders verbazing………….
  De hondenbelasting wordt alsmaar hoger en de regels worden steeds maar meer en meer.

 9. Maja schreef:

  @Hondenspeeltuin Midden-Drenthe, zo is het precies. Geweldig dat jullie desondanks een hondenspeeltuin hebben kunnen realiseren. Maar – zoals je ziet – geven we hier in Almelo de moed ook nog niet op dus hopen nu op de medewerking van de directeur van woningstichting Beter Wonen.

  Al zou de hondenspeeltuin maar zéér tijdelijk zijn, wie weet of er daarna een definitieve kan komen.
  Ik ga zeker op jullie website kijken (en jaloers zitten zijn, ha.).

  vriendelijke groet uit Almelo.

 10. Maja schreef:

  http://www.hondenspeeltuinmiddendrenthe.nl/index.html

  Een erg mooie website met heel veel informatie. Zeker het bekijken waard!

 11. MJ schreef:

  Zo te zien leeft het idee in heel Nederland.

 12. Irene schreef:

  Als de mens steeds meer het vertrouwen verliest in de medemens gaan ze hun liefde steken in dieren. Alleen dieren zèlf zijn niet politiek bewust dus qua stemgedrag kun je niets van ze verwachten en zul het dus weer van die al of niet corrupte medemens moeten hebben.

Leave a Reply