Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA: Dieren verdienen een eigen wethouder

123406-600x450PVA fractievoorzitter Harry de Olde tussen de kittens in dierenasiel ’t Noordbroek

 

Aanplakbiljetten, folders, in de krant, de straat op; politiek Almelo probeert onder de aandacht te komen vanwege de aanstaande raadsverkiezingen. Dit alles natuurlijk met de boodschap dat deze mens en partij het allerbeste is voor uw welzijn, woongenot, veiligheid en portemonnee. Alle tactieken worden ingezet: vertellen hoe slecht de andere partij het heeft gedaan, hoe goed men het zelf heeft gedaan, dat die andere partij beloftes doet die ze toch niet waar of zullen maken. In het hele circus dat elke vier jaar opnieuw plaatsvind wordt er weinig of nooit over een andere, veel voorkomende inwoner “het dier” gesproken. Hoeveel dierenliefhebbers zou Almelo tellen? Gelet op het aantal honden en katten, konijnen en wat dies meer zij, in onze gemeente, plus degenen die zich bekommeren om de dieren, zijn we toch met een fiks aantal. Dan zou je toch kunnen verwachten dat er in de gemeente een structureel dierenwelzijnsbeleid nodig is, en dus een dierenwethouder op zijn plaats is die speciaal belast is met het maken en uitvoeren van gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. Dit beleid neemt de aanwezigheid van dieren in huis of in het wild serieus.

De voorbeelden zijn talrijk: zwerfdieren, verkeersslachtoffers, huisdierenopvang, overlast van dieren. Nu kun je alle problemen overlaten aan de fantastische mensen van de dierenambulance of dierenasiel maar er komt méér bij kijken. Daar is deskundigheid, gedrevenheid en krachtige sturing voor nodig. Door te kiezen voor een beleid waarin de gemeente zorgvuldig omgaat met dieren en de natuur nemen bestuurders bovendien een stap met grotere reikwijdte dan de beleidsmaatregelen op zichzelf.

Het was Ghandi die zei dat de beschaving van mensen is af te meten aan de manier waarop met dieren wordt omgegaan.

De dierenbescherming is blij dat het aantal gemeenten dat dierenwelzijn belangrijk vindt stijgt. Alleen een gemeente die rekening houdt met alle levende wezens binnen haar gemeentegrenzen en méér doet dan het minimaal opvolgen van landelijke, wettelijke dierenwelzijnseisen kan werkelijk sociaal genoemd worden. Gelukkig is het aantal lokale bestuurders dat dierenwelzijn  als volwaardig thema in hun portefeuille heeft enorm toegenomen.

Als we nu met zijn allen wat meer compassie tonen voor onze dierlijke medebewoners dan kan Almelo misschien ook voor hen een veiliger en plezierige plek worden om te leven.

Dat wordt in elk geval onze inzet bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Partij Vrij Almelo

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “PVA: Dieren verdienen een eigen wethouder”

  1. frank schreef:

    Dit betekent ook dat we direct kunnen ingrijpen bij dierenleed en dierenverwaarlozing binnen onze gemeentegrenzen.

  2. Janus schreef:

    Er is op gemeentelijk niveau structureel beleid nodig en dus hoort de gemeente Almelo ook een dierenwethouder aan te stellen.

Leave a Reply