Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Financiële positie gemeenten verder onder druk

 

provincie_overijssel

 

Een applaus van de collegepartijen na het trotse betoog van financieel wethouder Jan van Marle ten overstaan van 32 van de 35 raadsleden die vanavond tijdens de raadsvergadering aanwezig waren.

Want door een beetje plussen en een beetje minnen is de begroting van Almelo zo vlak voor de verkiezingen met veel moeite sluitend gemaakt.

Maar in de meerjarenbegroting 2014 vallen de nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen vooral in de jaren na de verkiezingen: 2015, 2016 en 2017. Dat zijn de jaren van een nieuwe raad en een nieuw college die de puinhopen van het oude college moeten gaan opruimen.

 

Persbericht                                    

Zwolle, 17 december 2013

De begrotingspositie van gemeenten staat steeds verder onder druk. Gemeenten moeten in toenemende mate ingrijpende keuzes maken, en hun ambities bijstellen. Dat is het beeld dat naar voren komt uit de jaarlijkse toezichtsronde van de provincie Overijssel op de gemeentelijke begrotingen en meerjarenramingen. Desondanks zijn 22 gemeenten er in geslaagd om voor 2014 een sluitende begroting te presenteren, en kunnen twee andere gemeenten in hun meerjarenraming aantonen dat zij hun financiën de komende jaren op orde brengen. Eén gemeente komt in 2014 onder preventief toezicht van de provincie te staan.

Gedeputeerde Ineke Bakker van Milieu, Wonen en Financieel Toezicht: “Gemeenten zijn zich steeds beter bewust van de financiële uitdagingen die op hen afkomen. Ze maken soms moeilijke keuzes om de gemeente financieel gezond te houden of te maken. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken. Maar we zien ook dat bij veel gemeenten de rek uit de begroting is, en dat het weerstandsvermogen flink is geslonken.”

Nieuwe uitdagingen

Het aantal gemeenten dat een sluitende begroting kan overleggen is beduidend hoger dan vorig jaar: 22 ten opzichte van 13. Toch waarschuwt Bakker voor teveel optimisme: “De gevolgen van de crisis en de bezuinigingen zijn doorgedrongen bij gemeenten. Toch wachten hen nog meer grote uitdagingen. Bijvoorbeeld door de overname van taken op gebied van jeugdzorg, de Participatiewet en de WMO van andere overheden, en nog te effectueren bezuinigingen van het rijk op het Gemeentefonds. Ook zijn veel gemeenten bezig om hun grondposities (verder) af te waarderen.”

De gezamenlijke provincies hebben bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken hun zorg uitgesproken over de uitblijvende duidelijkheid over de gevolgen van de decentralisaties voor gemeenten.

Preventief toezicht

Als een gemeente er niet in slaagt om een sluitende begroting te maken, en ook niet aannemelijk kan maken dat de problemen binnen enkele jaren worden opgelost, kan de provincie verscherpt (preventief) toezicht instellen. Dit betekent dat de gemeente geen nieuwe verplichtingen mag aangaan zonder toestemming van de provincie. Ook begrotingswijzigingen moeten worden goedgekeurd door de toezichthouder. Dit preventief toezicht duurt totdat een nieuwe, structureel sluitende begroting of meerjarenraming is gemaakt, en deze door de gemeenteraad is vastgesteld en door de provincie goedgekeurd.

Haaksbergen

De gemeente Haaksbergen wordt in 2014 onder preventief toezicht geplaatst, omdat de unaniem de door de gemeenteraad vastgestelde begroting niet voldoet aan de wettelijke informatie-eisen. Daarom is het niet mogelijk om een volledige beoordeling te maken. Op basis van de informatie die de begroting wel biedt, concludeert de provincie dat het materieel begrotingsevenwicht zowel in 2014 als in de daarop volgende jaren ontbreekt.

Gedeputeerde Bakker: “De gemeente Haaksbergen moet herexamen doen. Uiterlijk 15 februari 2014 moet de gemeente een nieuwe, door de gemeenteraad vastgestelde, begroting indienen. Zodra deze is goedgekeurd vervalt het preventief toezicht.”

Financieel Toezicht

Het financieel toezicht op gemeenten is een wettelijke taak van de provincies. De provincie Overijssel ziet erop toe dat Overijsselse gemeenten een sluitende begroting maken voor het aankomende jaar, of een sluitende meerjarenraming voor de daarop volgende drie jaar. Burgers in Overijssel mogen erop rekenen dat de overheid zorgvuldig omgaat met gemeenschapsmiddelen.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply