Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De Euro maakt ons leven duurder

 

 ten_guilder_note

Het Nederlandse TIEN GULDEN biljet

 

De prijzen zijn in de afgelopen vijf jaar spectaculair gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van HP/De Tijd. Het opinieblad vergeleek aan de hand van kassabonnen uit 1998, 2000 en 2003 de prijzen van honderd producten en diensten. De gemiddelde prijsstijging bedroeg liefst 49 procent.

Uit diverse onderzoeken is onomstotelijk gebleken dat de gemiddelde werknemer in ons kikkerlandje een koopkrachtschade heeft geleden van niet minder dan 164% al zeggen de Euro-liefhebbers dat dit puur een gevoelsinflatie zou zijn en dat alles elk jaar duurder wordt. Spaarders die 10000 Euro hebben gespaard hebben volgens nauwkeurige berekeningen niet minder dan 3250 Euro verloren ten opzichte van de tijd voor de Euro. Gevoelsinflatie is dan ook onomstotelijk flauwekul. De Euro staat (nog steeds) onder druk. De Euro-zone wordt wel steeds groter. Er zijn sinds 2002 nog veel meer landen toegetreden maar alles valt of staat met het huishoudboekje van het land.

Uit nostalgisch oogpunt vinden we het gepast om hieronder nog even de mooie benamingen weer te geven van de oh zo prachtige gulden in klinkende munt en in briefgeld. Er zijn nog steeds genoeg mensen die de Euro nog liever vandaag dan morgen willen inruilen voor de gulden.

4178944284_348e4cce83_z2-600x349

 

Benamingen muntstukken en briefgeld in guldens

1 cent munt – spie

5 cent munt – stuiver

10 cent munt – dubbeltje of duppie

25 cent munt – kwartje of een heitje

1 gulden munt – piek

1,5 gulden munt – daalder

2,5 gulden munt – rijksdaalder, riks of een knaak

5 gulden biljet – vijfje

10 gulden biljet – joetje

25 gulden biljet – geeltje

50 gulden biljet – zonnebloem

100 gulden biljet – meier of een snip

250 gulden biljet – vuurtoren

1000 gulden biljet – rooie rug, rooie of een rug.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “De Euro maakt ons leven duurder”

 1. Sjoerd Visser schreef:

  Ook de politieke probleem-gevende “oplossingen” maakt het leven onnodig duurder…zoals deze Euro- “oplossing” die men uitgevonden heeft. Maar in de politiek draaien de politici de fouten niet terug…wat het grootste probleem is !!!
  De uitkomst van politiek bedrog noemt men in de politiek tegenvallers. Maar het bedrog houdt men in stand. Er worden subsidies afgeschaft die in leven geroepen werden toen de nadelige gevolgen van de beleidswijzigingen boven tafel kwamen, en daar vele problemen bij veel mensen ontstonden. De “oplossing” noemde men subsidie…maar de problemen houdt men tot op de dag van vandaag in stand. Nu men die subsidies aan alle kanten aanvalt/afvalt/uitholt kun je garanderen dat eerdere en huidige beleidswijzigingen die door de politiek veroorzaakte problemen weer zullen toenemen. Chaos op vele fronten is zo gegarandeerd.
  Dat alles (die beleidswijzigingen en “bezuinigingen”) waren al vóór de invoering van de Euro maar men gaat in de politiek er gewoon mee door want het treft de beleidsmakers zelf niet op hun bord. Vooral het niet nakomen van politieke afspraken (b.v. over meer werkgelegenheid en de staatschuld verminderen) is de doodsteek voor eerlijkheid en gerechtigheid….waardoor de hulpbehoevende mensen verder uitgekleed worden. Tel uit uw verdere verlies!

 2. Melina schreef:

  En een 2 1/2 cent hete een Soe.
  Sinds de invoering in 2002 werden de prijzen al minimaal 200% verhoogd. Minister Bot heeft toen gezegd dat het niet zo was en dat de mensen dat maar denken, volgens mij was deze minister voor het laatst in de winkel omstreeks 1920.
  We worden bedrogen, bestolen en voorgelogen, alles was een voor op gezet plan om ons weer alles af te nemen wat we opgebouwd hadden.

Leave a Reply